Eveniment
LIVE VIDEO: Festivalul „Cultură pentru Cultură”, la Șona. Șase comunități își prezintă tradițiile. Spectacol folcloric
Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă duminică la Șona. Este a doua etapă a festivalului și reunește șase comunități rurale: Șona, Valea Lungă, Stremț, Sâncel, Mihalț și Unirea.
Evenimentul se desfășoară în zona terenului de fotbal din comuna Șona.
Comunitățile din cele șase localități rurale se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.
Apoi va fi spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor Alexandru Pal), alături de soliștii vocali: Roxana Reche / Dorina Narița / Maria Filimon / Floricica Moga / Nicolae Plută. Spectacolul folcloric este organizat în cadrul Anului Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (1922-2022).
Participanții sunt invitați să descopere interioarele de gospodărie țărănească, reconstituite de comunele înscrise în concurs, să deguste bucatele tradiționale preparate special pentru eveniment și să viziteze expozițiile de meșteșuguri populare. Din program nu lipsesc momentele de reconstituire istorică realizate de reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Prima etapă a Festivalului de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, din acest an, a avut loc în data de 5 iunie 2022 la Ciugud, în zona de agrement de pe malul Râului Mureș. Etapa a reunit șase comunități rurale: Ciugud (localitate gazdă), Daia Română, Cricău, Cut, Roșia de Secaș și Vinerea (sat aparținător orașului Cugir).
Concursul a fost câștigat de Comuna Cricău, premiul II a fost decernat Comunei Daia Română, iar pe locul III s-a clasat Comuna Cut.
„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european.
Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor comunelor din județul Alba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News