Actualitate
Localitatea Rimetea din județul Alba, în top 10 „Cele mai frumoase sate din România”
Frumusețile județului Alba sunt din ce în ce mai apreciate atât de români, cât și de străini. Localitatea Rimetea a fost inclusă în topul celor mai frumoase 10 sate din România. Peisajul montan, tradițiile care se păstrează și în ziua de azi şi arhitectura „caselor albe” au făcut ca satul din inima Munților Trascău să fie pus pe lista propusă de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România”.
Localitatea Rimetea este celebră pentru peisajul montan, portul popular unic şi arhitectura deosebită. Depresiunea Trascăului, cu o splendidă panoramă, este una dintre cele mai interesante depresiuni intramontane din Munţii Apuseni. Pe teritoriul comunei se află masivul Colţii Trascăului cu diverse forme carstice: peşteri, poduri naturale, vechi galerii de mine părăsite. La 3 kilometri de Rimetea, în satul Colţeşti, sunt ruinele unui castru medieval, care a fost distrus de armatele generalului Tiege. La Rimetea, „soarele răsare de două ori în aceeaşi zi”.
Rimetea a fost propusă pentru intrarea în Patrimoniul Mondial de către un arhitect UNESCO, impresionat de ce a văzut în timpul vizitei sale aici. În cazul în care ar intra în UNESCO, localitatea ar primi mulți bani pentru conservarea caselor.
Localnicii se consideră norocoși că pot beneficia de pe urma turismului, neavând multe alte opțiuni de a încasa venituri. În fiecare an, aceștia primesc sume de bani de la cetățenii unui sector din Budapesta pentru a-și împrospăta fațadele caselor și pentru a le păstra stilul autentic.
Rimetea este unică în România din punctul de vedere al arhitecturii. În urmă cu aproape 150 de ani, a fost în pericol să dispară, când un incendiu puternic a distrus toate casele. Ca prin minune însă, minerii de aici au reușit să le reconstruiască.
După ce a fost propusă să candideze pentru UNESCO, localitatea a fost vizitată de celebrul actor britanic Jeremy Irons, care a rămas copleșit de frumusețea lui.
Satul din județul Alba a fost inclus în topul realizat de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România” alături de alte nouă „comori” ale României. Drăguş (aflat la poalele Munţilor Făgăraş, în judeţul Braşov); Polovragi, satul lui Zamolxis, în judeţul Gorj; satele Cârlibaba şi Ciocăneşti din Suceava, satul Breb din Maramureş; Răşinari din Sibiu; localitatea Jurilovca din Tulcea, Bazna din Sibiu și localitatea Cărpineţ din Bihor.
sursa: adevărul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Palcau Alexandru
joi, 11.01.2018 at 02:21
Am fost recent în această localitate atât de mult elogiată.Am admirat casele despre care se face vorbire,sunt bine intretinute, reprezintă emblema populatiei secuieşti din această zonă a României.Consider că i se face o publicitate puțin exagerată.Personal nu am fost atât de mult impresionat.Un sat obişnut,micuț, cu peisaje frumoase dar cam atât.