Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Locuri frumoase din Alba, necunoscute turiștilor: Bisericuța uitată din Cicău, monument vechi de 600 de ani

Publicat

b

Mica biserică de zid cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli’’, din satul Cicău, este foarte puțin cunoscută turiștilor, deși este una dintre cele mai spectaculoase construcții de acest fel.

Este amplasată în mijlocul satului pe terasa unui deal și are în jur de 600 de ani. În urma săpăturilor arheologice coordonate de Gheorghe Petrov s-a stabilit că lăcaşul de cult datează din sec. XV. fapt ce concordă şi cu opiniile mai vechi privind perioada de construcţie a lăcaşului.

Construcţia este încadrată în categoria monumentelor istorice, cod LMI AB-II-m-A-00203. Biserica aparţine cultului creştin ortodox şi este parţial restaurată, pictura interioară aşteptând încă să fie pusă în adevărata sa valoare.

Asemenea altor construcţii ecleziastice româneşti din zonă:  Gârbova de Sus, Lopadea Veche, Lupşa, Măgina, biserica din Cicău are dimensiuni relativ reduse – lungimea în ax de 14,80 m iar lăţimea de 5,65 m. Edificiul corespunde din punct de vedere planimetric tipului de biserică – sală, fiind compus din pronaos, naos şi altar poligonal cu umerii decroşaţi.

Ridicată din piatră, biserica este rezultatul unor etape succesive de construcţie: în prima etapă monumentul era alcătuit din navă şi altar, despărţite printr-o tâmplă de zid cu numai două intrări, specifică bisericilor de piatră de secol XV; după anul 1700, când biserica a trecut în folosinţa greco-catolicilor, nava a fost alungită spre vest cu actualul pronaos, ocazie cu care zidul vestic a fost demolat, iar vechiul ancadrament de piatră al intrării iniţiale a fost mutat pe latura sudică a zidului noului pronaos.

În anii din urmă, pe toată latura sudică a naosului şi pronaosului, s-a adăugat un pridvor care ulterior a fost închis cu zidărie de cărămidă.

În urma lucrărilor de restaurare a monumentului, pridvorul a fost demolat, azi păstrându-se doar amprenta. Naosul este boltit cu o boltă cilindrică cu penetraţiuni iar pronaosul cu un tavan de lemn. Absida altarului, boltită şi ea, prezintă la exterior doi contraforţi iar în peretele de est o fereastră traforată de factură gotică.

Celelalte patru ferestre vechi ale bisericii prezintă toate ancadramente din piatră traforată.
Interiorul primei faze de construcţie a bisericii a fost pictat cu frescă, datată de Marius Porumb în prima jumătate a sec. XVIII.

După studiile efectuate în vederea restaurării picturii s-a dovedit că există mai mult de un singur strat de pictură murală, evidenţiindu-se existenţa acesteia şi pe faţada de sud a bisericii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Kiss Martin

    sâmbătă, 18.05.2019 at 18:00

    Nu stiu ce sa zic …am auzit de la mai batanii satului ca biserica era a ungurilor..si toate actele bisericii sunt an liba ungureasca….mai documentativa!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax