Eveniment
Lovitură pentru bugetari: Cum se vor face angajările la stat, din acest an. Anunțul președintelui ANFP
Începând cu acest an, modul de recrutare pe funcţia publică se va face prin concurs naţional, după modelul de recrutare aplicat în administraţiile publice la nivel european (EPSO), având prioritate tinerii, a anunțat Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP)
„Avem nevoie de tineri în rândul funcţionarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici au evidenţiat o îmbătrânire a corpului funcţionarilor publici: vârsta medie a funcţionarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021. Prin stabilirea unui procent de minimum 10% funcţii publice vacante pentru debutanţi, venim în întâmpinarea acestui decalaj.
Scopul nostru este să atragem în administraţia publică tineri competenţi, al căror dinamism să contribuie la modernizarea şi creşterea performanţei administraţiei publice, de aceea, tinerii au prioritate” a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANFP, Felix Cozma.
O nouă platformă informatică de concurs, mai transparentă
Acesta a adăugat că, prin intermediul unei noi platforme informatice de concurs, se pune transparenţa pe primul plan.
„Concursurile pe funcţie publică vor fi mai transparente ca oricând. Aceste proiecte implementate sunt un prim semn că banii europeni au fost folosiţi în mod benefic”, a precizat preşedintele Cozma.
Potrivit sursei, 155 de autorităţi şi instituţii publice din administraţia publică centrală au solicitat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici avizul prealabil şi obligatoriu pentru stabilirea unui procent de minimum 10% funcţii publice vacante de grad profesional debutant din totalul funcţiilor publice de execuţie vacante.
Cum se va face recrutarea
Noul model de recrutare în funcţia publică are la bază principiile competiţiei, transparenţei, competenţei şi egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale şi va conduce la un proces corect de recrutare, cu scopul de a profesionaliza funcţia publică şi, implicit, de a creşte performanţa serviciilor publice.
Recrutarea va cuprinde două etape, respectiv etapa de recrutare la nivel naţional (concursul naţional), organizată de către ANFP şi etapa de selecţie (concursul pe post), organizată de autorităţile şi instituţiile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.
Concursul naţional va fi pilotat într-o primă etapă, în primul semestru al anului 2023, pentru categoriile de funcţii publice debutanţi şi înalţi funcţionari publici, iar lecţiile învăţate vor sprijini extinderea acestui model de recrutare la alte categorii de funcţii publice de stat şi teritoriale, cu excepţia celor care beneficiază de statuturi speciale în condiţiile legii, începând cu semestrul II 2023.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 26.01.2023 at 18:10
Baliverne, baliverne. Iată un caz. Prietena baiatului s-a înscris la concurs pentru un post la guvern cu pregătire în SUA. Curios, dar l-a căştigat, erau vreo optzeci înscrişi. Pe banii guvernului a făcut acel stadiu şi la întoarcere s-a prezentat tot la guvern pentru aşi lua postul pentru care s-a calificat. Stupoare, au spus că nu au acest post liber şi gata, a plecat acasă.