Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Luna lui Mihai Viteazul”, aniversată la Muzeul Unirii prin două exponate: Macheta Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului și o broderie de secol XIX

Publicat

Luna noiembrie, supranumită şi „luna lui Mihai Viteazul”, este sărbătorită la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prin exponatul lunii: macheta Mitropoliei ortodoxe a Bălgradului, ctitorită de Mihai Viteazul și o broderie de secol XIX, ce ilustrează „Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”, de la care s-au împlinit 414 ani în 1 noiembrie.

Exponatul lunii a fost vernisat miercuri, 6 noiembrie, în holul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, de către directorul Gabriel Rustoiu și muzeograful Gabriela Mircea.

„Macheta mitropoliei ortodoxe a Băldragului nu are valoare patrimonială ci valoare istorică. Prin intermediul unui astfel de artefact minor încercăm să reînviem istoria majoră a românilor din Transilvania, rezidența ierarhiei de vârf a românilor ortodocși din Transilvania de la 1571 cel puțin”, a spus Gabriela Mircea.

În jurul mitropoliei a funcționat o tipografie în care au fost tipărite câteva dintre cele mai prestigioase volume ale vremii, printre care Noul Testament de la Bălgrad.

„Asupra vechimii acestui lăcaș de cult nu s-au pronunțat istoricii. Cert este că el a ființat și ar fi putut fi o biserică parohială, ulterior centrul episcopal, ulterior mitropolitan, organizându-se în jurul acestui loc, în zona de sud-est a actualei cetăți bastionare”, a mai explicat Gabriela Mircea.

Alături de macheta Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului a fost expusă și o broderie reprezentând „Intrarea Triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”. Obiectul datează din secolul XIX și a fost recuperat de Muzeul Național al Unirii în urmă cu 11 ani.

„Am încercat să marcăm în luna noiembrie un moment Mihai Viteazul la Alba Iulia. Prin tapițeria care a intrat în colecția muzeului nostru în 2002 am încercat să marcăm momentul când se acceptă că episcopatul de la Alba Iulia a fost recunoscut ca mitropolie. Am încercat să menținem această orientare tradiționalistă și să credem că, cel puțin în timpul lui Mihai Viteazul, a existat acest statut. Tradițiile mitropolitane ale bisericii ortodoxe din Ardeal și-ar fi avut rădăcinile în perioada lui Mihai Viteazul”, a mai spus muzeograful.

Vedeți mai jos câteva imagini:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax