Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Luni începe testarea elevilor, înainte de începerea orelor. Cine garantează că părinții trimit rezultatele corecte

Publicat

Copiii din întreaga țară ar trebui să se testeze, luni dimineață, înainte de începerea orelor. Numai că folosirea testelor pentru salivă la școală are încă multe necunoscute, atât pentru părinți, cât și pentru elevi. Asta, în cazul celor care au fost de acord să le folosească, pentru că măsura nu este obligatorie.

Testele pentru salivă au fost distribuite școlilor la finalul săptămânii trecute, iar luni dimineață va începe toată această procedură de testare.

Recomandarea este ca fiecare elev să se testeze de 2 ori pe săptămână, iar zilele stabilite sunt luni și joi. Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic din școli. Așadar și aceștia ar trebui să se testeze la fel ca elevii.

Cine semnează pentru primirea testelor?

Nu există o procedură stabilită. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților.

Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt și situații în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.

Cine verifică dacă testele sunt făcute corect?

Una dintre cele mai mari îngrijorări este cine va verifica dacă testele sunt sau nu bine făcute, scrie digi24.ro

În unele școli testarea se va face în clasă,  dar cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

Testarea se bazează pe buna-credință a părinților. Dar cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului? La această întrebare autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.

Cum se transmit rezultatele testelor făcute acasă?

Luni și joi se vor testa elevii. La fel și profesorii, învățătorii și personalul nedidactic din școală. Nu există o procedură standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele.

Unele unități de învățământ au cerut ca părinții să noteze și data pe test pentru a se asigura că nu va fi fotografiat acelașă răspuns și data viitoare, altele însă nu au luat această măsură.

Nu există o procedură unitară, fiindcă decizia a fost ca fiecare școală să fie lăsată să se organizeze după cum consideră pentru testarea elevilor.

Ce se întâmplă dacă testul de salivă este pozitiv?

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că folosirea testelor de salivă reprezintă doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv. Dacă el arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic.

Dacă testul de salivă arată că este pozitiv, din nou rezultatul trebuie să fie confirmat cu un test PCR.

„Acești copii pot să fie scoși din comunitatea lor și lăsați acasă în izolare timp de 10-14 zile, până când devine negativ și nu mai este contagios. Școala devine mai sigură și își poate continua activitatea cu risc mai mic de închidere și în cazul unor clase, și a a școlii întregi”, a arătat șeful DSU.

Când se suspendă cursurile unei clase?

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție astfel de teste, așa că părinții sunt cei care suportă costurile.

Pe de altă parte, noua variantă a coronavirusului, Omicron, este identificată mai greu printr-un simplu test pentru salivă.

„Testele pe bază de salivă folosite în școli sunt teste de screening cu o sensibilitate ceva mai redusă decât… sunt tot teste pe bază de antigen, doar că nu folosesc exsudat nazofaringian ca produs, folosesc saliva. Din cauza asta, și cantitatea de produs este mai mare, de la un tampon care se descarcă într-un mediu ai câteva picături de salivă, deci discuți despre teste mai puțin sensibile. Vă dați seama că dacă la testele antigen nu s-a făcut încă o evaluare, cu atât mai puțin pe bază de salivă”, recunoaște noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila.

Procedura de testare e elevilor

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, în sala de clasă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ.

Ministerul Sănătăţii anunţă că a finalizat procedura de lucru pentru realizarea testării rapide antigen din salivă, în vederea diagnosticării infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ.

Documentul prevede că elevii și profesorii sau personalul școlii care urmează să fie testat nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului.

Cum se face testarea

„Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii.

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se va organiza procesul de testare.

Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, la începutul orelor de program.

Testarea propriu-zisă este simplă şi uşor de executat, fără a necesita cunoştinţe medicale de specialitate”, conform unui comunicat al ministerului.

Personalul unităţilor de învăţământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios.

Testele se vor arunca în coşuri de gunoi cu capac şi pedală, prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecţia corectă a mâinilor, menţionează ministerul.

Ce se întâmplă dacă un test de salivă este pozitiv

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunţa imediat părinţii/reprezentantul legal al elevului;

– elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spaţiul special desemnat şi organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate;

– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen din salivă

Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului

  • se păstrează testele intre +2 și +30 °C;
  • se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;
  • se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;
  • se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

Pentru testarea propriu-zisă:

  • se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  • se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  • se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  • se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  • se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  • se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  • se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  • se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (casetă).
  • se citește rezultatul după 10-15 minute.

Cum se interpretează rezultatul

Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

„De asemenea, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor coordona din punct de vedere metodologic, în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ şi vor asigura instruirea cadrelor medicale şi a persoanelor desemnate din unităţile de învăţământ privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de salivă”, menţionează sursa citată.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

surse: digi24.ro, edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax