Eveniment
LUNI: „Statu la vase”, obicei unic în țară, la Şugag. 11 familii tinere primesc cadouri, în a doua zi de Paşti
11 perechi de tineri din Şugag, care s-au căsătorit în anul pascal 2018 – 2019, vor fi celebrate luni, 29 aprilie, de comunitatea de pe Valea Sebeşului, în cadrul unui eveniment ce reprezintă un obicei unic în ţară, „Statu la vase”. Etnologii spun că „Statu’ la vase” ar data din perioada tracilor şi este un străvechi obicei unic în ţară ce reuneşte atât sărbătorirea întemeierii unei familii cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.
Sărbătoarea va începe, luni, 29 aprilie, la ora 11,00 în curtea Bisericii Ortodoxe din Şugag unde se vor aduna pentru „Statu’ la vase” 11 familii tinere care s-au căsători în decursul ultimului an Pascal 2018 – 2019, alături de Nașul Marius Moga senior, acestea urmând să primească conform tradiţiei, lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării.
Este vorba despre Ioan și Adelina Ghibescu, Nicolae și Alexandra Aloman, Marian și Niculina Bârsan, Constantin și Mihaela Cânda, Emanuel și Ioana Cotruș, Dan și Claudia Crăciun, Ioan și Florina Mihaela Cutean, Vasile Adrian și Irina Delorean, Adrian și Petronela Grosu, Herban Bărăgău Alexandru Marcel și Maria, Nicolae Dan și Ionela Todesc.
Sărbătoarea de la Şugag cuprinde apoi o expoziție etnografică și un atelier al clasei de pictură pe sticlă „Școala de la Laz” din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
De la ora 13:00, la Căminul Cultural din Șugag va avea loc un târg de meșteșuguri tradiționale din județul Alba și un spectacol folcloric cu îndrăgiți artiști din județ.
Pe scenă vor urca: Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al județului Alba (dirijor Alexandru Pal), Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Ansamblul de dansuri coordonat de coregrafii Alexandra și Flaviu Mîrza, Gabriel Bucur, Ioana Șolea, Oana Vențel, Alexandru Popescu, Alina Cucui, Leontina Fărcaș, Grupul vocal tradițional „Felician Fărcașiu” din Sebeș, Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag”.
„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Biserica Ortodoxă din Şugag şi Primăria Comunei Şugag.
Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News