Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli de tranzit pentru românii care traversează Ungaria. Precizări MAE- condiții de călătorie pe teritoriul maghiar

Publicat

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu omologul său de la Budapesta, Péter Szijjártó, acesta din urmă confirmând că tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii.

„În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite.

CITEȘTE ȘI: Ungaria închide frontierele pentru cetăţenii străini, de la 1 septembrie. Măsura va fi în vigoare cel puțin o lună

A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, precizează un comunicat transmis de MAE.

Convorbirea a avut loc în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obţinerea din partea autorităţilor ungare a unor clarificări privind informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informaţii privind conţinutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetăţenilor români care tranzitează Ungaria, precum şi în privinţa cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site condițiile de tranzit pentru românii care traversează Ungaria. Înformațiile sunt valabile și după discuția ministrului de externe Bogdan Aurescu cu omologul său maghiar, în urma căreia s-a stabilit că românii care doar tranzitează Ungaria nu vor fi afectați de închiderea granițelor potrivit libertatea.ro.

Astfel, potrivit MAE, autoritățile ungare au precizat că tranzitul este permis, în următoarele condiții:

Vezi și Reguli de călătorie: Lista actualizată a țărilor care impun restricții pentru români. Carantină la întoarcerea din 50 de state

-Durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

-Persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19

-Să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie

-Să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

-Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Cetățenii non-ungari care intră în Ungaria dintr-o țară clasificată în zona verde, condițiile de tranzit nu se aplică.

MAE: Condiții de călătorie / tranzit Ungaria

Cum se efectuează tranzitul aeroportuar

Tranzitul aeroportuar se va desfășura în continuare fără restricții, aeroportul putând fi utilizat în continuare ca poartă de îmbarcare/debarcare de către cetățenii români, a informat MAE.

Cetățenii români vor putea intra în Ungaria, prin frontiera terestră, pentru a se îmbarca de pe aeroportul din Budapesta/ Debrecen, fără a fi necesară prezentarea celor două teste negative COVID19, în măsura în care vor avea asupra lor documentul de călătorie, documentul din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, biletul de avion.

Ministerul Român de Externe:

Cetățenii români care aterizează la Budapesta sau Debrecen din alte state aflate pe lista galbenă vor putea să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, condiția fiind să aibă transport asigurat de la aeroport înspre graniță. Cei ce vin din state aflate pe lista roșie, vor trebui să obțină în prealabil o derogare de intrare în Ungaria, mai notează MAE.

Persoanele care conduc/așteaptă aparținători la aeroport vor putea intra în Ungaria doar dacă au două teste Covid-19 negative, efectuate în ultimele 5 zile, la interval de minimum 48 de ore între ele.

MAE: Dispoziţii referitoare la sezonierii agricoli

Lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din statele vecine pot intră în Ungaria la solicitarea şi informarea prealabilă a angajatorului adresată autorităţilor ungare competente pe cale electronică, cu 48 de ore înainte, cerere care va cuprinde numele, documentul de identitate, locul desfăşurării activităţii lucrative, locul cazării, respectiv durata raportului de muncă.

Angajatorii sunt obligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora, despre condițiile şi data intrării pe teritoriul Ungariei, potrivit MAE.

Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele desemnate în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19.

În cazul persoanelor care vin din state terțe, pe lângă condițiile de obținere a permiselor de muncă, este necesară prezentarea la frontieră a contractului de muncă sau o adeverință din partea angajatorului, în original, referitor la domeniul de activitate, locul şi durata raportului de muncă.

Totodată, angajaţii trebuie să prezinte la frontieră copia corespondenței angajatorului cu punctul de frontieră, respectiv originalul contractului de muncă sau adeverința eliberată de angajator.

La terminarea raportului de muncă, angajatorul este obligat să anunțe punctul de trecere a frontierei și autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.

MAE: Dispoziții referitoare la deplasarea în scop de afaceri

Managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în HG pot intra în Ungaria fără restricții, dacă respectivele companii sunt afiliate, iar în accepțiunea legii privind impozitarea, între ele există relaţii contractuale.

Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarea se face în interes de serviciu, potrivit MAE.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax