Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MApN interzice avioanelor MiG-21 Lancer să mai zboare, din cauza riscurilor. Achiziționarea de F-16 din Norvegia, accelerată

Publicat

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate de la activitățile de zbor, începând de astăzi, prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, au transmis reprezentanții MApN.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice.

În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Citește și: Cine păzește cerul României. Câte avioane de luptă sunt în dotarea Forțelor Aeriene și care este aportul aliaților

De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Aciziționarea de F-16, grăbită

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile.

Vezi și: VIDEO: Cum arată și ce face F-35, avionul pe care vrea să îl cumpere România. Este cea mai avansată mașinărie de zbor din lume

Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a, mai transmite MApN.

Avioanele de luptă ale aliaților, dislocate în România

  • 2 avioane F-35 trimise de SUA în ultima săptămână
  • 4 avioane Eurofighter Typhoon italiene
  • 6 avioane Eurofighter Typhoon germane
  • 8 avioane F-16 americane

De asemenea, România mai are 17 avioane F-16 și aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer. Toate aceste avioane sunt pregătite și execută misiuni de patrulare de luptă (CAP – Combat Air Patrol), pregătite practic mereu să intervină – cum a fost cazul în prima zi de conflict când avioane F-16 românești au interceptat un Suhoi Su-27 Ucrainean și l-au forțat să aterizeze la Bacău.

Potrivit PoweIndex, România mai are și 62 de elicoptere.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax