Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marcel Ciolacu: Supraimpozitarea pensiilor speciale, singura corectă. Tema de campanie a liberalilor, preluată de PSD

Publicat

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni că supraimpozitarea pensiilor speciale „este singura soluție corectă”. Totodată, el a anunțat că ministrul Finanțelor va prezenta măsurile fiscale.

„Le discutăm în interiorul partidului și apoi în cadrul coaliției, urmând să luăm o decizie finală. Eu, unul, legislativ, cred că singura soluție corectă este impozitarea acestor pensii speciale. Când ieși din activitate ai pensie mai mare decât ai avut venituri”, a spus Ciolacu.

Subiectul pensiilor speciale a fost intens dezbătut în ultimii ani, ajungând să fie preluat de PSD, după ce a mai fost abordat de PNL și USR, fără rezultat.

De menționat că în România există pensii ale unor foști bugetari de câteva zeci de mii de lei pe lună.

În România, aproape 9.900 de persoane primesc pensii de serviciu.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, în luna mai 2022, de 9.826. Cei mai mulți, respectiv 4.672, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

La această categorie, s-a înregistrat și cea mai mare pensie medie de serviciu: 20.487 de lei, din care 19.137 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.110 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Alte pensii de serviciu

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României au beneficiat în luna mai 772 persoane.

Pensia medie era de 5.786 de lei, din care 2.830 de lei suportați de la bugetul de stat.

În ceea ce privește beneficiarii Legii nr. 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora era de 737 de persoane. Pensia medie la acest capitol era de 4.924 de lei (2.529 de lei de la bugetul de stat).

De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.394 de pensionari. Pensia medie: 11.345 de lei, din care 7.522 lei suportați din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi au fost acordate pentru 569 de persoane. Media era de 8.464 de lei, din care 3.417 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor beneficiau 1.682 de pensionari. Pensia medie era de 4.964 de lei, din care 2.556 de lei suportați din bugetul de stat.

Supraimpozitarea pensiilor speciale, cerută de PSD

PSD propune în cadrul Coaliției dezbateri pentru supraimpozitarea veniturilor mari.

„Având în vedere principiile de echitate şi solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile acestora.

Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, a precizat PSD într-un comunicat de presă.

Propunerile PSD:

  • supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României
  • supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete)
  • aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%
  • o contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 27.06.2022 at 11:54

    Măi nenorociţilor iar ne aburiţi ? Ne-am săturat de gulgutele voastre. Oricum după ce vă întruniţi în coaliţie rămâne cum aţi mai făcut de câteva ori, în coadă de peşte, cî primiţi ordine de la , păpuşarul şef, şi gata. Apoi,după cum vă este obiceiul, reveniţi cu aceeiaşi temă, ş.a.m.d.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax