Actualitate
Mareşalul Ion Antonescu la Alba Iulia, acum 75 de ani, de 1 Decembrie. Cum a fost primit în Capitala Marii Uniri

Pentru ca vizita să rămână în istorie, la Alba Iulia au fost aduşi zeci de mii de legionari din Transilvania şi Banat, precum şi alţi zeci de mii de oameni din zonele apropiate ale oraşului. Unii istorici au estimat numărul participanţilor la peste 100.000 de persoane. Antonescu şi suita acestuia s-au îndreptat spre Alba Iulia cu trenul, care a intrat în oraş la 9 dimineaţa. Din delegaţie au mai făcut parte un reprezentat al Regelui, Horia Sima – vicepreşedintele Consiliului de Miniştri, precum şi mai mulţi miniştri din proaspătul guvern legionar instaurat la conducerea ţării. Vizita nu a fost lipsită de incidente, cel mai important derulându-se la finalul acestuia. Horia Sima a fost aclamat îndelung de către miile de legionari, lucru care l-a nemulţumit vizibil pe Antonescu.
De la gara, Conducătorul Statului şi Comandantul Legiunii s-a îndreptat spre Poartă de la intrarea în Cetate, unde au vizitat celula în care a fost ţinut în lanţuri Horea până la moartea lui pe roată. De asemenea au văzut locul unde au suferit martiriu eroii revoluţiei de la 1784. Generalul Antonescu a vizitat apoi garnizoana militară din localitate, în timp ce şeful Legiunii a trecut pe la sediul legionar din localitate. După aceste vizite, înalţii oaspeţi s-au reunit din nou şi s-au îndreptat spre Catedrala Încoronării, la ora 10 dimineaţă.
”Nota discordantă” de la finalul vizitei În programul manifestării au urmat discursurile susţinute de Antonescu, Sima şi alţi reprezentanţi ai legionarilor. ”După manifestaţie, înalţii oaspeţi, Colonelul Pastia, Reprezentantul M.S. Regelui, Generalul Antonescu, Horia Sima, miniştrii şi suita lor, s-au îndreptat spre Palatul Episcopiei, unde au luat masa în sala de festivităţi. Fete tinere, în costume naţionale au servit bucăţele la masă. În tot timpul prânzului s-au cântat cântece româneşti şi a domnit o mare însufleţire. După recepţia de la Palatul Episcopiei, înaltele autorităţi s-au îndreptat spre Piaţă Mihai Viteazul, unde, de la o tribună, au primit defilarea armatei şi a detaşamentelor legionare din Ardeal şi Banat.
La orele 5 după masă, Generalul Antonescu cu toţi membrii guvernului au reluat drumul spre capitală, în trenul special cu care au venit. O singură notă discordantă în această zi măreaţă. Ne aflam spre sfârşitul mesei, când, în faţă Palatului Episcopiei, s-a adunat o mare mulţime de legionari, care au început să-mi strige numele. Generalul vădit nemulţumit, mi-a spus: «Du-te afară că te cheamă legionarii». Am ieşit şi am mulţumit pentru manifestaţie. Dându-mi seama că Generalul suferise în orgoliul sau, l-am chemat pe Victor Silaghi şi i-am spus să organizeze în grabă o concentrare asemănătoare de legionari, în cinstea lui Antonescu. Într-adevăr în câteva minute, în faţa Palatului Episcopiei, au izbucnit urale furtunoase pentru Conducătorul Statului. Antonescu a ieşit în cerdac şi extrem de fericit, i-a salutat cu braţul în sus pe manifestanţi”, se mai susţine în memoriile fostului lider legionar publicate în străinătate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News