Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: Ana Blandiana va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia

Publicat


Universitatea “1 Decembrie 1918” acordă, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa, academicianului Ana Blandiana.

“O personalitate-simbol care a traversat, cu demnitate, paliere complicate ale istoriei României și care a contribuit, prin întreaga carieră literară și culturală, la păstrarea și promovarea identității noastre naționale. Opera literară vastă a doamnei Ana Blandiana este amprentată puternic de vocația creatoarei pentru imaginarul sacrului și o recomandă cu prisosință cinstirii și recunoștinței noastre care se va exprima prin acordarea titlului științific de „Doctor honoris causa”, transmit organizatorii.

Ceremonia se desfăşoară marţi, 15 mai 2018, ora 12.00, în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UAB.

Evenimentul face parte din Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2018), cu tema “Centenarul Unirii Românilor şi Europa de Astăzi. Religie şi Geopolitică”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAB, în perioada 14-15 mai.

“Anul 1918 este, poate, unul dintre cei mai importanți din istoria României. „Data de 1 Decembrie 1918, afirma domnul academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, nu este pentru români o simplă dată în calendar, o zi ca toate celelalte, ci ziua devenirii unei nații și a unui stat”. Marea Unire de la 1918, afirma domnia sa, reprezintă „punctul astral al istoriei noastre naționale”.

Acest moment, care a marcat profund și decisiv istoria românilor, s-a petrecut la Alba Iulia, Bălgradul de odinioară, cetatea care a dat locuitorilor ei și tuturor românilor cuvântul Evangheliei lui Hristos înlimba lor, dar și fiorul sacru al sentimentului unității de neam și de credință, manifestat în două momente importante ale istoriei acestei cetăți: anul 1600, legat de numele lui Mihai Viteazul și, bineînțeles, anul 1918, anul făuririi României Mari. Acesta este darul cel neprețuit pe care Dumnezeu l-a făcut locuitorilor acestei urbe și tuturor românilor.

În semn de recunoștință, cei cărora, în curgerea vremii, li s-a încredințat conducerea politică și spirituală a Alba Iuliei au dăltuit această dată pe frontispiciul urbei într-o formă de neșters, l-au scris pe un hrisov și l-au îngropat „ca pe o comoară de mare preț” în piciorul Sfântului Prestol al altarului Catedralei Reîntregirii, ca să stea de-a pururi lângă jertfelnicul cel mai presus de ceruri.

Sfântul Sinod al Bisericii noastre a declarat anul 2018 „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în calitate de martor privilegiat al Centenarului Marii Uniri, și-a propus să rezoneze cu toate vocile care doresc să omagieze acest eveniment major al istoriei noastre, dedicându-i în întregime contribuțiile științifice și lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă, aflat anul acesta la a XVII-a ediție”, transmite Pr. Lect. Dr. Alexandru Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Simpozionul internațional în zilele de 14 și 15 mai 2018, în două sesiuni în plen și în alte două pe ateliere de lucru, având cinci secțiuni:

Apogeul politicii naționale a românilor. Unirea la Centenar

Biserică și Națiune – vocații și alienări identitare

Biserica și proiectul național – o Românie EU-ropeană creștină?

Una, Sancta, Catholica et Apostolica

Misiune, națiune și identitate eclezială

Partenerii Simpozionului Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei; Episcopia Devei și Hunedoarei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Consiliul Județean Alba; Primăria orașului Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Școala Doctorală din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Daimler cere conexiuni feroviare pentru fabrica din Sebeș. Transmisiile fabricate la Star Assembly vor fi transportate cu trenul

Publicat

Star Assembly, subsidiara Daimler in Romania

Daimler are nevoie de infrastructură feroviară pentru uzina din Sebeş, fiindcă transmisiile produse acolo vor fi transportate pe tren iar compo­nentele necesare vor fi livrate tot cu trenul, a declarat Martin Schulz, șef al Mercedes-Benz România pentru  Ziarul Financiar. Reprezentanții concernului german sunt nemulțumiți că deși municipiul Sebeș este la 230 km de Curtici dar, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministerul Mediului pregătește o rețea de stații de încărcare pentru mașinile electrice

Publicat

masina electrica

Ministrul Mediului, Costel Alexe a anunțat că va finanța o rețea de stații de încărcare pentru mașinile electrice, suma disponibilă în 2020 pentru investițiile din acest domeniu fiind de 20 de milioane de euro. El, a declarat, joi, la conferința „Green Deal Romania”, că românii vor folosi mai mult mașinile electrice atunci când va fi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Pauza de lectură”, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia

Publicat

Elevii claselor V-VIII, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, au răspuns cu bucurie și entuziasm provocării lansate de profesorii lor de a-și petrece una dintre pauze într-un mod inedit, citind. Proiectul „Pauza de lectură” din cadrul campaniei „Toată școala citește” a început în 20 februarie 2020 cu elevii ciclului gimnazial și va […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: INCENDIU violent pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie. Cabina unui TIR s-a făcut scrum

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie. Un TIR a luat foc, în zona unei parcări aflată pe sensul de mers spre Deva.  UPDATE, ora 22:30 – Potrivit ISU Alba, la sosirea forțelor de intervenţie incendiul se manifesta generalizat la cabina autocamionului, pompierii militari reușind să stopeze propagarea acestuia […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate