Connect with us
Advertisement

Actualitate

MARȚI: Lansarea filmului etnografic „Portul tradițional din Pănade”. Redescoperă tradițiile străvechi ale satului

Publicat

Căminul cultural din Pănade găzduiește marți, 13 noiembrie, începând cu ora 15.00, un eveniment tradițional deosebit. Este vorba despre încheierea proiectului „Reconstituirea portului tradițional din Pănade – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Locuitorii satului Pănade vor participa la lansarea cărții și a filmului etnografic „Portul tradițional din Pănade” și vor redescoperi portul străvechi al satului din secolul al XIX-lea, femeiesc și bărbătesc, reconstituit după tehnicile vechi ale țesutului și cusutului de către patru femei țesătoare din Pănade: Maria Zereș, Maria Cucui, Maria Șandor și Ana Poșa. Astăzi, cei care reprezintă satul Pănade la evenimentele culturale îmbracă un alt costum popular, cel de influență sibiană, în alb și negru, mulți dintre ei neștiind de existența și frumusețea portului lor străvechi, pe care femeile țesătoare au reuși să-l reconstituie, cu sprijinul echipei de implementare, (condusă de Petruța Pop, referent în cadrul Serviciului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”) și să-l redea comunității din care provin. Prin acest proiect, se urmărește creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume populare autentice.

În cadrul evenimentului va avea loc și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric al județului Alba, condus de dirijor Alexandru Pal, Grupul vocal bărbătesc „Sâncelenii” din Sâncel și Grupul folcloric „Dorul Chicuiului” din Pănade. Întregul eveniment va fi prezentat de Angela Chelaru.

Parteneri în acest proiect sunt Asociația „Timotei Cipariu” ASTRA Blaj, Primăria comunei Sâncel, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația „Prietenii Muzeului Unirii” și TVR Cluj.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement