Actualitate
Masa de Crăciun: Ce, cât şi cum să mâncăm în perioada sărbătorilor de iarnă
Este acel moment frumos din an care vine cu o încărcătură emoţională, dar şi cu una culinară. Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou sunt prilej de bucurie şi relaxare, dar pot fi urmate şi de un dezechilibru al planului alimentar şi al metabolismului.
Din punct de vedere alimentar, ar trebui să fie doar o perioadă ca oricare alta, dar de cele mai multe ori lucrurile stau altfel: mese îmbelşugate, hipercalorice, cu multe zaharuri rafinate, multe grăsimi de origine animală, băuturi acidulate şi, nu în ultimul rând, băuturile alcoolice.
În acest context, experienţa şi recomandările unui nutriţionist sunt binevenite.
Alexandra Daiana Căldărar, nutriţionist-dietician, vine în sprijinul Dvs. cu recomandări pentru masa de Crăciun și Revelion.
“În această perioadă, mâncăm mai mult, facem şi mai puţină mişcare decât de obicei şi este normal să câştigăm câteva kilograme în plus. Kilogramele acumulate acum nu ar trebui să ne îngrijoreze, atât timp cât regimul normal de viaţă (activitate fizică regulată şi controlul caloriilor) se reia imediat dupa sărbătorile de iarnă.
Ce trebuie să subliniem este faptul că restricţia severă nu este o rezolvare în momentele în care ar trebui să ne <răsfăţăm>, ci pur şi simplu să reuşim să oprim brusc acest festin, odată cu reluarea activităţilor cotidiene”, spune nutriţionistul.
Recomandările specialistului în nutriţie:
„10 principii care pot să ajute în menţinerea greutăţii, în perioada sărbătorilor de iarnă:
1. Nimic nu este interzis, atât timp timp cât nu există contraindicaţii medicale (spre exemplu, patologiile precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare);
2. Menţineţi un orar de mese regulat (pe cât posibil), cu o singură gustare sau fără gustări
Încercaţi să mâncaţi cât mai puţin şi cât mai „light” în prima parte a zilei şi lăsaţi mâncărurile tradiţionale „grele” pentru masa festivă de seară (chiar daca pare paradoxală această recomandare, se referă strict la perioada sărbătorilor, în care mesele bogate în calorii sunt inevitabile după-masa sau seara).
3. Mâncaţi încet şi savuraţi bucatele
De multe ori mâncăm repede şi nu ne bucurăm de ceea ce avem în farfurie. Corpul uman funcţionează în următorul fel: după ce a primit suficientă energie, este secretată leptină, hormon care transmite creierului senzaţia de saţietate. Mâncând repede, creierul nu va primi semnalul la timp şi, astfel, vă veţi supraalimenta. Acest semnal se transmite după circa 15-20 minute. Aşteptaţi acest semnal!
4. Porţionaţi dinainte gustările tentante
Nu mâncaţi direct de pe platouri, pentru a putea ţine o „evidenţă” a alimentelor consumate. Folosiţi farfurii mici, iar astfel vă veţi „păcăli” creierul şi ochii, cantitatea din farfurie devenind una suficientă.
5. Umpleţi farfuria cu alimente „bune”
Cât mai multe legume şi cât mai multe verdeţuri! În acest fel, evitaţi să consumaţi în exces alimente bogate în calorii.
6. Împărţiţi desertul cu cineva
Zahărul – la capitolul acesta ne referim în principal la deserturi. Cu siguranţă veţi fi atraşi de multe prăjituri, dar încercaţi să găsiţi alternative sau soluţii cât mai bune pentru dumneavoastră. „Sharing is caring” (n.r. „a împarţi înseamnă că îţi pasă”), aşa că luaţi o prăjitură (sau doua) şi împărţiţi cu cineva de la masă; toată lumea va fi fericită!
7. Atenţie la consumul de alcool!
Consumul de alcool necesită o atenţie sporită, deoarece acesta ne poate crea probleme. Este cunoscut faptul că alcoolul creşte pofta de mâncare şi că are, totodată, un aport caloric ridicat. De asemenea, ar trebui evitate băuturile îndulcite cu zahăr sau care au un adaos de coloranţi (cocktailurile, spre exemplu).
8. Nu serviţi mâncarea împreună cu alcoolul
Alcoolul reprezintă o formă de socializare. Consumat moderat, poate să fie benefic (de exemplu, vinul) din punct de vedere al sănătăţii şi ca liant social. Acesta determină eliberarea dopaminei, un hormon ce stimulează o zonă a creierului responsabilă de plăcere. Totodată, acesta poate afecta apetitul. Atunci când se consumă alcool, organismul se opreşte din activitatea sa şi se concentrează pe caloriile ce provin din alcool.
9. Alegeţi să vă îmbrăcaţi cu haine strâmte.
Acestea nu vă vor permite să mâncaţi mai mult decât aveţi nevoie.
10. Evitaţi sedentarismul
Deşi în această perioadă avem tendinţa doar de a sta şi mânca, vă sfătuim să aveţi diverse activităţi prin casă (spălat vase, dat cu aspiratorul); mergeţi la colindat cu prietenii pe jos etc”.
5 recomandări de sărbători:
Renunţaţi la mesele îmbelşugate, hipercalorice şi consumul constant de alimente.
Crăciunul nu trebuie să reprezinte o perioadă de îngrăşare, ci mai degrabă o perioadă de linişte şi căldură sufletească.
Mâncaţi atunci când simţiţi senzaţia de foame şi nu mâncaţi doar fiindcă vă e poftă! Astfel îi acordaţi şi organismului dumneavoastră o pauză de respiro.
Mâncaţi ca şi francezii: transformaţi masa într-un ritual al plăcerii: mâncaţi încet, bucuraţi-vă de ceea ce aveţi în farfurie şi de companie!
Sărbatori Fericite şi multă sănătate!
Nutriţionist dietician Alexandra Daiana Căldărar (tel. contact: 0732.320.749)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News