Connect with us
Advertisement

Eveniment

Măsură nouă pentru prevenirea tăierilor ilegale de păduri: Jandarmii vor putea opri și verifica transporturile de lemn. PROIECT

Publicat

Jandarmii ar putea să oprească şi să controleze conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos. De asemenea, în lipsa poliţiştilor rutieri, aceştia vor putea să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile contravenţionale, prevede o propunere legislativă înregistrată recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 septembrie.

Vezi și Câte firme de exploatare a lemnului din Alba și-au pierdut dreptul de a tăia pădurea, din 2019 până în prezent. SITUAȚIA pe țară

Potrivit unui grup de parlamentari de la USR – PLUS, PNL, PSD și minorități, ONG-urile sesizează nenumărate cazuri de tăieri ilegale, iar publicaţiile ori de câte ori au ocazia, pun în vederea autorităţilor situaţii existente în teren.

„Autorităţile responsabile, de foarte multe ori, sunt depăşite în a rezolva problemele indicate, fie din lipsa unui cadru legislativ care să le permită anumite intervenţii care ar putea deconspira caracterul ilicit al faptelor transportatorilor, fie din lipsa capacităţii de control în condiţiile legii a cantităţii şi a speciilor transportate de către reprezentanţi ai altor structuri ale statului care îşi desfăşoară activitatea în anumite zone în care lemnul este defrişat ilegal.

Cu toate că autorităţile publice cu atribuţii în domeniul silviculturii încearcă, prin diverse mijloace, să stopeze furturile (introducerea SUMAL 2.0, Inspectorul Pădurilor, Radarul Pădurilor etc.), informaţiile cu privire la conţinutul şi frecvenţa verificărilor efectuate de autorităţi indică faptul că verificările nu sunt nici suficiente, nici eficiente.

De asemenea, nu sunt efectuate în mod sistematic şi regulat suficiente verificări pentru a examina dacă transportatorii îndeplinesc prevederile legale.

Aşadar, pentru a fi eficientă, lupta împotriva tăierilor ilegale trebuie dusă pe mai multe paliere. (…)

Una din metodele prin care lemnul tăiat ilegal este scos din pădure este folosirea de către transportatori a aceluiaşi aviz pe distanţe scurte, în mod repetat.

Nu există suficiente echipaje ale Gărzii Forestiere sau ale Poliţiei Rutiere care să verifice cât mai multe maşini ce transportă lemn pe drumurile publice”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, Jandarmeria Română dispune atât de efectiv de personal cât şi de echipamente specifice care pot avea un aport important la astfel de verificări ale legalităţii transportului materialului lemnos.

„În ceea ce o priveşte, există numeroase viduri legislative care o împiedică să îşi aducă aportul în verificarea legală a transportului materialului lemnos şi descoperirea faptelor ilicite ale transportatorilor.

În consecinţă, prin propunerea legislativă, o parte din vidurile legislative ar fi înlăturate. Completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1175 din 13 decembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, ar permite Jandarmeriei Române să oprească şi să controleze în condiţiile legii, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos, iar în lipsa poliţiştilor rutieri, aceştia să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile contravenţionale, potrivit legii”, mai explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Pe scurt, prin completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, participanţii la trafic care transportă material lemnos sunt obligaţi să respecte şi semnalele de oprire ale ofiţerilor şi subofiţerilor Jandarmeriei Române, aflaţi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Astfel, Jandarmeria Română ar putea să verifice documentele de provenienţă şi de transport ale încărcăturii, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.

Adăugând încă o cheie de control asupra transporturilor ilegale de lemn, furtul de lemn din pădurile din România s-ar reduce, persoanele care recoltează lemn ilegal, s-ar afla într-o mai mare dificultate în transportarea acestuia, mai susțin parlamentarii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Padurea

    joi, 30.09.2021 at 15:51

    Ar fi de ajuns sa controleze cineva camioanele cu numar SB..NMN care strabat supraincarcate cu busteni, strada Mircea cel Mare din Sebes, zi si noapte !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement