ACTUALITATE
Măsură pentru evitarea unei noi crize a imunoglobulinei: medicamentele din plasmă, scutite încă trei ani de taxa clawback
Guvernul a prelungit, joi, printr-o Ordonanță de Urgență, scutirea de plata taxei clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din sânge și plasmă umană până în ianuarie 2021, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la finalul ședinței Executivului.
Pacienții cu boli rare din România au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, care a debutat în primăvara anului 2017 și s-a întins până în primăvara anului trecut. Imunoglobulina, un medicament obținut din plasmă umană, este tratamentul care îi ține în viață pe acești pacienți.
Decizia de exceptare a imunoglobulinei de la plata taxei clawback a fost luată de Guvern în iarna anului 2017, în plină criză a imunoglobulinei.
Criza imunoglobulinei s-a rezolvat temporar în urma activării, de către Ministerul Sănătății, a Mecanismului European de protecție civilă, în primăvara anului trecut, la scurt timp după venirea Sorinei Pintea la conducerea ministerului. Pe termen lung însă, soluția ar fi centrele de colectare a plasmei sanguine umane, care nu există în acest moment în țara noastră.
Pacienții cu boli rare din România, grav afectați de criza imunoglobulinei, au lansat luna trecută campania de informare și conștientizare „Pacient, caut donator! De plasmă!”. Ei atrag atenția că medicamentele derivate din plasmă umană, precum imunoglobulinele, sunt esențiale pentru peste 8.000 de pacienții români diagnosticați de boli rare, dar în România nu există nici măcar un centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.