Connect with us
Advertisement

Actualitate

Măsuri de protecţie socială pentru angajaţii din Apărare ce ar putea fi disponibilizaţi. Pe listă, şi Fabrica de Arme şi UM Cugir

Publicat

arme-cugir-300x226 Ministerul Economiei pregătește, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, măsuri de protecție socială pentru persoanele disponibilizate în cazul unor concedieri în companiile din industria de apărare. În cadrul proiectului sunt vizați peste 800 de angajați, inclusiv ai Fabricii de Arme Cugir și ai Uzinei Mecanice Cugir.

Contactat de către Alba24, directorul general al UM Cugir, Romulus Micu, a precizat că cifrele din proiectul de OUG privind angajații care ar urma să fie disponibilizați se aplică doar în cazul unui eventual program de reorganizare, în cazul în care compania ar rămâne fără contracte în următorii ani. Acesta a dat asigurări că atât UM Cugir cât și Fabrica de Arme Cugir nu vor efectua disponibilizări în următorii trei ani, ci dimpotrivă, vor face angajări.

Citește și Uzina Mecanică Cugir: „Undă verde” la angajări pentru încă 100 de salariaţi. Guvernul a aprobat şi suplimentarea cheltuielilor salariale

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de apărare, societățile vizate de disponibilizări sunt Romarm şi filialele companiei (Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Cugir, Tohan SA, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija SA), Romaero şi IOR.

Angajații care vor fi disponibilizați ar urma să primească salarii compensatorii și șomaj. Sumele alocate în acest an sunt de 671.000 lei, în 2016 de 5,15 milioane lei, în 2017 de 8,64 milioane lei, în 2018 de 5,85 milioane lei şi în 2019 de 1,69 milioane lei, prevede nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit proiectului, ținând seama de necesitatea continuării măsurilor de redresare a societăţilor din industria de apărare cu capital majoritar de stat pentru diminuarea pierderilor şi eficientizarea activităţii, concomitent cu acest demers se impun măsuri urgente pentru protecţia socială a persoanelor care urmează să fie concediate în baza planurilor de disponibilizare şi acordarea venitului de completare.

Totodată, numărul de angajați prevăzuți a fi disponibilizați prin concedieri colective este de 808 persoane. Potrivit notei de fundamentare, 197 dintre aceștia vor fi disponibilizați în 2015, 362 în 2016 și 249 în 2017. La aceștia, venitul de completare se va aloca pe o perioadă de maxim 24 luni de la concediere. Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu îndemnizaţia de şomaj şi potrivit legii, este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea şi nivelul îndemnizaţiei de şomaj.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement