Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Măsuri fiscale care intră în vigoare de la începutul anului 2024. Taxe mai mari pentru firme și persoane fizice

Publicat

Măsuri fiscale care intră în vigoare de la începutul anului: 2024 vine cu taxe mai mari pentru multe firme și persoane fizice și, implicit, o scădere a veniturilor, a consumului și a investițiilor.

Newsletterul realizat de Termene.ro, transmis Alba24, prezintă pe scurt principalele modificări fiscale. Este vorba despre principalele măsuri care vor afecta mediul de afaceri.

Care sunt principalele măsuri fiscale care intră în vigoare de la începutul anului:

De la 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi vor fi de 1% dacă realizează venituri de până la 60.000 euro inclusiv și nu au activități pentru anumite coduri CAEN (în principal tehnologia informației, Horeca, activități medicale) și de 3% pentru celelalte.

Se modifică una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere:

  • persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociaţi/acţionari.

Totodată, se introduce o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: firma respectivă să fi depus la termen situaţiile financiare anuale.

În cazul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, modificările aduc la același numitor comun toate facilitățile existente pentru angajați, cu excepția celor din cercetare-dezvoltare.

O altă modificare cu efecte importante este cea privind fiscalizarea unor beneficii acordate angajaților. Valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță se vor include în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Se renunță la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemuncă, urmând să nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Se aduc modificări privind termenul de transmitere a facturilor electronice pentru care există obligația transmiterii prin sistemul național RO e-Factura și sancțiunile aplicabile pentru persoanele impozabile stabilite în România.

Până pe 30 iunie 2024, în situația în care atât furnizorul, cât și beneficiarul sunt înrolați în sistemul național RO e-Factura, facturile emise trebuie transmise în termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii/termenul-limită de emitere a acestora conform Codului fiscal.

Începând cu 1 iulie 2024, pentru nerespectarea termenului de transmitere de cinci zile calendaristice, se aplică amenda contravențională la nivelul stabilit anterior prin Legea nr. 296/2023, în funcție de tipul contribuabilului.

În domeniul TVA dispar multe cote reduse sau se majorează de la cota de 5% la cota de 9% (tot o cotă redusă față de cea standard de 19%).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax