Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Măsuri fiscale pregătite de Guvern pentru 2022: Patronii riscă închisoare dacă nu plătesc contribuțiile la stat ale angajatiilor

Publicat

anaf

Sunt noi măsuri fiscale pe care Guvernul PNL-PSD-UDMR vrea să le introducă în anul 2022. Una dintre acestea prevede ca patronii care nu plătesc contribuţiile la stat ale angajaţilor riscă dosar penal și condamnări de până la 6 ani de închisoare.

Potrivit unor surse, Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale în 2022, în timp ce unele facilități cum ar fi cele din IT şi construcţii rămân valabile şi anul viitor.

Vezi  și DOCUMENT: Guvernul vrea să înghețe sporurile bugetarilor și pensiile speciale. Cine va avea creșteri de salarii. LISTA măsurilor pentru 2022

Noi măsuri fiscale pentru 2022, pregătite de Guvern

De asemenea, autorităţile vor implementa „radarul mărfurilor” prin care TIR-urile vor putea fi urmărite pentru a se vedea unde distribuie marfa. De asemenea, angajaţi ai ANAF vor putea să oprească pe traseu anumite TIR-uri pentru a verifica dacă marfa declarată corespunde cu realitatea.

O altă măsură fiscală pregătită pentru 2022 se referă la patronii care nu vor plăti contribuţiile la pensii sau la salarii. Aceştia ar putea fi cercetaţi penal. Autorităţile au anunţat că vor fi efectuate controale masive.

Patronii vor avea un termen de 60 de zile în care vor putea să plătească, dacă vor fi găsiţi cu restanţe. Potrivit antena3.ro, măsura ar putea fi pusă în aplicare în ianuarie-februarie 2022.

O altă măsură fiscală se referă la plata concediilor medicale restante. În acest caz, patronii care au de recuperat bani pe concedii medicale, nu vor mai plăti CASS, prin intermediul unui sistem de compensare

TVA-ul şi pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale va fi 5%

TVA-ul pentru locuinţele de până în 140.000 de euro (prima locuinţă) va fi de 5%.

Facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii rămân valable şi anul viitor.

Guvernul ar putea renunța să introducă taxa pe solidaritate

Pe de altă parte se pare că Guvernul nu va lua decizia de a taxa, cu 1% , companiile din România care au o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. Taxa de solidaritate a stârnit reacții dure de la mediul de afaceri din România.

De altfel, conform statisticii sunt peste 300 de firme care ar fi putut contribui cu 1 miliard de euro la bugetul de stat prin această taxare. Totuși, specialiștii spuneau că acest lucru nu ar fi benefic pentru mediul de afaceri din România, pentru că marile companii vor încerca să ocolească România pentru noi investiții și chiar își vor muta activitățile în țări cu fiscalitate mai prietenoasă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax