Connect with us
Advertisement

Economie

Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Majorări de taxe, reguli noi la impozitare, vouchere de vacanță

Publicat

Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Românii vor da piept cu o avalanșă de modificări legislative, adoptate în încercarea Guvernului de a obține mai mulți bani la buget. 

Acestea vizează majoritatea afacerilor din România, dar și simplii cetățeni, care vor susține din propriile buzunare, în final, toate modificările fiscale.

Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024:

Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri

Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă.

Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.

În schimb, scrie Economedia, Guvernul a decis să renunțe la prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizările de la firme.

Sunt exceptate de la taxă companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.

Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.

În final, tot clienții vor plăti de fapt sumele pe care băncile le vor vărsa în plus la bugetul de stat. Aceasta a fost considerată o măsură de tip suveică: statul colectează prin interpuși, în mod indirect.

Alte măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.

Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS

Crește TVA pentru anumite produse.

Prețul locuințelor crește de la 1 ianuarie. Piața imobiliară, bulversată de noile măsuri fiscale. Cum poți evita TVA-ul majorat

Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.

Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.

Cresc accizele la țigări și alcool.

Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță, din 2024

Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.

Voucherele de vacanță vor putea fi acordate și în bani. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement