Actualitate
Medicii trebuie să facă mai puține ore de gardă și beneficiază de un repaus obligatoriu de 24 de ore
Programul de lucru al medicilor din spitale s-a modificat semnificativ, potrivit Ordinului ministrului sănătății nr. 1375/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 870/2004, în vigoare de la data publicării sale în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 988 din 8 decembrie 2016.
Printre altele, actul normativ prevede ca medicii să beneficieze de 24 de ore de repaus după fiecare gardă efectuată, iar orele petrecute în gardă să reprezinte vechime în muncă și în specialitate.
Potrivit noilor reglementări, medicii pot să-și repartizeze orele de muncă dintr-o săptămână în mod inegal, în funcție de activitatea pe care trebuie să o desfășoare. Astfel, în loc să petreacă obligatoriu cele șapte (sau șase, în funcție de specialitate) ore de muncă zilnice, aceștia au posibilitatea să împartă norma săptămânală de 35 (sau 30) de ore în mod inegal, în funcție de activitatea desfășurată. În orice caz, potrivit actului, orice activitate desfășurată peste programul normal de lucru (de șapte sau șase ore zilnic) este considerată ca făcând parte din norma lunară de ore de muncă.
În ceea ce privește efectuarea gărzilor, ordinul recent intrat în vigoare prevede următoarele modificări importante:
-medicii care lucrează în compartimentele cu paturi ale spitalelor trebuie să efectueze 18 ore de gardă lunar, în loc de 20, cum se prevedea în vechea reglementare, iar pentru spitalele cu boli cronice și sanatorii, numărul orelor de gardă a scăzut de la 40 de ore lunar la 38 de ore;
-rezidenții aflați în pregătire de specialitate efectuează 18 sau 19 ore de gardă lunar, în loc de 20;
-după ce medicul a efectuat activitatea curentă din spital și pe cea din timpul gărzii, acesta beneficiază obligatoriu de 24 de ore de repaus;
-asigurarea serviciului de gardă este obligatorie pentru toate spitalele publice, pentru a asigura continuitatea asistenței medicale;
-medicii care efectuează gărzi în alte unități sanitare decât cele cu paturi sunt considerați ca efectuând ore suplimentare de muncă; astfel, aceste ore se efectuează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial și sunt tratate ca vechime în muncă și în specialitate.
În plus, pentru medicii chemați de la domiciliu ordinul prevede că respectivele ore sunt considerate ca activitate de gardă și sunt salarizate potrivit legii.
De asemenea, ministerul a mai inclus modificări și pentru programul de lucru al medicilor care lucrează în cadrul serviciului de ambulanță. Mai nou, aceștia pot desfăşura activitate și în ture în sistem de 12 ore cu minimum 12 ore libere, cu acordul angajatului, pe perioade determinate de timp impuse de asigurarea capacităţii optime de intervenţie. În plus, este asimilată activității prestate în linia de gardă și cea desfășurată de medicii de pe ambulanță în afara programului de bază, precum și activitatea desfășurată la solicitare, din timpul liber, pentru diverse misiuni.
avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News