Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mediul de afaceri solicită reanalizarea Codului fiscal, respectiv a prevederilor referitoare la calcularea taxelor locale pe clădiri

Publicat

tineri

patronatul tinerilor intreprinzatori ptirPatronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) solicită reanalizarea din perspectiva IMM-urilor a prevederilor Codului fiscal, respectiv a prevederilor referitoare la calcularea taxelor locale pe clădiri, în funcţie de destinaţie (rezidenţiale, nerezidenţiale sau mixte). Reprezentanții mediului de afaceri doresc revenirea la cota iniţială de 0,1%, deoarece „majoritatea IMM-urilor au sediul social la domiciliul întreprinzătorilor iar o creştere importantă a impozitului pe construcţii va avea efecte negative semnificative”.

Mediul de afaceri susține reanalizarea din perspectiva IMM-urilor a prevederilor Codului fiscal privind calculul taxelor locale pe clădiri, în funcţie de destinaţie – rezidenţiale, nerezidenţiale sau mixte – cu cote de impozit între 0,2% şi 1,3%, pentru cele nerezidenţiale raportate la valoarea cladirii rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat (art. 458). Solicităm revenirea la cota initială de 0,1% având în vedere că majoritatea IMM-urilor au sediul social la domiciliul întreprinzătorilor, o creştere importantă a impozitului pe construcţii va avea efecte negative semnificative”, a transmis pe pagina de Facebook a patronatului, președintele acestuia, Florin Jianu.

Potrivit acestuia, creșterea importantă a impozitului pe construcții va genera diminuarea numărului de întreprinderi (cel puţin 10% din IMM-uri urmând a se desfiinţa ca urmare a creşterii costurilor de funcţionare) și reducerea activităţii IMM-urilor şi decapitalizarea lor (aproximativ 30% din IMM-uri urmând a-şi diminua activitatea).

„Salutăm devansarea măsurii privind cota de 5% a impozitării dividendelor, aceasta fiind una dintre primele trei măsuri cerute de mediul de afaceri (celelalte două fiind neimpozitarea clădirilor speciale, eliminarea supra-accizei la carburanți)”, a mai transmis președintele PTIR.

Un aspect pozitiv, sesizat de către Florin Jianu referitor la măsura privind impozitarea diferențiată în funcție de numărul de angajați, este stimularea angajării fără să mai adauge povara unei rate fixe de 1.530 lei/ lună așa cum era în varianta inițială de propunere de Cod Fiscal.

„Ce se întâmplă cu impozitarea întreprinzătorilor debutanți?! În Codul Fiscal promulgat există o cotă redusă de 1% a impozitului pentru microîntreprinderile nou înfiinţate, pentru primii doi ani de la data înregistrării, dacă au cel puţin un salariat, care sunt constituite, pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice”, a mai transmis acesta.

Potrivit PTIR, trebuie reglementat foarte clar cum se procedează dacă o microîntreprindere trece de la 0 la 1, 2 sau mai mulți angajați pe parcursul unei luni, dat fiind faptul că impozitul pe microîntreprinderi se plătește trimestrial.

Foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax