Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia: Mega-investiție unică în România, pentru retehnologizarea unei stații cheie din sistemul energetic național

Publicat

Comitetul de Investiții a aprobat joi, 7 aprilie, suma de aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru a finanța, din Fondul pentru Modernizare, proiecte importante pentru modernizarea domeniului Energiei din România.

Între acestea se numără un proiect pilot Transelectrica privind retehnologizarea Stației 220/110/20 kV Alba Iulia în concept de stație digitală, o investiție de 55,8 de milioane de euro, din care 46,9 milioane de euro finanțare din Fondul pentru Modernizare.

Proiectul poate fi considerat inovativ nu doar la nivel national (este vorba de prima stație 100% digitală din România) ci chiar la nivel internațional, unde până acum tipul acesta de digitalizare era aplicat la una sau mai multe celule și nu la nivelul unei întregi stații aparținând unei rețele de transport.

Stația 220/110/20 kV Alba Iulia reprezintă un nod important în cadrul Sistemului Energetic Național (SEN), fiind amplasată în municipiu, pe strada Gheorghe Șincai. Este o stație electrică de transformare cu 3 substații la trei nivele de tensiuni:

  • Substația de 220 kV are rolul de evacuare a puterii din Centrala Hidro Electrică (CHE) Gâlceag și CHE Șugag, de a face interconexiunea cu Centrala termoelectrică (CTE) Mintia prin Linia Electrică Aeriană (LEA) 220kV Mintia-Alba Iulia și cu Secțiunea 4, zona Transilvaniei de Nord, prin LEA 220kV Cluj – Florești – Alba Iulia;
  • Prin Substația de 110 kV, respectiv prin 10 celule LEA 110kV: Bărăbanț 1, 2, Sebeș 1, 2, Turnătorie 1, 2, Aiud, Teiuș, Zlatna 1, 2, se face distribuția energiei electrice în zona de Rețea Electrică de Distributie (RED) pentru stațiile de 110kV care alimentează în principal județul Alba și asigura interconexiunea cu zonele de rețea RED aferente județelor limitrofe;
  • Substația de 20 kV este de tip interior și asigură distribuirea energiei electrice pentru 50% din consumul municipiului Alba Iulia prin cabluri, respectiv 10 Linii Electrice Subterane (LES) de 20 kV;

Necesitatea retehnologizării stației este dată de vechimea echipamentelor, majoritatea de peste 40 ani, stația neretehnologizată fiind pusă în funcțiune în perioada anilor 1977 – 1978.

Lucrările de retehnologizare se vor desfăşura în staţia electrică atât în exterior, pe amplasamentul întregii stații și la cabinele de relee, cât și în interior, în clădirea corp comandă.

Odată cu implementarea proiectului Pilot „Retehnologizarea stației 220/110/20kV Alba Iulia în concept de stație digitală”, clădirea corpului de comandă nou construită se va alinia cu noile standarde în ceea ce privește eficiența energetică, digitalizarea și reducerea emisiilor de CO2.

Clădirea nouă a blocului de comandă va fi o construcție care respectă conceptul Transelectrica de clădire pasivă. Astfel, aceasta nouă clădire a blocului de comandă este caracterizată printr-un nivel ridicat de confort termic, obținut cu un consum minim de energie.

Factorii care contribuie la acest rezultat sunt: termoizolație de calitate, ferestre dimensionate si poziționate optim (cu geam triplu stratificat), o anvelopă etanșă, prevenirea formării condensului și igrasiei și un aport constant și controlat de aer proaspăt.

În anul 2020, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA a plătit peste 5,3 milioane de lei pentru servicii de proiectare.

1,4 miliarde de euro pentru modernizarea domeniului Energiei din România

”În perioada imediat următoare vom aproba și OUG de reglementare a cadrului instituțional și a fluxurilor financiare pentru operaționalizarea Fondului pentru Modernizare. Vom continua să facem investiții ca în perioada următoare România să devină independentă energetic”, a declarat joi, 7 august, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Este vorba despre:

8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780,060 euro, din care 469.561.946,000 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW.

  • Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt
  • Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa
  • Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est
  • Construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița
  • Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari
  • Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni
  • Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Roșia – Rovinari
  • Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari

Alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalnița în valoare totală de 506,250,603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, și Turceni, în valoare totală de 335,009,630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW.

Proiecte depuse de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” în valoare totală de 475.510.339,45 de euro, din care 393.674.931,94 euro din Fondul pentru Modernizare.

  • LEA 400 kV Gădălin-Suceava
  • Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad. Etapa II
  • Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad.Etapa III
  • Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu
  • Proiect pilot – Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digitală
  • Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu
  • Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID)
  • Sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro

Au fost aprobate fonduri și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro vor fi alocați anul acesta.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax