Connect with us
Publicitate

Actualitate

Mesaje de susţinere pentru proiectul RMGC din partea studenţilor din Roşia Montană şi a Asociaţiei Maghiare din Abrud

Publicat

Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană a transmis un mesaj ministrului Culturii, Kelemen Hunor, prin care susţin că eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic şi bugetul companiei „Roşia Montană Gold Corporation”, de 70 de milioane de dolari pentru patrimoniul cultural sunt decizii ce vor ajuta comunitatea locală. Un mesaj similar a fost transmis şi de Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud (ACMA).

Reprezentanţii studenţilor din Roşia Montană motivează că „am crescut  printre mineri, părinţii şi bunicii noştri au trăit din această meserie. Acum vedem cum totul se stinge şi vrem să facem ceva. La Roşia oamenii trebuie să aibă un loc de muncă. Mulţi vorbesc în numele roşienilor fără să facă ceva concret pentru oamenii de aici. Iar singura soluţie de la opozanţii proiectului a fost ca, după terminarea studiilor în marile oraşe ale ţării să venim acasă, să culegem fructe de pădure și ciuperci sau să împletim coșuri de nuiele. Nu ştim dacă ar alege această viaţă pentru copiii lor. Dacă nu ni se oferă şansa de a avea locuri de muncă în zonele în care ne-am născut şi am crescut, vom lua cu toţii calea străinătăţii.”

Aceştia susţin că s-au organizat într-o asociaţie pentru a se implica activ în viaţa comunităţii şi pentru a promova tradiţiile locale şi obiceiurile care dau valoare zonei, dar şi proiecte de dezvoltare durabilă. Astfel, „avem nevoie de un catalizator pentru dezvoltarea unei societăţi civile reale în Apuseni, prin încurajarea şi pregătirea tinerilor de a se implica activ şi de a genera la rândul lor programe de dezvoltare pentru comunităţile din care fac parte.  În lipsa unei investiţii aici, zona va fi depopulată. Starea de indecizie privind exloatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montană nu vine deloc în ajutorul locuitorilor comunei şi îndepărtează orice şansă de dezvoltare durabila a zonei.”

Reprezentanţii Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud (ACMA) consideră că „astfel de parteneriate public-private sunt singura soluție viabilă pentru salvarea și restaurarea moștenirii culturale și suntem convinși că un patrimoniu bine pus în valoare asigură prosperitatea turistică a zonei respective, precum și mândria și prosperitatea locuitorilor săi. ACMA cunoaște seriozitatea investitorului RMGC din colaborarea începută în anul 2009, în proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud. Suntem convinși că, sub coordonarea Ministerului Culturii, compania va reuși să pună în practică toate planurile de patrimoniu convenite cu acesta.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. toma

    marți, 19.07.2011 at 13:07

    Urmeaza mesajul de felicitare si multumiri profunde ale pionierilor si …soimilor patriei.
    Tot inainte.

  2. mihai

    duminică, 18.09.2011 at 22:16

    nu sunt de acord cu um mare lac de ceanuri ,care va infesta veata si mediu mai multor generati !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate