Connect with us
Publicitate

Eveniment

Miercurea Alarmelor. De ce vor suna sirenele, pe 1 martie, în județul Alba și în țară

alarma, sirena

Publicat

Autoritățile organizează miercuri, 1 martie, „Miercurea alarmelor”. Este vorba despre un exercițiu la nivel național, de testare a sirenelor de alarmare publică.

Exercițiul se va derula între orele 10.00 și 11.00, atât în județul Alba, cât și în țară. Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat, cât și a celor cu acționare locală.

Acțiunea se desfășoară în contextul manifestărilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU ca parte a programului din „Săptămâna Protecţiei Civile”

”Solicităm cetățenilor să nu intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor”, precizează reprezentanții ISU.

”Sirenele electronice vor fi verificate și prin transmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție care se impun în astfel de situații.

Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale” – ISU Alba.

Semnalele de alarmă

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

  • semnalul ”alarmă aeriană” se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele
  • semnalul ”alarmă la dezastre” se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele
  • semnalul ”prealarmă aeriană” se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele
  • semnalul ”încetarea alarmei” se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Precizările DSU

”Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele.

Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia.

Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.

Ce trebuie să facă locuitorii, într-o situație de urgență reală

Măsurile pe care trebuie să le adopte cetățenii într-o situație reală, care impune declanșarea sistemului de alarmare a populației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate