Connect with us
Advertisement

Actualitate

MIERCURI: Comemorarea a 150 de ani de la nașterea omului politic liberal, Ion I. C. Brătianu. Depuneri de coroane şi dezbatere publică

Publicat

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu, miercuri 20 august începând cu ora 17.00, TNL Alba, dar şi seniorii organizaţiei politice vor depune coroane la statuia marelui om politic. De la ora 18.00, la Sala Unirii va avea loc dezbaterea publică pe tema ”Omagierea unui artizan al Marii Uniri: Ion I. C. Brătianu – 150 de ani de la naștere”. Subiectele principale vor avea în vedere biografia marelui om politic liberal, personalitatea lui Ion I. C. Brătianu în contextul implicării României în Primul Război Mondial, precum și importanța demersurilor lui pentru realizarea Marii Uniri de la 1918.

Totodată, în cadrul evenimentului va avea loc și premierea elevilor câștigători la concursul ”100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial”, desfășurat de TNL Alba pe parcursul lunilor iunie și iulie.

La eveniment vor fi prezenți lideri locali ai Partidului Național Liberal, profesori de istorie și oameni de cultură din județele Alba și Cluj.

Ion I. C. Brătianu s-a născut pe 20 august 1864 și este  fiu cel mare al liberalului Ion C. Brătianu. Devine membru al Partidului Național Liberal în 1895, iar în același an candidează la Colegiul I și este ales deputat de Gorj. La Congresul PNL. din ianuarie 1909, Ion I. C. (Ionel) Brătianu este ales președinte al partidului, funcție politică pe care o va păstra până la sfârșitul vieții sale.

La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al PNL acceptă propunerea înaintată de Brătianu privind reforma agrară (exproprierea parțială a marii proprietăți) și electorală (colegiu electoral unic). Aceste propuneri ale liderului liberal sunt susținute și de o importantă parte a oamenilor de stat ai vremii: Regele Carol I, conservatorii democrați (care susțin însă niște modificări – două colegii electorale și expropiere prin cumpărare) și chiar conservatorii “bătrâni” (expropiere in extremis și în plan electoral acceptă doar o lărgire a bazei colegiilor existente).

A fost conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Versailles. În această calitate i-a revenit obligația de a răspunde reproșului semnării de către România a unei păci separate cu Puterile Centrale în 1918 (Pacea de la Buftea). Abilității sale diplomatice i se datorează convingerea aliaților cu privire la justețea revendicărilor teritoriale ale Regatului Român.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement