Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Studenţii şi elevii din Alba protestează. Aproximativ 300 de tineri ies în stradă pentru suplimentarea finanţării educaţiei

Publicat

Miercuri, în Alba Iulia, dar și în alte centre universitare din țară, studenții vor ieşi în stradă. Potrivit președintelui Ligii Studenților Alba, Janeta Lăpăduș, între orele 14.00 şi 18.00 sunt așteptați la protest aproximativ 300 de studenți ai Universității „1 Decembrie 1918”. Acțiunea este autorizată, iar măsurile de ordine vor fi asigurate de jandarmi. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a precizat că principala revendicare a studenţilor este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Studenții din Alba Iulia care vor participa la protest se vor întâlni începând cu ora 14.00 în fața Cinematografului „Dacia” şi vor urma un traseu ce cuprinde Bulevardul Transilvaniei, Catedrala Reîntregirii, Piața Cetății, Porțile Cetății și Piața Alessandria din fața IPJ Alba. Acțiunea va dura patru ore, astfel că tinerii vor protesta până la ora 18.00.

Reprezentanta Ligii Studenţilor Alba a precizat că profesorii sunt solidari cu studenții, iar unii vor participa alături de tineri la protest.

Pe lângă cei 6% din PIB pentru educație, studenţii mai cer să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Acțiunea va mai avea loc tot miercuri și în alte centre universitare din țară precum, Cluj Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, București, Baia Mare, Suceava, Constanța, Galați, Iași.

Consiliul Județean al Elevilor Alba a anunţat că miercuri va participa alături de studenții din județ la marșul organizat în semn de protest pentru subfinațarea educație care va începe la ora 14.00.

Consiliul Național al Elevilor va desfășura miercuri şi o grevă japoneză. Vor purta asupra lor banderole albe, în semn de protest pentru subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe vor lua parte chiar la marșuri și acțiuni de protest, alături de studenți, după orele de curs.

„Educația reprezintă o investiție, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor, situația clasei politice la nivelul țării reprezintă doar o parte dintre consecințele neadaptării sistemului educațional la nevoile socio-economice actuale” au transmis membrii Consiliului Național al Elevilor, care doresc să tragă un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Principalele revendicări ale elevilor sunt:

Dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ

Există numeroase cazuri în care școlile nu au autorizație sanitară de funcționare și nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă școli cu toalete în curte și fară apă potabilă. De asemenea, în unele situații, condițiile termice în cadrul unităților de învățământ sunt asigurate de sobe vechi și degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învățare adecvat, unitățile de învățământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar și spații destinate activităților extra-curriculare. În România însă, investiția în dotarea și baza materială a școlilor, care să asigure un proces de predare și învățare modern, atractiv pentru elevi, reprezintă un deziderat mult prea greu de atins.

Decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști

Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu și solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Art.84, alin.(3) din Legea Educaţiei Naţionale. Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 km valorează 120 lei. În multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport.

Adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenților economici

Școlile tehnologice nu pregătesc elevii pentru piața muncii și nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învățământului teoretic. . În învăţământul tehnologic, datorită schimbărilor frecvente a modulelor şi a programei şcolare, elevii şi profesorii solicită ca această filieră să se axeze pe o formarea de competenţe vizibilă ulterior pe piaţa muncii.

Creșterea alocațiilor

Valoarea cuantumului alocației pentru elevi nu a mai crescut din anul 2009, chiar dacă au crescut atât cheltuielile legate de prețul biletelor de transport de exemplu, cât și cheltuielile legate de rechizite și materiale de studiu. Deși au existat mai multe propuneri legislative în acest sens în ultimii ani, acestea nu au fost adoptate. În prezent valoarea alocației este de 42 de lei (aproape 10 euro), valoare de 35 de ori mai mică decât în statele Uniunii Europene (care este în medie de 210 euro), conform expunerii de motive a uneia din aceste propuneri legislative.

Manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a

Învățământul de stat este gratuit, așa spune Constituția dar și Legea Educației Naționale. Conform legii, elevii din învățământul de stat beneficiază de manuale gratuite, însă, acest lucru nu se întâmplă. Datorită faptului că elevii nu au manuale gratuite, există o presiune imensă pe părinți pentru a procura manuale și culegeri.

Revizuirea curriculumului școlar și a conținuturilor manualelor școlare

Actuala programă școlară este învechită, ineficientă și neatractivă. Din acest motiv, majoritatea elevilor tratează cu superficialitate procesul educațional deoarece nu corespunde intereselor lor. Prin actualizarea programei școlare la noile nevoi socio-economice, prin schimbarea paradigmei de predare, elevii vor fi mult mai interesați de actul de predare-învățare.

foto: arhivă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate