Connect with us
Advertisement

Eveniment

Mihai Muncuş este al doilea voluntar DOC dispărut pe Raoul Island. În 2006, un alt tânăr şi-a pierdut viaţa în circumstanţe asemănătoare

Publicat

Dispariţia biologului albaiulian Mihai Muncuş pe insula Raoul din Noua Zeelandă ridică semne de întrebare privind siguranţa voluntarilor plecaţi în misiuni de cercetare. Departamentul de Conservare (DOC) din echipa căruia făcea parte şi tânărul de 33 de ani este hotărât să revizuiască programul şi să găsească cele mai eficiente mijloace de protejare a voluntarilor pe care îi coordonează. Mihai Muncuş este cel de al doilea voluntar DOC dispărut în ultimii ani în pe Raoul Island. Colegii albaiulianului vorbesc despre devotamentul şi pasiunea cu care Mihai se dedicase muncii de cercetare.

„Ştiam că Mihai era foarte bucuros să poată contribui la acest program de pe insulă. Făcea munca de voluntar cu foarte multă pasiune, atât în România, cât şi aici. Colegii lui de echipă de pe insulă mi-au spus că era o persoană foarte populară, iubitoare şi capabilă. Era o plăcere să îl aibă în preajmă. O să îi simţim lipsa”, a declarat Tim Brandemburg, manager la DOC, pentru nzherald.co.

Mihai Muncuş era unul dintre voluntarii care ajuta echipa DOC să monitorizeze activitatea seismică şi vulcanică, iar, pe lângă asta, întreprindea activităţi de conservare şi protejare a peste 100 de specii de plante pe cale de dispariţie. „Suntem profund mâhniţi la gândul că am pierdut un om şi un ecologist ca Mihai”, au mai declarat reprezentanţii DOC.

Mihai Muncuş este cel de al doilea voluntar DOC dispărut în ultimii ani pe insula Raoul. În 2006, Mark Kearney, în vârstă de 33 de ani, a dispărut în timpul unei explozii vulcanice ce a avut loc pe insulă. Se presupune că acesta ar fi murit în timpul unei explozii la unul dintre craterele vulcanice unde acesta se afla pentru a măsura temperatura apei.

Citeşte mai multe despre dispariţia lui Mihai Muncuş.

Şansele ca Mihai Muncuş să mai fie găsit în viaţă sunt minime

Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru gândul.info că „autorităţile neo-zeelandeze şi echipa de căutare au informat misiunea diplomatică a României că, din păcate, şansele ca cetăţeanul român dispărut să mai fie găsit în viaţă sunt minime. Operaţiunile de căutare au continuat şi în data de 4 ianuarie, fiind întrerupte la lăsarea nopţii – din cauza diferenţei de fus orar”.

„Ambasada României de la Canberra a fost informată la data de 2 ianuarie 2012 cu privire la dispariţia unui cetăţean român în Noua Zeelandă. Acesta participa la un program de cercetări maritime în regim de voluntariat pe insula Raoul din Arhipelagul Kermadec, situat la aproximativ 1.000 km de Noua Zeelandă. Cetăţeanul român s-a deplasat, la 2 ianuarie, la orele 6.30 local, la unul din punctele aflate pe ţărmul insulei (loc apropiat de reperul « Fishing Rock ») pentru a proceda la măsurători legate de temperatura apei.

Întrucât la orele 10.00 local nu revenise, încă, la bază, s-a dat alerta şi personalul bazei de cercetare s-a deplasat la punctul respectiv, unde a fost găsită maşina şi echipamentele aferente, însă cetăţeanul român nu a fost găsit.

Misiunea diplomatică română a contactat autorităţile locale din Noua Zeelandă, respectiv Departamentul de Conservare, Ministerul de Externe, Poliţia şi Centrul de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare, care au confirmat dispariţia cetăţeanului român în cauză şi, de asemenea, au informat misiunea asupra operaţiunilor de căutare iniţiate la data de 2 ianuarie 2012.

O echipă de cercetători de pe insula Raoul cu sprijinul Centrului de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare a efectuat o simulare pe calculator pentru stabilirea curenţilor marini şi a zonei celei mai probabile pentru căutările demarate. De asemenea, în data de 3 ianuarie, autorităţile au trimis un elicopter – echipat special pentru acţiuni de salvare – în zona în care se presupune că cetăţeanul român ar fi dispărut, pentru efectuarea operaţiunii de căutare”, se mai arată în comunicat.

„Autorităţile au continuat până de curând căutările, folosind un elicopter special, însă fără rezultat. Acum, urmează să se analizeze dacă e oportun să se continue căutările, în funcţie de curenţii marini şi alţi factori. Deocamdată, nu vă pot confirma nimic. Şansele de a fi găsit în viaţă sunt foarte reduse”, a declarat, pentru gândul, ambasadorul României în Noua Zeelandă, Mihai Stuparu.

Ambasadorul a precizat că întreaga insulă Raoul a fost măturată de un val extrem de puternic, din acest motiv considerând că există „şanse minime” ca biologul să fie găsit în viaţă.

Vezi video stirile TV NZ
Sursa Foto: nzherald.co.nz, Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement