Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mii de turişti au venit la Alba Iulia, în weekend, atraşi de Festivalul Roman Apulum. Ce evenimente urmează în luna MAI în Cealaltă Capitală

Publicat

IMG_8318 Mii de turişti au vizitat Alba Iulia în weekend, în cadrul Festivalului Roman Apulum, care a marcat deschiderea oficială a sezonului turistic din acest an, în Cealaltă Capitală. Au fost martori la spectacole inspirate din istorie, cu personaje care i-au transpus în vremea romanilor şi dacilor, a luptelor de legendă şi a obiceiurilor vechi de mii de ani. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai propice pentru evenimente în aer liber, nu a fost un impediment pentru oameni de toate vârstele să ia parte la manifestări, unul dintre momentele inedite ale festivalului fiind târgul de sclavi.

Pentru acest eveniment în 2015, bugetul rezervat de la Consiliul Local Alba Iulia a fost de 80.000 lei. Hotelierii şi reprezentanţii pensiunilor din Alba Iulia au recunoscut că au avut camerele ocupate în weekend cu turişti care au venit de 1 mai în oraş. Aceştia au stat, de regulă, de sâmbătă până duminică.

În prima zi a Festivalului Roman Apulum, oamenii au avut parte de un program „încărcat”, respectiv demonstrații ale soldaților romani și daci, lupte între gladiatori, prezentare echipamente, ciocniri între daci și romani, dansuri oferite de Nimfele Daciei și Magna Nemesis, frumoasele dansatoare romane.

Publicul prezent pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice a trăit intens fiecare bătălie dată pe „câmpul de luptă” de la Poarta IV a Cetății. Au dat startul luptelor și au decis cine merită să moară și cine poate fi cruțat.

Citește și FOTO – VIDEO Festivalul Roman Apulum: Weekend cu „aer” de istorie la Alba Iulia. Romani, daci, nimfe, gladiatori, ateliere antice, tir cu arcul

IMG_8362 Vremurile îndepărtate au fost puse în „scenă” într-un târg autentic de sclavi, care a avut și o licitație cât se poate de serioasă. Prețul pentru un sclav a plecat de la 1 leu și a ajuns până la 81 de lei. Dacă alții doar s-au amuzat și nu au avut curajul să ridice mâna sus pentru vreun sclav preferat, alții s-au ales și cu două perechi de sclavi, care au venit la „pachet” cu anumite daruri și talente.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: „Târg de sclavi” la Alba Iulia, cu licitație de la un leu. Dansuri dacice, ciocniri între daci și romani la Poarta IV a Cetății

Esplanada Catedralei Romano Catolice din Alba Iulia a fost pentru o oră, „câmp”de luptă pentru aproximativ 120 de soldați romani, daci și celți. La bătălia finală, care a încheiat ediția cu numărul trei a Festivalului Roman Apulum au participat toate trupele de reenactori, respectiv Legiunea XIII Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Legio IIII Scythica din Bulgaria, gladiatorii de la Ludus Apulensis, Terra Dacica Aeterna de la Cluj-Napoca, Lupii Daciei, Amicii Muzeului de la Zalău.

Bătălia finală a fost pe gustul celor mici au fost cei care au făcut și cea mai mare galerie dacilor și soldaților romani. Fiecare și-a susținut „echipa” favorită. Dacă în vremurile îndepărtate marile bătălii se duceau fără public spectator, la Alba Iulia sute de persoane au văzut cu ochii lor ce înseamnă o luptă între legiunile romane și trupele de daci aliați cu celții.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Sute de oameni prezenți la BĂTĂLIA FINALĂ dintre DACI și soldații ROMANI, la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

sit principia Sâmbătă, în prezența oficialităților locale s-a deschis oficial pentru turiști și albaiulieni Muzeul Prinicipia, din Piața Cetății. Suma pe care o vor avea de plătit vizitatorii pentru un tur în muzeu este de 10 lei pentru adulţi, respectiv 5 lei pentru copii şi tineri până la vârsta de 6 ani. Copiii mai mici de 6 ani au gratuitate. Programul pe care îl va avea Muzeul Principia va fi de luni până duminică între orele 9.00-21.00.

În cadrul deschiderii Muzeului Principia, vizitatorii au avut ocazia să vadă și o expoziție complementară a acestui sit arheologic, prezentată de directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel.

Citeşte şi FOTO: Muzeul Principia de la Alba Iulia a fost INAUGURAT. Cum arată situl castrului Legiunii XIII Gemina și Drumul Roman. PROGRAM și TARIFE

IMG_8161 Piesele reprezintă reconstituiri ale unor tabere militare romane. Este vorba despre un segment din poarta castrului și canabele, respectiv tabăra civilă care s-a dezvoltate în perioada secolului II. O altă machetă este despre un castru temporar, construit din lemn în care se stătea doar pe timp de marș. O altă piesă reprezintă o mică ambuscadă în Munții Orăștiei, în care căzuse în capcană un mic detașament al unei Legiuni Romane, fiind atacat în mijlocul munților de trupele de daci.

Clădirea Principia cuprinde camera tezaurului legiunii, locul în care erau depozitate finanțele legiunii. În lateralul încăperii erau birourile ofițerilor și o instalație de hipocaust, încălzirea centrală din interiorul unei locuințe, prezentată pe viu. Toate elementele sunt originale.

Această Principia avea 60×80 de metri. Pe latura din spate avea partea de birouri, o curte interioară acoperită numită bazilica, iar în partea centrală este atiumul, curtea descoperită, zona unde sunt monumentele romane expuse.

Citeşte şi VIDEO: Sezonul turistic cu daci, romani, salve de tun și soldați austrieci a început la Alba Iulia: Garda Cetății și Garda Apulum

Garda Romană de la Apulum redă vizitatorilor în fiecare week-end atmosfera unei lumi apuse acum 1900 de ani. Compusă din voluntari care dau viață unui detașament de voluntari ai Legiunii a XIII-a Gemina, garda invită publicul să participe la manevre de inspirație romană, cu comenzi în limba latină și execrciții de luptă, tote învăluite într-o poveste veritabilă cu împărați dârji și soldați înverșunați în lupte corp la corp, cu centurioni, gladiatori și signiferi înfricoșători. Peisajul istoric nu putea fi complet fără „Lupii de fier ai Apoulonului”, personaje neînfricate, la fel ca acum două milenii. Înarmați și echipați țin piept cuceritorilor romani, totul spre deliciul publicului.

Spectacolele continuă în fiecare vineri, în datele 8, 15, 22, 29 mai, 5, 12, 19, 26 iunie, 3, 10, 17, 24, 21 iulie, 7, 14, 21, 28 august şi 4, 11, 18, 25 septembrie.

Citeşte şi EVENIMENTELE lunii MAI 2015 la Alba Iulia deschid sezonul turistic în Cealaltă Capitală: Festivalul Roman Apulum şi Alba Fest

Evenimentele organizate la Alba Iulia continuă în luna mai şi cu alte surprize pentru localnici şi turişti.

În perioada 26 – 31 mai, are loc Festivalul de fotografie și film „Alba sub lumini de Oscar”, considerat de participanți un Woodstock al instantaneelor.

Priviri intersectate, anecdote și povesti cu trecători, personaje atipice, necunoscuți, mici drame zilnice și secrete doar de fotograf aflate, un sărut furat, un zâmbet, contradicții – toate poartă povești pe care le vedem zilnic, din peisajul cărora facem parte și care acum pot deveni subiecte fotografice.

Imaginea devine un mijloc de comunicare sensibilă între privitori și un mediu descoperit altfel, devenit apropiat, cunoscut.

Citeşte şi FOTO: Minunile din ”Frumoasa” prin obiectivul fotografilor de la „Alba sub Lumini de Oscar”. Cele mai inedite lucrări premiate de profesioniști din domeniu

IMG_1244 Iniţial programat pentru weekendul 29.31 mai, evenimentul Zilele Oraşului Alba Iulia, Alba Fest se desfăşoară în acest an în perioada 5-7 iunie. Un reper pentru existența orașului, intens în bună masură datorită artiștilor care participă, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii ani.

Citeşte şi ALBA FEST în 6-7 iunie: Concerte Goran Bregovic, Mahala Rai Banda, Smiley. Alte surprize pregătite de organizatori, la Alba Iulia

Marius Moga este cel care a făcut acest eveniment cunoscut în 2014, în toată țara, cu Alba Fest by Marius Moga.

Administraţia locală a rezervat acestui eveniment un buget estimat la 500.000 lei. A pregătit şi surprize. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, este posibil ca în acest an invitat special să fie Goran Bregovic, într-un concert special, la care publicul va avea acces gratis.

Goran Bregović este un muzician din Boznia şi Herzegovina și unul dintre cei mai recunoscuți compozitori moderni din Balcani. Bregović îmbină cu desăvârşire energia muzicii ţiganeşti, muzica de cor balcanică şi rockul.

A creat coloane sonore pentru filme precum: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” și „Arizona Dream”, special pentru regizorul Emir Kusturica. Creațiile lui sunt influențate de muzica tradițională țigănească precum și de muzica din Balcani. Fiind un compozitor de excepție, a scris piese pentru Iggy Pop, Ofra Haza şi Cesaria Evora.

Anul trecut, Alba Iulia a fost „Capitala Distracţiei”, de Zilele Municipiului. Andra, Smiley, Alex Velea, Loredana Groza, Marius Moga, Ruby, Ștefan Bănică Junior, Cătălin Josan, Șuie Paparude, ROA, Gojira, What’s up, Paula Seling, Liviu Teodorescu, Adda, CRBL, Dan Bittman, Guess Who, Shift, Amna, Cătălin Măruţă, VJ Oana şi Cabral, dar și alți artiști au făcut senzaţie la prima ediție în formula „Alba Fest by Marius Moga”. Chiar dacă vremea nu a ţinut cu amatorii de distracţie în aer liber, mii de oameni au participat la evenimentele pregătite de primărie. Pe lângă concertele cu artiştii în vogă, au putut urmări spectacole de reconstituire istorică, competiții sportive, expoziții, spectacol de muzică populară, şlagăre româneşti şi foc de artificii.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: „Alba Fest”. Jos pălăria, MARIUS MOGA! Emoție, magie și super-spectacol în inima cetății din Alba Iulia

Şi distracţia va continua la Alba Iulia, pe tot parcursul anului, cu evenimente deja consacrate sau altele noi.

Vedeţi CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turişti

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate