Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Dezvoltării vrea modificarea reglementărilor privind certificatele de energie ale clădirilor. Amenzi mai mari şi noi reguli

Publicat

reabilitare cladiriMinisterul Dezvoltării propune completarea și modificarea Legii privind performanța energetică a clădirilor. Printr-un proiect de act normativ, lansat în dezbatere publică, se are în vedere stimularea activității de reabilitare termică a clădirilor, reducerea frecvenţei realizării inspecţiei la intervale de 4 ani la sistemele de încălzire echipate cu cazane care utilizează combustibil gazos și obligativitatea verificării anuale, prin sondaj, a minimum 10% din certificatele şi rapoartele de audit energetic. Cei care nu respectă noile reglementări pot primi amenzi între 1.250 și 10.000 de lei.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a pus de curând în dezbatere publică , pe site-ul propriu, un proiect de act normativ privind completarea și modificarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Anunțul va sta până în data de 18 ianuarie pe site-ul instituției, timp în care se vor putea trimite propuneri.

Proiectul de act normativ stimulează activitatea de reabilitare termică a clădirilor, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenţionale, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, atât în cazul construirii clădirilor noi, cât şi în cazul renovării majore a clădirilor existente.

În concret, prin actul normativ se propune, printre altele:

– precizarea modului de calcul a valorii de impozitare a unei clădiri în cazul renovării majore a acesteia;

– instituirea obligativităţii ca, în perioada de valabilitate a certificatelor de performanţă energetică, deţinătorii clădirilor să pună în aplicare măsurile recomandate incluse în certificatele elaborate pentru clădirile pe care le deţin, luându-se în considerare rolul de exemplu ce revine autorităţilor administraţiei publice;

obligativitatea afişării certificatelor de performanţă energetică la toate categoriile de clădiri frecvent vizitate de public de către deţinătorii acestora, precum: clădiri din domeniul public – biblioteci, muzee, teatre, şcoli, spitale, şi altele asemenea, precum şi la alte categorii de clădiri – hoteluri şi restaurante, clădiri pentru servicii de comerţ en gros şi cu amănuntul, clădiri de învăţământ, alte clădiri consumatoare de energie în scopul informării publicului;

reducerea frecvenţei realizării inspecţiei la intervale de 4 ani la sistemele de încălzire echipate cu cazane care utilizează combustibil gazos sau în cazul în care există un sistem de monitorizare şi control al funcţionării sistemelor de încălzire.

În ceea ce priveşte sistemul de control a certificatelor de performanţă energetică, a rapoartelor de audit energetic şi a rapoartelor de inspecţie ale sistemului de încălzire şi/sau climatizare care se realizează de către Inspectoratul de Stat în Construcţii din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin actul normativ se instituie obligativitatea verificării anuale, prin sondaj, a minimum 10% din certificatele şi rapoartele de audit energetic.

Totodată, cu privire la sancțiuni, prin proiectul de act normativ se are în vedere:

majorarea cuantumului amenzilor, pe care le va da Inspectoratul de Stat în Construcţii celor care nu respectă noile reglementări – de la 1.250 de lei, la 10.000 de lei;

– posibilitatea aplicării unei sancţiuni complementare, în baza rapoartelor transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, astfel încât, prin ordin al ministrului, să se poată dispune suspendarea dreptului de practică al auditorilor energetici pentru clădiri şi/sau a experţilor tehnici sancţionaţi contravenţional, pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 12 luni, proporţional cu nivelul amenzii aplicate şi în funcţie de natura şi gravitatea faptei.

Proiectul de act normativ prevede informarea potenţialilor cumpărători sau chiriaşi cu privire la consumurile energetice ale clădirilor/unităţilor de clădire (precum apartamentele din blocurile de locuinţe), fiind astfel stimulată şi activitatea specialiştilor atestaţi ca auditori energetici pentru clădiri prin introducerea obligativităţii existenţei certificatului de performanţă energetică. În vederea elaborării certificatelor de performanţă energetică a clădirilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, în calitate de autoritate competentă, a organizat atestarea auditorilor energetici pentru clădiri, fiind atestaţi peste 1.600 de specialişti, până la 31 decembrie 2015.

De asemenea, prin recomandările care însoţesc certificatul de performanţă energetică se conştientizează deţinătorii clădirilor/unităţilor de clădire cu privire la necesitatea reducerii consumurilor energetice din acestea în condiţiile realizării şi menţinerii confortului interior.

Diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, odată cu creşterea utilizării surselor alternative de energie, reprezintă un alt efect benefic al modificărilor propuse.

„Proiect de act normativ urmăreşte reducerea în clădiri a consumurilor energetice pentru încălzire/răcire, climatizare/ condiţionare a aerului, iluminat, apă caldă menajeră, obţinute prin arderea combustibililor fosili, diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea independenţei energetice prin reducerea consumului de combustibil convenţional utilizat la producerea energiei, precum şi creşterea utilizării surselor alternative de energie, precum energia solară, eoliană, energia geotermică, geotermală, etc”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

sursa: mdrap.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax