Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Economiei a organizat licitaţia pentru „Cupru Min” SA Abrud. Câştigătoare este „Roman Copper Corp” Canada

Publicat

Luni, de la ora 11.00, a fost programată licitaţia cu strigare pentru pachetul de 100% din capitalul social deţinut de Ministerul Economiei la societatea „Cupru Min” SA Abrud. Câştigătoarea acesteia este compania canadiană „Roman Copper Corp”, cu o valoare a tranzacţiei de peste 200 de milioane de euro, respectiv de 3,5 ori mai mult preţul de pornire al licitaţiei.

Reamintim că patru companii – din Olanda, Canada, Australia şi Bulgaria – au fost interesate de exploatarea de cupru din Apuseni. Cele patru societăţi care şi-au exprimat intenţia de a participa la licitaţie sunt: „Roman Copper Corp.” Canada, „OZ Minerals” Limited Australia, „Ellatzite Med” AD Bulgaria şi „Dundee Holding” B.V. Olanda. Compania bulgară, parte a grupului „Geotechmin” a fost descalificată, astfel că la licitaţie au rămas 3 participanţi.

Licitaţia s-a desfăşurat luni, 26 martie, la ora 11.00 şi a fost organizată de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei.

Vă prezentăm comunicatul Ministerului Economiei:

„Urmare a verificării şi analizării Documentelor de participare depuse în vederea participării la licitaţia cu strigare organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la S.C. CUPRU MIN S.A. Abrud, reprezentând 100 % din capitalul social al societăţii, au fost declaraţi acceptaţi să participe la licitaţie următorii ofertanţi:

1. OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA

2. DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA

3. ROMAN COPPER CORP. CANADA.

În urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 ora 11.00, a fost declarat adjudecatar ofertantul ROMAN COPPER CORP. CANADA, cu care se vor negocia clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Facem precizarea că Strategia de privatizare a S.C. CUPRU MIN S.A. Abrud a fost aprobată prin HG nr. 590/2006, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia întregul pachet de acţiuni să fie vândut în cadrul procesului de privatizare prin metoda licitaţiei cu strigare, competitivă, transparentă, nediscriminatorie şi necondiţionată, la cel mai bun preţ oferit, superior valorii preţului de ofertă. Strategia de privatizare a S.C. Cupru Min S.A. respectă, sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare. În conformitate cu prevederile acestei Strategii, a fost demarat procesul de privatizare a SC CUPRU MIN SA, oferta de vânzare fiind publicată în data de 28 octombrie 2011.

De asemenea, acţiunea de privatizare a SC CUPRU MIN SA a fost cuprinsă ca angajament în Scrisoarea de Intenţie aferentă Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania şi Fondul Monetar Internaţional, având ca termen de realizare finele lunii aprilie 2012.

Licitaţia a fost adjudecată în favoarea firmei ROMAN COPPER CORP. CANADA, la preţul de 200.772.790,63 Euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.363.654,47 Euro.

Prin privatizarea acestei societăţi, s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă.”

„Cupru Min” are un capital social de 24,18 milioane de lei, iar exploatarea de la Roşia Poieni – Alba cuprinde peste 60% din rezervele de cupru ale României.
Privatizarea „Cupru Min” a fost una dintre condiţiile puse de FMI, în contextul în care au existat încercări de vânzare a acesteia, fără succes, în 2008. Societatea este atractivă, dat fiind creşterea preţurilor pe piaţa de profil, ce a generat profit de 18,8 milioane lei anul trecut.

Despre „Roman Copper CorpCanada

Potrivit zf. ro, „Roman Copper Corp” aparţine omului de afaceri Stephen G. Roman, un magnat în sectorul minier din Canada. În 2008, chiar înainte de prăbuşirea pieţelor, Stephen G. Roman a vândut firma „Gold Eagle Mines”, în schimbul sumei de 1,5 miliarde de dolari, către grupul „Goldcorp”, potrivit aceleiaşi surse. Activează de peste 30 de ani în sectorul minier, a fost consilier al ministrului apărării naţionale din Canada, iar tatăl său Stephen B. Roman, a fost primul canadian care a explorat zăcământul de la Roşia Montană, la începutul anilor ’80. Roman a fost implicat şi în finanţarea companiei „Gabriel Resources”, care deţine zăcământul aurifer de la Roşia Montană. Cu afaceri şi în sectorul aurifer, prin compania „Harte Gold”, Roman este membru în consiliile mai multor firme din domeniul energetic şi minier: „Gold Eagle Mines”, „Exall Energy” Corporation, „Silvermet”.

Într-un comunicat transmis şi aminitit de realitatea.net, se arată că „Roman Copper” este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente . Societatea de avocaţi Mararu&Mararu, care reprezintă compania arată în comunicat, potrivit realitatea.net că „Roman Copper” nu are vreo legătură cu magnatul canadian Stephen Roman.

Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, potrivit site-ului companiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. of of

    joi, 29.03.2012 at 11:09

    iar se vinde trup din trupul tarii pentru ceva maruntis…..
    tara saraceste si putini se imbogatesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax