Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției vrea să înființeze o Agenție care să administreze BUNURILE SECHESTRATE în urma condamnărilor


Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecataMinisterul Justiției a lansat în dezbatere publică, la 31 martie, proiectul de lege prin care se va înfiinţa Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate (ANABS). Noua agenție va avea rolul de a se asigura că prejudiciile din infracțiuni sunt recuperate de stat și de părțile vătămate.

Practic, ANABS va facilita urmărirea și identificarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legatură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. Agenția va putea valorifica, în cazurile prevăzute de lege, bunurile indisponibilizate în cadrul procesului penal și va gestiona totodată sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni. De asemenea, va sprijini, în condițiile legii, organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării și administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare în cadrul procesului penal.

În îndeplinirea funcţiilor sale, ANABS va coopera cu Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Banca Națională a României, Agenţia Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și cu orice altă autoritate sau instituție publică, cu atribuții relevante pentru activitatea desfășurată de agenție.

Agenţia va fi condusă de un director general (judecător, procuror sau personal de specialitate juridică), numit de către ministrul Justiției, care să aibă o experienţă de cel puţin 8 ani şi care nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 ani.

Directorul general va fi ajutat de un director general adjunct, numit de către ministrul Justiției la propunerea ministrului Finanțelor Publice, funcţionar public de la Ministerul Finanţelor sau de la ANAF, cu studii de economist sau jurist, care ”să nu facă şi să nu fi făcut parte, în ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formaţiune sau alianţă politică” şi ”să nu fie lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii”.

Atât directorul general cât și directorul general adjunct vor fi numiți pentru un mandat de 4 ani care poate fi prelungit o singură dată, pentru încă 4 ani.

ANABS va dispune de un aparat administrativ propriu, numărul minim de posturi fiind de 35, magistraţi şi personal de specialitate juridică sau funcţionari publici, dar şi persoane detaşate de la instituţiile cu care ANABS va colabora, numărul de angajați putând fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului.

Agenţia va fi finanţată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Justiţiei. De asemenea, ANABS va fi coordonată de un Consiliu din care vor face parte şeful ANABS şi reprezentanţi ai MJ, CSM, Parchetului General, DNA, DIICOT, Poliţiei Române, Ministerului Finanţelor şi ANAF.

Totodată, agenția va gestiona un cont unic la Trezorerie şi conturi în valută la o bancă privată, selectată prin licitaţie publică. ANABS va gestiona, în aceste conturi,  banii supuşi sechestrelor şi pe cei obţinuţi în urma valorificării bunurilor sechestrate sau confiscate prin dispoziţiile magistraţilor. Tot aici vor fi ţinuţi banii popriţi pe care statul îi datorează suspecţilor, inculpaţilor sau părţilor civile din procese. Aceşti bani din conturi vor aduce dobânzi.

Persoanele care sunt urmărite penal, inculpate sau părţi civile în procese au drepturi asupra sumelor de bani care le-au fost luate (sechestrate sau confiscate) sau care reies din valorificarea bunurilor care le-au fost sechestrate sau confiscate. ANABS este obligată ca, în termen de 3 zile de la comunicarea faptului că un sechestru a fost ridicat, să vireze înapoi banii cuveniţi suspectului sau inculpatului respectiv. De asemenea, tot în termen de 3 zile, Agenția trebuie să vireze banii constataţi ca prejudiciu părţii vătămate. Când instanţa dispune confiscarea unor sume sau bunuri, ANABS trebuie să vireze în 30 de zile banii respectivi (cei confiscaţi sau cei reieşiţi din valorificarea bunurilor confiscate sau sechestrate) către bugetul de stat, scăzând cheltuielile suportate în prealabil de ANABS pentru valorificarea bunurilor respective.

În cazul bunurilor imobile, instituţiile publice centrale şi locale vor putea cere ANABS să le dea în folosinţă imobile confiscate sau sechestrate, pentru a fi folosite ca unităţi medicale sau de învăţământ sau sedii pentru instituţii publice. De asemenea, potrivit proiectul, Agenţia va putea folosi astfel de imobile ca spaţii de depozitare a bunurilor sechestrate şi confiscate.

În cazul bunurilor mobile (valori, mașini, etc.) sechestrate sau confiscate, ANABS va ”proceda la valorificarea de îndată”. Valorificarea se va face prin intermediul ANAF, al unor firme specializate care vor fi selectate prin licitaţie publică, al executorilor judecătoreşti sau direct de Agenţie, prin licitaţie publică.

ANABS va gestiona de asemenea un sistem electronic naţional de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, în care se vor găsi date despre sechestre şi confiscări, despre cauţiuni, despre ordinele de acest tip emise de alte state sau despre amenzile penale. În baza de date naţională vor fi introduse și informaţiile relevante de toate autorităţile care le deţin şi cu care Agenţia colaborează. De asemenea, băncile vor fi obligate să transmită lunar situaţia sumelor sechestrate prin ordinele procurorilor şi judecătorilor.

sursa: gandul.infoDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluarea Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de minister

Publicat

sala clasa pregatire examen

Elevii de clasa a VI-a au susținut miercuri prima probă de Evaluare Națională, cea de Limbă și comunicare. Joi va fi testarea la Matematică și Științe ale Naturii.

Subiectele sunt concepute după modelele testelor PISA. Fiecare probă durează o oră.

Ministerul Educației a publicat miercuri, la ora 15.00, subiectele/testele pe care le-au primit elevii la prima probă, cea de Limbă și comunicare.

Evaluare Națională clasa a VI-a 2021 – Subiecte Limbă și comunicare:

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_1_engleza

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_2_engleza

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_1_franceza

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_2_franceza

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_1_germana

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_2_germana

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_1_italiana

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_2_italiana

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_1_spaniola

EN_VI_2021_Limba_si_comunicare_testul_2_spaniola

Joi va fi proba de Matematică și Științe ale Naturii.

Modele de subiecte:

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

Testarea de 60 de minute vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI). Are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate de peste un an de pandemie, potrivit edupedu.ro.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beniamin Todosiu USR PLUS: Soluția pentru a depăși pandemia este vaccinarea. Apel către parlamentari să se implice în campanie

Publicat

” De la tribuna Parlamentului, deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu, a apelat la o implicare a tuturor decidenților politici în campania de vaccinare și a nevoii ca aceștia să informeze corect cetățenii. Acesta a menționat că în județul Alba, împreună cu colegii săi, au inițiat o campanie de informare și conștientizare privind importanța vaccinării. ,,Mergem în orașele și comunele județului și încercăm să vorbim cu cât mai mulți oameni, explicându-le importanța vaccinării, oferindu-le informații din surse oficiale și încercând să combatem miturile care s-au creat în jurul vaccinurilor.”, a declarat deputatul.

Declarația politică integrală o puteți regăsi în cele ce urmează:

„Stimate domnule/doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi vizează un subiect extrem de important: Campania națională de vaccinarea împotriva COVID – 19

De peste un an de zile, ne luptăm cu pandemia, iar în tot acest timp am suferit noi și apropiații noștri. Peste 28.000 de oameni au murit în România din cauza acestui virus. Școlile, restaurantele, teatrele, cinematografele, stadioanele sunt închise sau parțial închise. Pandemia ne-a schimbat viața și normalitatea socială pe care o știam.

Cum depășim pandemia pentru a reveni la normalitate?

Această întrebare ne frământă pe toți și ar trebui să fie tema principală de reflecție, atât pentru Guvernul României, cât și pentru toți decidenții politici.

Soluția, dragi colegi, este vaccinarea și ar trebui să sporim eforturile pentru a oferi românilor posibilitatea să se vaccineze. În aceste momente este nevoie să comunicăm corect, să le explicăm oamenilor importanța vaccinării și să îi încurajăm să se vaccineze. Inclusiv clasa politică trebuie să promoveze un mesaj de solidaritate și unitate pentru a le arăta românilor că numai împreună putem trece cât mai repede peste această criză.

România se apropie în aceste zile de aproape 4 milioane de persoane vaccinate, dintre care aproximativ 2,5 milioane cu ambele doze. Nu este puțin, însă mai este mult până la o pondere din totalul populației, care să facă diferența și să oprească răspândirea virusului SARS-COV-2.

În județul Alba, alături de colegii mei, am lansat o campanie de informare și conștientizare privind importanța vaccinării. Nu facem politică, nu vorbim despre politică, ci doar promovăm vaccinarea ca soluție pentru a învinge pandemia. Mergem în orașele și comunele județului și încercăm să vorbim cu cât mai mulți oameni, explicându-le importanța vaccinării, oferindu-le informații din surse oficiale și încercând să combatem miturile care s-au creat în jurul vaccinurilor. Și acesta este rolul unui ales: să fie între omeni și să îi ajute să înțeleagă soluțiile pentru ieșirea dintr-o situație de criză.

Și suntem într-o situație de criză profundă, care pune presiune pe sistemul de sănătate, a afectat economia, iar sectorul HORECA este aproape de colaps. Cred că vedeți și dumneavoastră numeroase afaceri, mai mari sau mai mici, cum au fost afectate de pandemie, vedeți datele statistice care arată o creștere a șomajului în anumite sectoare. Toate aceste probleme nu le vom depăși, dacă nu vom ajunge la normalitate, iar normalitatea poate fi recâștigată doar dacă învingem pandemia”.

Voi încheia, dragi colegi, cu un apel către fiecare dintre dumneavoastră. Vă rog să fim solidari și responsabili, să comunicăm corect și să încurajăm vaccinarea, astfel încât să putem învinge pandemia. Vă rog să mergeți în comunitățile pe care le reprezentați și să vorbiți cu oamenii, să le oferiți informații, dar mai ales, să le creșteți încrederea de care au nevoie în aceste vremuri.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, a declarat într-un comunicat de presă, Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS de Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Garduri distruse la ieșirea din Alba Iulia. Vinovatul a părăsit locul incidentului

Publicat

Gardurile aflate lângă pista de bicicliști de la ieșirea din Alba Iulia, înspre Pâclișa au fost distruse.

Incidentul s-ar fi întâmplat, în dimineața de miercuri, 12 mai, în jurul orei 10.30, pe strada Brândușei, la intersecția cu Agenția Pentru Protecția Mediului Alba (APM).

Nu se știe dacă au fost lovite de o mașină sau a fost un act de vandalism.

Vinovatul a lăsat gardurile de izbeliște și a părăsit locul incidentului.

În zonă se află camere de supraveghere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinare cu premii și tombolă pentru participanți, la Alba Iulia. Primul centru „Drive Thru” se deschide vineri

Publicat

În data de 14 mai, în parcarea Stadionului Cetate (în spatele Benzinăriei OMV) se va deschide primul centru de vaccinare de tip „Drive Thru” din Alba Iulia.

În perioada 14 mai-16 mai (vineri, sâmbătă și duminică), între orele 8.00-20.00 toți cei care doresc să se vaccineze o pot face în spațiul special amenajat.

Vaccinul folosit va fi cel de la Pfizer și nu va fi nevoie de programare prealabilă.

Vaccinarea se va face din mașină, în baza actului de identitate.

”În colaborare cu directorul DSP Alba, Alexandru Sinea și deputatul Beniamin Todosiu, cărora le mulțumesc și pe această cale, în cadrul Centrului Drive-Thru din Alba Iulia am reușit să mobilizăm câteva zeci de voluntari pentru a putea vaccina aproximativ 1500 de persoane.

Dacă vrei și tu să te numeri printre voluntari, te poți înscrie la numărul de telefon 0755 125 437 sau dacă dorești să fii partener al Maratonului de Vaccinare, prin susținerea cu premii și recompense pentru cei care se vaccinează, poți apela cu încredere numărul de telefon 0764 631 666.

Pentru cei care se vor vaccina, am pregătit o mulțime de surprize, premii și tombole” a scris pe contul său de Facebook, primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit unor surse, un om de afaceri din Alba Iulia, care dorește să își păstreze anonimatul, plătește din buzunarul propriu 300 de spălări ale autoturismelor celor care se prezintă la vaccinare, la una dintre spătătoriile auto din oraș.

Este nevoie doar de completarea unui formular ce poate fi descărcat de aici sau poate fi completat la punctul de triaj.

Au fost mobilizați zeci de voluntari care să vaccineze aproximativ 1500 de persoane.

Vor fi impuse restricții de circulație în zona respectivă, astfel încât totul să se desfășoare în maximă siguranță pentru toată lumea.

Proprietarii autoturismelor parcate în zona din fața stadionului sunt rugați să elibereze locurile de parcare.

Va fi acolo, în permanență, un echipaj al Poliției Locale care îi va direcționa pe proprietarii de parcări rezidențiale către locurile provizorii.

Sursă foto: cluj24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate