Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Justiției vrea să înființeze o Agenție care să administreze BUNURILE SECHESTRATE în urma condamnărilor

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică, la 31 martie, proiectul de lege prin care se va înfiinţa Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate (ANABS). Noua agenție va avea rolul de a se asigura că prejudiciile din infracțiuni sunt recuperate de stat și de părțile vătămate.

Practic, ANABS va facilita urmărirea și identificarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legatură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. Agenția va putea valorifica, în cazurile prevăzute de lege, bunurile indisponibilizate în cadrul procesului penal și va gestiona totodată sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni. De asemenea, va sprijini, în condițiile legii, organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării și administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare în cadrul procesului penal.

În îndeplinirea funcţiilor sale, ANABS va coopera cu Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Banca Națională a României, Agenţia Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și cu orice altă autoritate sau instituție publică, cu atribuții relevante pentru activitatea desfășurată de agenție.

Agenţia va fi condusă de un director general (judecător, procuror sau personal de specialitate juridică), numit de către ministrul Justiției, care să aibă o experienţă de cel puţin 8 ani şi care nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 ani.

Directorul general va fi ajutat de un director general adjunct, numit de către ministrul Justiției la propunerea ministrului Finanțelor Publice, funcţionar public de la Ministerul Finanţelor sau de la ANAF, cu studii de economist sau jurist, care ”să nu facă şi să nu fi făcut parte, în ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formaţiune sau alianţă politică” şi ”să nu fie lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii”.

Atât directorul general cât și directorul general adjunct vor fi numiți pentru un mandat de 4 ani care poate fi prelungit o singură dată, pentru încă 4 ani.

ANABS va dispune de un aparat administrativ propriu, numărul minim de posturi fiind de 35, magistraţi şi personal de specialitate juridică sau funcţionari publici, dar şi persoane detaşate de la instituţiile cu care ANABS va colabora, numărul de angajați putând fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului.

Agenţia va fi finanţată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Justiţiei. De asemenea, ANABS va fi coordonată de un Consiliu din care vor face parte şeful ANABS şi reprezentanţi ai MJ, CSM, Parchetului General, DNA, DIICOT, Poliţiei Române, Ministerului Finanţelor şi ANAF.

Totodată, agenția va gestiona un cont unic la Trezorerie şi conturi în valută la o bancă privată, selectată prin licitaţie publică. ANABS va gestiona, în aceste conturi,  banii supuşi sechestrelor şi pe cei obţinuţi în urma valorificării bunurilor sechestrate sau confiscate prin dispoziţiile magistraţilor. Tot aici vor fi ţinuţi banii popriţi pe care statul îi datorează suspecţilor, inculpaţilor sau părţilor civile din procese. Aceşti bani din conturi vor aduce dobânzi.

Persoanele care sunt urmărite penal, inculpate sau părţi civile în procese au drepturi asupra sumelor de bani care le-au fost luate (sechestrate sau confiscate) sau care reies din valorificarea bunurilor care le-au fost sechestrate sau confiscate. ANABS este obligată ca, în termen de 3 zile de la comunicarea faptului că un sechestru a fost ridicat, să vireze înapoi banii cuveniţi suspectului sau inculpatului respectiv. De asemenea, tot în termen de 3 zile, Agenția trebuie să vireze banii constataţi ca prejudiciu părţii vătămate. Când instanţa dispune confiscarea unor sume sau bunuri, ANABS trebuie să vireze în 30 de zile banii respectivi (cei confiscaţi sau cei reieşiţi din valorificarea bunurilor confiscate sau sechestrate) către bugetul de stat, scăzând cheltuielile suportate în prealabil de ANABS pentru valorificarea bunurilor respective.

În cazul bunurilor imobile, instituţiile publice centrale şi locale vor putea cere ANABS să le dea în folosinţă imobile confiscate sau sechestrate, pentru a fi folosite ca unităţi medicale sau de învăţământ sau sedii pentru instituţii publice. De asemenea, potrivit proiectul, Agenţia va putea folosi astfel de imobile ca spaţii de depozitare a bunurilor sechestrate şi confiscate.

În cazul bunurilor mobile (valori, mașini, etc.) sechestrate sau confiscate, ANABS va ”proceda la valorificarea de îndată”. Valorificarea se va face prin intermediul ANAF, al unor firme specializate care vor fi selectate prin licitaţie publică, al executorilor judecătoreşti sau direct de Agenţie, prin licitaţie publică.

ANABS va gestiona de asemenea un sistem electronic naţional de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, în care se vor găsi date despre sechestre şi confiscări, despre cauţiuni, despre ordinele de acest tip emise de alte state sau despre amenzile penale. În baza de date naţională vor fi introduse și informaţiile relevante de toate autorităţile care le deţin şi cu care Agenţia colaborează. De asemenea, băncile vor fi obligate să transmită lunar situaţia sumelor sechestrate prin ordinele procurorilor şi judecătorilor.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement