Eveniment
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila
Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, în condițiile în care la nivel național se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.
„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.
Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat până acum
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.
Alexandru Rafila despre decizia de a declara epidemie de rujeolă în România
”Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum discutăm despre o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2.000 de cazuri la nivel național. Rujeola e pojarul, ca să înțeleagă toată lumea, o boală prevenibilă prin vaccinare. (…)
Noi am elaborat de curând Strategia națională de vaccinare până în anul 2030, iar scopul acestei strategii este să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care tărăgănează de mai mult de zece ani, încât am ajuns față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95% la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză doar la 62%.
Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia”, a declarat marți seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la postul Digi24.
„E un lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene, trebuie să fim corecți, chiar și în Germania a fost epidemie de rujeolă, dar asta nu ne încălzește cu nimic, important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a precizat ministrul.
Rafila: Declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat miercuri că declararea epidemiei de rujeolă în România face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare.
„Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie.
Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a mai spus Alexandru Rafila.
Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii
Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Ce este rujeola și cum se manifestă
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din MS.
Pojarul sau rujeola este o boală a copiilor, cauzată de un virus. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Este foarte contagioasă, 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces, potrivit medicilor.
Rujeola: Semne și simptome
Perioada de incubație (durata de la infecție la apariția primelor simptome) este de 7-14 zile.
Rujeolă debutează tipic cu simptome că:
- Febra înalta
- Tuse
- Rinoree
- Ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivita)
- La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.
- La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanșează erupția cutanata. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului.
- Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade și erupția se estompează.
Contagiozitate
Virusul rujeolei este înalt contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate.
Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoană infectată a tușit sau a strănutat. O altă persoană se poate infectă dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafață infectată și ulterior își atinge ochii, nasul sau gură.
Infecția este foarte contagioasă: 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor.
Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.
Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o altă specie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News