Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Culturii: Galeriile romane de la Roşia Montană ar trebui să fie obiect de utilitate internaţională, pentru accesul turiştilor şi dezvoltarea zonei

galerii

Publicat

Galeriile-romane-Rosia-MontanaPatrimoniul din Roşia Montană continuă să fie promovat de către Ministrul Culturii. Vlad Alexandrescu a afirmat că vrea ca galeriile romane subterane să devină un obiect de utilitate internaţională. Ministrul mai susţine că administraţia locală din comună este, încă, blocată mental în proiectul RMGC.

„Încercăm să găsim soluţii, axele de finanţare, din proiectele europene, care să permită o schimbare de fond acolo, astfel încât lucrurile să nu se oprească la patrimonializare, ci să asigure o perspectivă de dezvoltare durabilă. Acest lucru va reuşi, pentru că am mobilizat tot Guvernul pentru chestia asta şi aşa cum s-a lansat un program împotriva sărăciei, tot aşa Roşia Montană va deveni un motor în sprijinul dezvoltării durabile a zonei”, a spus ministrul, într-o întâlnire informală cu presa, citat de Agerpres.

Vezi şi Decizie la Ministerul Culturii: Roșia Montană, propusă pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Alexandrescu a precizat că „a readus Roşia Montană pe agenda publică după o perioadă în care ea fusese uitată sau considerată caducă” şi a adăugat că îşi doreşte să transforme „cei 7 km de galerii subterane într-un obiect de utilitate internaţională”.

„Că vreau să vadă şi alţii, şi turiştii care vin în România ce-i pe acolo. Nu numai un miner care-şi pune un lămpaş şi intră înăuntru.  Chiar lucrul ăsta nu mă interesează. Mă interesează să-i transform, într-adevăr, într-un obiect de utilitate internaţională.

Asta e la Roşia Montană. Gold Corporation nu e la Roşia Montană. E o halucinaţie colectivă”, a susţinut ministrul.

Citeşte şi Roșia Montană, clasată ca sit arheologic categoria A pe o rază de 2 kilometri. Vezi HARTA zonei vizate

În opinia acestuia, Gold Corporation ”a vânturat un fel de fantasmă în care au crezut unii dintre locuitorii din zonă”.

„Acest lucru se poate explica psihologic. Gold Corporation a vânturat un fel de fantasmă în care au crezut unii dintre locuitorii de acolo. Dar nu toţi. Câinii cu covrigi în coadă. Dar nu exista niciun fel de covrig. Şi nu exista nici un câine. Lor le trebuie un anumit timp, probabil, să iasă din această halucinaţie colectivă, care nu a creat decât dezastre, pentru că i-a arestat, i-a capturat mental într-un proiect care nu există. E un lucru de care s-a vorbit de 15 ani, dar care nu s-a putut concretiza. Nu există”, a mai spus ministrul Culturii.

sursă: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement