Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Educaţiei, despre BACALAUREAT: Începe tipărirea diplomelor pentru promoţia 2014, iar sesiunea specială de anul viitor se organizează doar dacă este necesar

Publicat

Examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională din 2015 nu vor suferi modificări faţă de anul acesta, iar sesiunea specială pentru candidaţii nepromovaţi în ultimii ani va fi organizată numai dacă va fi necesar şi după o analiză riguroasă, potrivit ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. De asemenea, a anunţat că ministerul are “mandat legal, oficial” pentru tipărirea diplomelor de BAC 2014.

Potrivit sursei citate, Executivul a aprobat hotărârea prin care prin care diplomele unt gestionate sută la sută de Ministerul Educaţiei Naţionale, care are astfel „mandat legal, oficial”, să înceapă tipărirea actelor de studii, la Imprimeria Naţională.

Pricopie nu a estimat o dată de la care va începe tipărirea diplomelor, dar a precizat că demersurile au început.

Candidaţii care au promovat bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinţe, în locul diplomelor, după ce DNA a demarat o anchetă privind monopolul unei companii private pe această activitate.

Problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.

Ministerul Educaţiei a informat ulterior că absolvenţii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul pot să folosească adeverinţele ce atestă acest fapt atât în ţară, cât şi în străinătate, iar acestea sunt valabile 12 luni.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Absolvenţii se pot înscrie la sesiunea de toamnă. Calendarul examenului şi modele de subiecte

În ceea ce priveşte examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională din 2015, ministrul spune că nu sunt schimbări:

“La admiterea în liceu, menţinem procentele de 75% şi 25% (ponderea mediei de la evaluare, respectiv a celei din gimnaziu, la calcularea mediei de admitere – n.r.). Am făcut această corecţie anul trecut, nu cred că se pune problema ca acum să se mai facă vreo schimbare. Bacalaureatul îşi păstrează structura, pot fi mici schimbări în metodologia de organizare, dar care nu vizează elevii, ci care vizează mici calibrări din lecţiile învăţate din 2013. Sau, spre exemplu, am introdus anul acesta acea declaraţie pe care directorul unităţii de învăţământ şi informaticianul care afişează rezultatele trebuie să o dea. Declaraţie pe proprie răspundere că rezultatele afişate sunt cele din calculator şi sunt cele de pe note”, a spus Pricopie.

Tot legat de evaluare, ministrul Educaţiei a spus că în septembrie va prezenta raportul rezultatelor, comparativ cu anul trecut. „Şi rezultatele evaluării la clasele a II, a IV-a şi a VI-a, plus raportul de anul trecut cu toate şcolile şi diferenţa dintre evaluarea naţională şi notele de la clasă trebuie să fie făcute publice şi părinţii să ştie. Încercăm să asigurăm stabilitate. În primul rând trebuie să conservăm şi să îmbunătăţim ceea ce avem. Nu să dăm totul peste cap”, a menţionat demnitarul.

Ministrul Educaţiei a adăugat că, la fel ca anul trecut, metodologiile de organizare a examenelor naţionale vor fi elaborate înainte de 1 septembrie, astfel încât să fie aprobate în termenul legal.

Referitor la cea de-a treia sesiune de bacalaureat, care a generat opinii pro şi contra, Remus Pricopie a ţinut să precizeze că va fi organizată, aşa cum prevede şi legea, „numai în situaţii speciale”.

„Nu vom avea a treia sesiune de bacalaureat în această metodologie, pentru că nici nu ai cum să o pui. Legea precizează foarte clar: numai în situaţii speciale. Ori eu nu pot să o introduc într-o metodologie care vizează sesiunile ordinare, adică cele două sesiuni şi să vizeze şi cazul special. Este un instrument pe care Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să îl aibă la dispoziţie”, a explicat Pricopie.

Demnitarul s-a referit şi la meditaţiile gratuite pentru cei care nu au promovat bacalaureatul, numărul participanţilor la acestea urmând să justifice dacă trebuie organizată sau nu sesiunea specială de bacalaureat. „Mai întâi, va trebui să întrebăm câţi tineri ar fi interesaţi de aceste meditaţii instituţionalizate. Numai după asta vom vedea că sunt 10.000 în toată ţara sau sunt 100.000. Numai atunci vom putea să spunem că da, s-ar putea să fie nevoie ca în februarie-martie să organizăm o sesiune specială. Dacă nu avem un număr important de tineri interesaţi, nu organizăm”, a explicat ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, potrivit lui Pricopie, în momentul de faţă sunt deja judeţe care au scris proiecte şi care fac pregătire sub formă de after-school, sub diverse forme, pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat.

„Proiectele sunt scrise, câştigate, semnate. Fondurile structurale? Mă voi duce peste tot unde am nevoie. Asigurăm transparenţa, flexibilitatea şi intr-un interval foarte scurt de timp vom da drumul acestor proiecte, cu atât mai mult cu cât banii există şi nu îi cheltuim. De şapte ani există banii. Cred că trebuia să facem aceste lucru acum cinci ani. Banii vor veni de la Bruxelles către MEN şi de la MEN către judeţele care au probleme. Titularul de proiect va fi MEN, nu va mai fi inspectoratul sau şcoala”, a precizat el.

Ministrul a mai spus, în acelaşi context, că pentru perioada 2014-2020 vor fi granturi „de la grădiniţă până la facultate”. „Granturile vor fi concepute în aşa fel încât să investeşti inclusiv în resursa umană, adică profesorii, cu posibilitatea ca până la 80% din banii alocaţi să meargă pentru a se face ore suplimentare cu copiii care doresc să rămână la şcoală, să îşi facă temele. Altfel spus, profesorii care vor să câştige un ban în plus şi să aibă o performanţă cu elevii să fie şi recompensaţi pentru acest lucru”, a explicat Remus Pricopie.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement