Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Mediului la Alba Iulia: Taxa pentru depozitare deşeuri creşte la 80 de lei pe tonă, din 2016. Ce se întâmplă cu tarifele pentru populaţie

Publicat

IMG_4659 Taxa pentru depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi conforme va crește, potrivit unui Hotărâri de Guvern, de la 1 ianuarie 2016, la 80 de lei, iar din 1 ianuarie 2017, la 120 de lei. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă, vineri, la Alba Iulia, de către ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.  

Potrivit ministrului Mediului, de la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, urmând ca din 1 ianuarie 2017 aceasta să fie de 120 de lei.

Totodată, Grațiela Gavrilescu a declarat că o creștere a taxei nu va însemna un tarif crescut pentru populație.

”Asta nu înseamnă ca taxa la groapă va duce la tarif crescut către populație. La lucrul acesta voi fi extrem de vigilentă. Dacă dorim să trăim într-un mediu curat și dorim ca și România să se alinieze tuturor țărilor europene și nu numai în ceea ce privește managementul deșeurilor trebuie ca și noi trebuie să tindem undeva spre anii 2020 la <deșeu zero>”, a transmis Gavrilescu.

Ministrul a explicat termenul de ”deșeu zero”. Colectarea, valorificarea și reciclarea deșeului trebuie să fie făcute integral, iar deșeul să fie de fapt un produs final, care să reintre în procesul de producție și să fie materie primă pentru aceiași producători (de ambalaje, biomasă, energie etc.).

”Populația dorește colectare selectivă a deșeurilor. Prin toate întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții cetățenilor s-a evidențiat faptul că aceștia doresc să li să pună la dispoziție toate mijloacele astfel încât să poată să colecteze selectiv. Operatorii de salubrizare trebuie să înțeleagă că și dumnealor trebuie să își desfășoare activitatea și că trebuie să facă exact ceea ce scrie în lege, astfel încât la groapă să ducem cât mai puțin și să putem să ducem deșeul curat, în locul de la care el a pornit”, a mai declarat Grațiela Gavrilescu.

De asemenea, ministrul a susținut că sunt țări în care taxa pentru depozitarea gunoiului este foarte mare tocmai pentru ca populația să conștientizeze și toți factorii implicați în gestionarea deșeurilor să înțeleagă că trebuie să producă ”deșeu zero”.

În următoarea perioadă o să cer o întâlnire cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) , cel care avizează tarifele către populație, prin care să verifice mărirea de tarif. Mărirea de tarif este făcută conform unei anumite formule și se iau în calcul mai mulți factori, iar aprobarea formulei de calcul se va duce în consiliile locale. Trebuie să discutăm și cu unitățile administrativ teritoriale, astfel încât să nu dea posibilitatea decât în urma unui control extrem de riguros ca acest tarif, numai dacă este fundamentat, să se modifice către populație. Vă spun și din experiența proprie în administrația publică locală că influența taxei la groapă în tariful către populație nu este normală”, a mai precizat ministrul Mediului.

În ceea ce privește eventuale măsuri care ar putea fi luate împotriva celor care nu respectă legea, ministrul a precizat că, înainte de toate, trebuie educați cetățenii.

”Până la a se lua o măsură dură, fie că este de amendă, infractiune ș.a.m.d. trebuie să urmărești toți pașii. În primul rând pe cetățean trebuie să îl educi, trebuie să îl înveți, să îi aduci la cunoștiință pașii pe care trebuie să îi facă și numai când vezi că nu își îndeplinește sarcinile pe care le are de făcut să ajungi la faza respectivă” a mai explicat Gavrilescu.

Reamintim că în judeţul Alba, în mai multe oraşe, au fost operate majorări de tarife pentru serviciile de colectare şi transport al deşeurilor de la persoane fizice şi juridice, în contextul în care rampa de gunoi de la Pârâul Iovului a fost închisă, iar transportul se face 70 de kilometri, la Cristian (Sibiu). La Alba Iulia, serviciile s-au scumpit cu 36,56%, respectiv 42,10%, la Aiud locuitorii plătesc cu 1,5 lei mai mult şi firmele cu 17 lei mai mult, la Cugir cu 12% mai mult, iar la Sebeş majorările sunt şi mai semnificative.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia: Groapa de deşeuri de la Pârâul Iovului a fost închisă şi Poliţia Locală monitorizează zona. Cât plătesc albaiulienii pentru gunoi

Citeşte şi Tarifele pentru ridicarea gunoiului au crescut și la Aiud. Cât vor plăti pe lună persoanele fizice şi firmele pentru acest serviciu

Citeşte şi MAJORAREA TARIFELOR pentru colectarea deşeurilor la Sebeş, APROBATĂ de consilierii locali. Cât va costa serviciul pentru locuitori

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement