Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului la Alba Iulia: Taxa pentru depozitare deşeuri creşte la 80 de lei pe tonă, din 2016. Ce se întâmplă cu tarifele pentru populaţie


Publicat

IMG_4659Taxa pentru depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi conforme va crește, potrivit unui Hotărâri de Guvern, de la 1 ianuarie 2016, la 80 de lei, iar din 1 ianuarie 2017, la 120 de lei. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă, vineri, la Alba Iulia, de către ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.  

Potrivit ministrului Mediului, de la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, urmând ca din 1 ianuarie 2017 aceasta să fie de 120 de lei.

Totodată, Grațiela Gavrilescu a declarat că o creștere a taxei nu va însemna un tarif crescut pentru populație.

”Asta nu înseamnă ca taxa la groapă va duce la tarif crescut către populație. La lucrul acesta voi fi extrem de vigilentă. Dacă dorim să trăim într-un mediu curat și dorim ca și România să se alinieze tuturor țărilor europene și nu numai în ceea ce privește managementul deșeurilor trebuie ca și noi trebuie să tindem undeva spre anii 2020 la <deșeu zero>”, a transmis Gavrilescu.

Ministrul a explicat termenul de ”deșeu zero”. Colectarea, valorificarea și reciclarea deșeului trebuie să fie făcute integral, iar deșeul să fie de fapt un produs final, care să reintre în procesul de producție și să fie materie primă pentru aceiași producători (de ambalaje, biomasă, energie etc.).

”Populația dorește colectare selectivă a deșeurilor. Prin toate întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții cetățenilor s-a evidențiat faptul că aceștia doresc să li să pună la dispoziție toate mijloacele astfel încât să poată să colecteze selectiv. Operatorii de salubrizare trebuie să înțeleagă că și dumnealor trebuie să își desfășoare activitatea și că trebuie să facă exact ceea ce scrie în lege, astfel încât la groapă să ducem cât mai puțin și să putem să ducem deșeul curat, în locul de la care el a pornit”, a mai declarat Grațiela Gavrilescu.

De asemenea, ministrul a susținut că sunt țări în care taxa pentru depozitarea gunoiului este foarte mare tocmai pentru ca populația să conștientizeze și toți factorii implicați în gestionarea deșeurilor să înțeleagă că trebuie să producă ”deșeu zero”.

În următoarea perioadă o să cer o întâlnire cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) , cel care avizează tarifele către populație, prin care să verifice mărirea de tarif. Mărirea de tarif este făcută conform unei anumite formule și se iau în calcul mai mulți factori, iar aprobarea formulei de calcul se va duce în consiliile locale. Trebuie să discutăm și cu unitățile administrativ teritoriale, astfel încât să nu dea posibilitatea decât în urma unui control extrem de riguros ca acest tarif, numai dacă este fundamentat, să se modifice către populație. Vă spun și din experiența proprie în administrația publică locală că influența taxei la groapă în tariful către populație nu este normală”, a mai precizat ministrul Mediului.

În ceea ce privește eventuale măsuri care ar putea fi luate împotriva celor care nu respectă legea, ministrul a precizat că, înainte de toate, trebuie educați cetățenii.

”Până la a se lua o măsură dură, fie că este de amendă, infractiune ș.a.m.d. trebuie să urmărești toți pașii. În primul rând pe cetățean trebuie să îl educi, trebuie să îl înveți, să îi aduci la cunoștiință pașii pe care trebuie să îi facă și numai când vezi că nu își îndeplinește sarcinile pe care le are de făcut să ajungi la faza respectivă” a mai explicat Gavrilescu.

Reamintim că în judeţul Alba, în mai multe oraşe, au fost operate majorări de tarife pentru serviciile de colectare şi transport al deşeurilor de la persoane fizice şi juridice, în contextul în care rampa de gunoi de la Pârâul Iovului a fost închisă, iar transportul se face 70 de kilometri, la Cristian (Sibiu). La Alba Iulia, serviciile s-au scumpit cu 36,56%, respectiv 42,10%, la Aiud locuitorii plătesc cu 1,5 lei mai mult şi firmele cu 17 lei mai mult, la Cugir cu 12% mai mult, iar la Sebeş majorările sunt şi mai semnificative.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia: Groapa de deşeuri de la Pârâul Iovului a fost închisă şi Poliţia Locală monitorizează zona. Cât plătesc albaiulienii pentru gunoi

Citeşte şi Tarifele pentru ridicarea gunoiului au crescut și la Aiud. Cât vor plăti pe lună persoanele fizice şi firmele pentru acest serviciu

Citeşte şi MAJORAREA TARIFELOR pentru colectarea deşeurilor la Sebeş, APROBATĂ de consilierii locali. Cât va costa serviciul pentru locuitori



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția ATI. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția de ATI. Astfel, toate cele 25 de paturi din cadrul secției vor dispune fiecare de câte un ventilator pentru asistența medicală a pacienților confirmați/suspecți cu COVID-19 sau a celor care au nevoie de ventilație mecanică. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția a 10 ventilatoare mecanice. Valoarea totală estimată este de 1.008.403 de lei, fără TVA.

„Având în vedere că unitatea noastră a fost inclusă în ORDIN nr. 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei cu coronavirus COVID-19, a Listei Spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS –CoV-2, în faza a II-a avem nevoie de încă 10 ventilatoare mecanice în cadrul Sectiei ATI. În prezent secția ATI dispune de 25 paturi și de 15 ventilatoare mecanice.

Așadar pentru a asigura asistența medicală de specialitate atât pacienților suspecți/confirmați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pacientilor internați în cadrul secției ATI care au nevoie de ventilație mecanică, avem nevoie urgență de aceste echipamente medicale.

Ventilația mecanică reprezintă metoda prin care se asistă sau se înlocuiește respirația spontană. Se dorește achiziționarea unor aparate noi, deoarece cel existent – an fabricație 1996 este nefuncțional și va fi propus spre casare”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului, termenul de livrare este de maxim 60 de zile de la data primirea comenzii.

Finanțarea se face din fonduri alocate de la Consiliul Județean Alba (10%) și Ministerul Sănătății (90%).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate