Eveniment
Ministrul Mediului: peste 200 de intervenții în cazul urșilor din zone locuite, în ultimul an. Ce măsuri mai sunt pregătite
Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că în ultimul an, după intrarea în vigoare a ordonanței care a reglementat intervenția împotriva urșilor periculoși, au avut loc peste 200 de astfel de acțiuni, iar cele mai multe au constat în alungarea animalelor.
„În ultima perioadă a crescut numărul atacurilor de urși, care reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru locuitorii și culturile agricole din multe localități”, susține ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.
Acesta spune că a trecut un an de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, prin care a fost reglementată intervenția imediată împotriva urșilor periculoși pentru a proteja viața umană.
„Au avut loc peste 200 de intervenții, marea majoritate constând în alungarea ursului. Ministerul Mediului a plătit săptămâna aceasta primăriilor peste 1.200.000 de lei compensații pentru a acoperi costurile cu permanența și intervenția.
De la începutul lunii iulie este în vigoare și legea care a extins intervenția imediată împotriva urșilor periculoși și în extravilanul localităților”, a adăugat Tanczos Barna.
Acesta precizează că protecția oamenilor este prioritatea ministerului, de accea va fi simplificată procedura pentru acordarea derogărilor de intervenție în cazurile în care viața umană este în pericol.
Reguli noi
El a mai anunțat că până în primăvară se va finaliza recensământul populației de urși, pe baza căruia se va putea îmbunătăți gestionarea populației.
„Ajutăm fermierii cu garduri electrice și pedepsim pe cei care încalcă legea. Înăsprim pedepsele pentru hrănirea urșilor și pregătim pedepse mai dure, inclusiv confiscarea, pentru cei care intră neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop”, a transmis ministrul.
Daune de 80.000 de euro pentru familiile unor persoane ucise de urși
Două familii din Mureș au câștigat în instanță daune de zeci de mii de euro, din partea statului după ce câte o persoană din familia lor a fost ucisă de urși.
Mai exact, pârât în dosare a fost statul român prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Este vorba despre familia unui tânăr de 28 de ani decedat în data de 27 iulie 2021 și a unui bărbat decedat în 12 octombrie 2019, ambii fiind uciși de urși.
Cele două decizii au fost date de magistrații Tribunalului Mureș în data de 8 iulie 2022.
În primul caz, ”la data de 23.07.2021 în zona unde se află stânele amenajate pe păşunea Poiana Boilor, aflată în domeniul privat al Comunei Ruşii-Munţi, în jurul orelor 17:00, numitul, a fost atacat de un animal sălbatic din specia urs brun în timp ce acesta realiza activităţi de păstorit în locul numit Poiana Boilor, situat în extravilanul comunei Drăgoiasa,în urma atacului victima a decedat”, se arată în motivarea instanței.
CITEȘTE ȘI: Trei ciobani din Mureș, atacați de urs pe o pășune din Harghita. Un tânăr, găsit mort. Un alt bărbat, în stare gravă la spital
Tânărul era din Mureș și alături de alți doi bărbați se ocupau de o stână de oi aflată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Suceava.
Familia tânărului formată din bunica, mama, trei surori și un frate au primit despăgubiri din partea statului de zeci de mii de euro: o despăgubire de 49.960 euro pentru una dintre cele două femei și șase despăgubiri de câte 12.300 de euro fiecare.
Bărbat ucis la pescuit
A doua despăgubire a fost obținută de familia fostului secretar al comunei Măgherani, din Mureș. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost dat în judecată de soția acestuia în nume propriu și în numele a celor doi copii, minori ai familiei.
Potrivit motivării instanței, în după amiaza zilei de 12.10.2019 (sâmbăta), bărbatul a plecat singur la pescuit pe malul râului Tarnava Mica, zona comunei Coroisanmartin, sat Odrihei. După încheiere partidelor de pescuit, de regulă la apusul soarelui, soţul ei se întorcea acasă, lucru care nu s-a întâmplat în seara respectivă.
Întrucâtbărbatul nu a răspuns la repetatele apeluri telefonice ale familiei, reclamanta a sesizat organele de politie, realizând ca ceva nu este in regula. Organele de politie au început imediat căutările pe malul râului Tarnava Mica, zona Acatari, iar în jurul orelor 01,00 din data de 13.10.2019, a fost găsit fără suflare pe malul râului Tarnava Mica, aflat la limita de hotar a comunei Coroisanmartin, sat Odrihei, sfâșiat/mutilat de un urs”, se arată în documentul citat.
Magistrații au admis în parte cererea femeii si au dat sentința: dispune obligarea pârâtului Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la plata către fiecare dintre reclamanţi a sumei de 80.000 de euro în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii – cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciu moral.
sursă: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News