Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministrul Sănătății: Medicamentele cu patent expirat vor fi ieftinite treptat, cu 35 la sută, în trei ani. Alte măsuri

Publicat

medicamenteMinistrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că vor fi luate o serie de măsuri în privința medicamentelor. În acest sens, va fi promovată o Hotărâre de Guvern care prevede ieftinirea cu 35% a medicamentelor care au ieșit de sub patent, treptat, în trei ani. Pe de altă parte, 56 de medicamente esențiale, care riscă să lipsească de pe piață din cauza prețului redus, vor fi scumpite cu 20%. Acestea sunt medicamente compensate 100%. Ministerul mai are în vedere, pentru evitarea exportului paralel, introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente într-un sistem electronic. Totodată va fi realizat un site, medicamentelispă.ro, disponibil pentru oricine care dorește să afle informații despre un medicament care lipsește.

Medicamentele cu patent expirat vor fi ieftinite cu 10% începând cu 1 aprilie 2017. În următorul an, se vor ieftini cu încă 10%, iar în 2019 cu 15%. Acestea reprezintă majoritatea medicamentelor. Potrivit ministrului, este preferată ieftinirea treptată, nu brusc cu 35%, așa cum prevede legislația actuală, pentru a se evita o criză a medicamentelor.

„Doar în ultimul an, Ministerul Sănătății a primit notificări că vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din România. Politica de preț a făcut ca în ultimul an unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România și atunci medicamentele pur și simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieșite de sub patent”, a declarat Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

În privința a 56 de medicamente esențiale, va fi recalculat prețul, astfel încât să nu mai lipsească de pe piață din cauză că sunt prea ieftine. Scumpirea cu 20% nu va fi resimțită de pacienți deoarece sunt medicamente compensate, a explicat ministrul.

„Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România. Termenul pentru recalcularea prețului va fi discutat împreună cu ceilalți parteneri (…)Mai bine de jumătate dintre ele au prețuri sub 50 de lei. 31% dintre ele au un preț sub 25 de lei. Sunt doar 10 produse care au preț de peste 1.000 de lei. Impactul pentru pacient va fi zero. Ele sunt deja compensate 100%. Impactul pe bugetul de stat va fi de asemenea zero, pentru că există taxa clawback”, a spus Voiculescu.

Acesta a mai spus că farmaciile și distribuitorii vor fi obligați să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic. În cazul în care se constată că anumite stocuri de medicamente scad sub un anumit prag, Ministerul Sănătății va putea solicita blocarea exporturilor în cazul acelor produse.

„Altă problemă este că medicamentele care sunt mai ieftine în România sunt luate din România de anumite firme și exportate în alte țări din Europa, ca Germania, Franța, Anglia. Unii realizează profituri bune în felul acesta, dar pacienții români rămân câteodată fără medicamente. (…) Pregătim o măsură implementată printr-un ordin de ministru și printr-o soluție informatică. Este vorba despre introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, MS și ANMDM vor primi alerte și vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligației de serviciu public prevăzut în lege”, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

O altă măsură este realizarea unui site, medicamentelispa.ro. disponibil celor care doresc să afle informații despre anumite medicamente care lipsesc.

La finalul lunii septembrie, PSD a lansat o petiție prin care cere Guvernului Cioloș să deblocheze ieftinirea medicamentelor.

„Am semnat astăzi petiția prin care cerem Guvernului Cioloș să deblocheze ieftinirea medicamentelor pe care o adoptasem în guvernarea PSD. E vorba de reducerea cu 35% a medicamentelor originale care își pierd patentul – o decizie care trebuia să intre în vigoare la 1 iulie, dar a fost amânată de actualul ministru al Sănătății până la 1 noiembrie. Dacă cineva mi-ar cere să aleg între părinți și un prieten din altă țară, i-aș alege fără să ezit pe părinți. La fel, dacă e vorba să alegem între binele pacienților români și binele companiilor multinaționale de medicamente, i-aș alege fără să ezit pe români. Vă invit și pe voi să semnați petiția pentru ieftinirea medicamentelor”, scria atunci președintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

În acest context, la sfârșitul lunii septembrie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență potrivit căreia metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare a prețurilor maximale ale medicamentelor  se va aproba prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății. În prezent, metodologia de calcul a prețurilor maximale la medicamente se stabileste prin Ordin al ministrului Sănătății.

Actul normativ amendează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Ulterior va fi aprobată Hotărârea prin care se va adopta metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare a prețurilor maximale ale medicamentelor.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate