Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MINUNILE Munţilor Apuseni: Legenda uriașilor lui Decebal care păzesc aurul din Peștera Focul Viu

Publicat

Ghetarul-Focul-Viu-4 Munții Apuseni adăpostesc numeroase comori iar una din ele este Gheţarul Focul Viu, care în bătaia razelor soarelui se transformă într-un bulgăre de flăcări. Peștera este a treia ca mărime din România după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig.

Peştera Focului Viu stă sub semnul vechilor povestiri despre eroi de staturi formidabile care au trăit în vremurile de demult în aceste zonă. Una dintre legende vorbeşte despre o familie de uriaşi pe care Decebal a adăpostit-o în Apuseni cu condiţia ca aceasta să-i păzească aurul ascuns în peşteră.

Haine sport pentru drumeții și excursii pe FashionSport.ro. Branduri mari Nike, Adidas, Karrimor, Puma, Brithish Knights, SoulCal, Gelert, Dunlop, Fabric. Prețuri incredibil de mici

Într-o zi, oamenii care au venit să fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mâncare otrăvită. Băiatul a murit, dar nici prădătorii nu au avut o soartă mai bună, găsindu-şi sfârşitul sub bolovanii care s-au prăvălit peste ei atunci când au intrat în peşteră. De durere că şi-a pierdut copilul, bătrânul uriaş a început să răscolească pământul şi aşa s-au format toate văile, dealurile şi peşterile din zonă.

Citeşte şi DESTINAŢIE de vacanţă în ALBA: Gheţarul Scărişoara. Legende din adâncurile Munţilor Apuseni

Accesul în interior se face pe o scară de lemn. Peștera este compusă din două săli. Sala Mare, cu o înălțime de 46 metri și o lungime de 68 metri, adăpostește în mijloc un impresionant ghețar de 25.000 m³ și este al treilea ca mărime, după cel de la Peștera Scărișoara și Borțig. Bolta Sălii Mari este parțial deschisă printr-o fereastră largă, prin care, de-a lungul timpului, au căzut trunchiuri de copaci, care au fost prinse în masa ghețarului.

Citeşte şi FOTO: COMORILE Munților Apuseni. Cascade, lacuri, peșteri și alte minuni ale naturii care merită văzute cel puțin o dată

În partea opusă intrării în Sala Mare se află mai multe grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peșterii: Focul Viu. Fereastra deschisă în tavan favorizează acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilații menține aerul rece în interiorul cavității, permițând astfel existența ghețarului pe parcursul întregului an. În spatele stalagmitelor se află o galerie care duce spre Sala Mică, care, la rândul ei, conține mai multe formațiuni de stalagmite.

Se recomandă vizitarea peşterii în jurul prânzului, când razele solare pătrund prin horn în peşteră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax