Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Misiune imposibilă: angajarea la ISU Alba. Dosarul de concurs trebuie să conțină date despre socri și cumnați


Publicat

pompier

Nu știm cât de greu este examentul de angajare la ISU Alba, dar am aflat cât de greu este pentru un potențial candidat să își întocmească dosarul de concurs. Procedurile legale, stabilite la nivel național, trebuie aplicate local de angajații fără nici o vină ai instituției. Rezultatul este un dosar de cadre, similar celor din perioada comunistă. Dacă doriți să candidați pentru un post ”de birou” la pompieri, trebuie să detaliați situația rudelor, până la nivelul cumnaților și socrilor, trebuie să prezentați motivele călătoriilor pe care le-ați făcut în străinătate, să vă puneți la dispoziție fiecare amănunt al vieții dumneavoastră, totul peste un număr interminabil de documente în original și copie. Condițiile de participare și anexele unui anunț de angajare făcut public de ISU Alba, au peste 20 de pagini. Întocmirea dosarului, o primă misiune imposibilă.

Post la resurse umane, condiții inumane

De exemplu, pentru un post de subofițer tehnic principal în cadrul Serviciului Resurse Umane – Încadrare – gestiune personal, prevăzută cu gradul de plutonier adjutant șef, scos recent la concurs și valabil până în data de 26 ianuarie, un potențial candidat trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare, să completeze și să redacteze zeci de documente și chiar să ia legătura cu toate rudele apropiate.

Dosarul pe care trebuie să îl depună va fi unul foarte stufos, excesiv de birocratic și prohibitiv pentru orice om care nu este ”sigur” că va lua respectivul concurs. Astfel, candidatul trebuie să depună personal un ”dosar plic” cu următoarele documente: o cerere de înscriere, un CV, copii ale tuturor documentelor de studii, cu foile matricole atașate, suplimentele eliberate (toate prezentate și în original), copii ale actului de identitate, carnetului de muncă, a altor (foarte multe) documente care atestă vechimea în muncă și, dacă este cazul, ale livretului militar, dar și cazierul judiciar.

De asemenea, sunt necesare copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soţiei şi fiecărui copil, certificatul de
căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă, care vor fi prezentate şi în original.  O autobiografie (redactată olograf) este și ea necesară, dar şi tabelul nominal cu rudele candidatului şi ale soţului/soţiei candidatului (document asupra căruia vom reveni).

Mai este necesară o fotografie color și o fișă medicală-tip de încadrare în M.A.I. (examinarea medicală se va realiza de către instituţiile medicale specializate ale M.A.I., conform adresei de trimitere eliberată la înscrierea la concurs de unitatea organizatoare, iar fişa medicală, va fi depusă la dosarul de recrutare).

În condițiile în care vă înscrieți la acest concurs și adunați la dosar toate aceste documente, potențialul angajator, ISU, poate considera că de fapt nu doreați să vă înscrieți, așa că, mai aveți nevoie de o declaraţie de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare, inclusiv de consimţământul scris prin care să arătați că într-adevăr acceptați să candidați.

De asemenea, ar fi bine să nu uitați să depuneți la dosar și o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că: nu aveți antecedente penale (deja ați depus și un cazier) și nu vă aflați în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, nu ați fost destituit dintr-o funcţie publică și nu v-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani.

Culmea birocrației: declarații pe proprie răspundere, dublate de documente

Mai sunteți obligați să depuneți o altă declarație pe proprie răspundere care să arate că nu ați desfășurat acțiuni de poliție politică. Nu, nu s-a terminat. Mai e nevoie de o altă declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă dacă, în ultimele 6 luni, ați fost evaluați psihologic, precum și rezultatul evaluării psihologice. Deci nu este suficient să aveți rezultatele evaluării, trebuie să dați și o declarație în care să spuneți că, într-adevăr, ați fost evaluat.

Dacă sunteți fost cadru militar, situația se complică și mai mult, pentru că vă sunt necesare o altă serie de documente, cum ar fi o adeverinţă eliberată de unitatea la care ați fost trecut în rezervă, care are în gestiune dosarul personal din care să rezulte: gradul militar în rezervă deţinut, perioadele de activitate și funcțiile îndeplinite, motivul și temeiul legal al trecerii în rezervă, arma și specialitatea militară pe care le-a dobândit.

Mai sunt condițiile și baremele fizice, detaliate pe câteva pagini: obstacole, deplasare între șicane (întocmirea dosarului nu se pune), cal de gimnastică, alergare (5 metri pe un plan înclinat), greutăți și ”mutarea a două stingătoare”.

Autobiografia și călătoriile în străinătate

Autobiografia care trebuie depusă la dosar, nu este un simplu document ci o descriere amplă a candidatului, începând din școala gimnazială.

”Se va arăta cronologic și detaliat activitatea desfășurată pe perioade, începând cu ciclul gimnazial și până în prezent, inclusiv întreruperile și motivele, menționându-se funcțiile îndeplinite, titulatura completă a unitților/instituțiilor în care și-au desfășurat activitatea, precizând adresa acestora” se arată în documentele de concurs. Mai mult, pentru fiecare perioadă descrisă vor trebui indicate 2-3 persoane care cunosc activitatea candidatului.

De asemenea, dacă doriți să lucrați la biroul de resurse umane, la ISU, va trebui să descrieți toate deplasările în străinătate, motivul, țările în care ați fost și perioada.

Rudele…

Pentru că, nu-i așa, ”așchia nu sare departe de trunchi”, ISU vă cere și informații complete despre rude: date despre părinți, soț/soție, frați și surori (cu nume, prenume, locul nașterii, cetățenia, studiile, ultimul loc de muncă, domiciliul, număr de telefon…) despre copii (la fel) dar și despre părinții soției/soțului, cumnați și cumnate, despre care trebuie să prezentați aceleași date enumerate mai sus.

Nu uitați, dacă surorile și cumnatele sunt căsătorite, să menționați și numele purtat anterior.

Toate aceste rude trebuie să semneze într-un tabel că sunt de acord cu prelucrarea acestor date personale. Dacă una dintre acestea este plecată în străinătate sau se află în imposibilitatea de a semna, ea trebuie să trimită acordul în scris pentru a face parte din dosarul dumneavoastră de concurs.

Doate aceste documente și proceduri, desfășurate pe aproximativ 20 de pagini, fac ca întocmirea dosarului de concurs să fie în sine o cursă cu obstacole și șicane, adică aproape o misiune imposibilă.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

PSD lucrează la un proiect pentru legalizarea marijuanei. Ciolacu: Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială

Publicat

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că partidul său lucrează la un proiect de lege pentru legalizarea consumului de marijuana în scop medicinal.

”Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța, care are acest proiect…el este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială”, a declarat Marcel Ciolacu la Radio Guerilla.

Ciolacu a interzis magazinele de etnobotanice. ”Elevii, în loc să facă coadă la shaorma, făceau la etnobotanice”

Liderul PSD a fost cel care a interzis magazinele etnobotanice în Buzău, pe vremea când era consilier local.

„Era un flagel în momentul acela în Buzău. Am avut informații puse la dispoziție de poliție si DIICOT și toți elevii mai mari de la licee, în loc să facă coadă la shaorma făceau la etnobotanice”, a reamintit Ciolacu.

Un fost consilier a lui Dan Barna a cerut legalizarea marijuanei

În vară, Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a cerut legalizarea marijuanei pentru a repune Bucureștiul pe harta turismului mondial.

El a spus că prin această măsură capitala României ar putea concura cu Amstedam.

foto: facebook/ Marcel Ciolacu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Mărim salariul minim și continuăm acțiunea de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate

Publicat

„România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari”  transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii precizând totodată ca Inspecția Muncii va continua acțiune de combatere a muncii nedeclarate sau subdeclarate.

Ministrul muncii citat de DCNews mai spune că „România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari. Pentru a răspunde problemelor din piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim, de corectitudine în relațiile de muncă și de valorificarea oportunităților locale de dezvoltare.(…)

Ministrul Muncii: Creșterea salariul minim reduce migrația forței de muncă

Majorarea salariului minim și creșterea veniturilor angajaților reprezintă prima condiție pentru a reduce migrația forței de muncă și totodată singura soluție, pe termen lung, pentru a-I ajuta pe români să facă față la creșterile de prețuri.”

Aceasta este una dintre preocupările noastre principale, pe care am subliniat-o și în cursul discuțiilor de astăzi, însă trebuie să avem în vedere și nivelul de suportabilitate al companiilor.

Tocmai de aceea mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să avem anul acesta un mecanism predictibil de stabilire a salariului minim agreat cu partenerii sociali.

Orice creștere salarială care nu este fundamentată pe o înțelegere deopotrivă cu firmele și angajații poate duce la pierderea locurilor de muncă.

Acesta este discuția pe care o purtăm acum și căreia trebuie să-I găsim soluție realistă, nu populistă.

I-am asigurat, o dată în plus, pe angajatorii și pe angajații cu care am stat de vorbă astăzi, că sunt cel mai mare susținător al creșterii salariului minim dintre toți miniștrii care au fost vreodată la Ministerul Muncii.

Munca ”la negru” și ” la gri”, în vizorul ministrului

Pe de altă parte, vom continua campania derulată de Inspecția Muncii pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.

Din cele 120.000 noi locuri de muncă înregistrate de la începutul anului, 40% sunt plătite pe salariul minim, iar dacă acest lucru nu corespunde realității cei afectați sunt nu doar angajații care pierd la pensie, ci și angajatorii.

Această campanie este o completare binevenită a efortului de a stabili o majorare a salariului minim care să ducă și la creșterea nivelului general de venituri și la creșterea puterii de cumpărare.(..)” transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Bulgaria și Moldova intră în zona galbenă, Spania în zona verde

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 16 septembrie, Hotărârea numărul 71 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

– în zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;

– în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

– în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Vezi lista completă – Anexa la HCNSU nr. 71 din 16.09.2021

Lista statelor / țărilor cu risc epidemiologic: Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Grenada 18,6

Israel 13,9

Guam 13,0

Polinezia Franceză 12,6

Muntenegru 12,1

Dominica 11,9

Mongolia 10,5

Bermuda 10,0

Georgia 9,7

Serbia 9,5

Cuba 9,4

Saint Lucia 9,1

Suriname 8,6

Malaysia 8,5

Saint Kitts și Nevis 8,3

Kosovo 7,6

Sint Maarten 7,5

Marea Britanie** 7,3

Seychelles 6,9

Anguilla 6,8

Palestina 6,0

Antigua și Barbuda 6,0

Statele Unite ale Americii 5,7

Costa Rica 5,6

Aruba 5,5

Slovenia 5,1

Insula Man 4,4

Elveția 4,3

Albania 4,3

Bahamas 4,2

Azerbaidjan 4,2

Botswana 4,2

Iran 4,2

Irlanda 4,1

Insulele Virgine ale Statelor Unite 4,1

Bonaire, Saint Eustatius și Saba 4,1

Estonia 4,0

Macedonia de Nord 3,9

Lituania 3,9

Belize 3,9

Brunei Darussalam 3,9

Maldive 3,8

Turcia 3,7

Jersey 3,6

Norvegia 3,6

Barbados 3,5

Guyana 3,5

Fiji 3,3

Grecia 3,2

Cipru 3,2

Jamaica 3,1

Liechtenstein 3,0

Sri Lanka 3,0

Kazahstan 3,0

Africa de Sud** 1,6

Brazilia** 0,7

Nepal** 0,7

India** 0,4

Lista statelor/țărilor cu risc epidemiologic: Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Curaçao 2,9

Thailanda 2,9

Noua Caledonie 2,9

Bulgaria 2,8

Austria 2,8

Insulele Turks și Caicos 2,8

Guernsey 2,8

Gibraltar 2,8

Croația 2,6

Letonia 2,6

Guatemala 2,5

Armenia 2,5

Filipine 2,5

Mauritius 2,4

Belarus 2,4

Franța 2,4

Libia 2,4

Belgia 2,4

Insulele Virgine Britanice 2,4

Capul Verde 2,4

Monaco 2,4

Puerto Rico 2,3

Bosnia și Herțegovina 2,2

Olanda 2,0

Tunisia 2,0

San Marino 1,9

Portugalia 1,9

Irak 1,9

Trinidad și Tobago 1,9

Republica Moldova 1,9

Vietnam 1,8

Liban 1,8

Federația Rusă 1,8

Germania 1,8

Eswatini 1,8

Japonia 1,7

Saint Vincent și Grenadine 1,7

Timorul de Est 1,6

Islanda 1,6

Honduras 1,6

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătălie mare pentru construcția primilor 63 de km din Autostrada „Moldovei” A7: 39 de oferte, depuse pentru primul tronson

Publicat

39 de oferte au fost depuse la licitația pentru construirea celor 63 km din Autostrada A7 Ploiești (Dumbrava)-Buzău, a anunțat joi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, numărul mare de oferte demonstrează pregătirea temeinică a documentației, precum și importanța proiectului în general.

Fostul ministru a explicat că 13 oferte sunt pentru Lotul I Dumbrava – Mizil, 12 pentru Lotul II Mizil – Spătaru și 14 pentru Lotul III Spătaru – Buzău.

„Autostrada A7 – coloana vertebrală a Moldovei – este un proiect de suflet pentru mine, pentru care m-am luptat încă din 2014, de la momentul dezbaterii Masterplanului de Transport, în 2016 pentru a fi licitată proiectarea la cheie și, mai apoi, în cele 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor”, a spus Drulă.

„Ce am făcut concret în acest an împreună cu echipa mea pentru Autostrada A7:

  • am obținut includerea proiectului până la Pașcani în PNRR, securizând astfel finanțarea viitoarelor lucrări;
  • am finalizat studiul de fezabilitate, am obținut avizele, acordul de mediu, am realizat exproprierile și am licitat la începutul verii primul sector Ploiești-Buzău;
  • am lăsat celelalte sectoare din PNRR într-un stadiu avansat, cu studii de teren în fază finală, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice predate și în diverse etape de aprobare, procedurile de mediu în linie dreaptă, în grafic pentru lansarea licitațiilor de lucrări și pentru aceste sectoare;
  • am aprobat traseul și am dat drumul la investigațiile detaliate de teren pe celelalte sectoare Pașcani – Suceava – Siret”, a mai spus Drulă.

Licitația pentru execuția tronsonului A7 Ploiești (Dumbrava) – Buzău a fost lansată pe 1 iunie.

Licitația este de tipul FIDIC Roșu, în care proiectul tehnic deja a fost realizat, iar la licitație este scoasă direct execuția.

Tronsonul Ploiești – Buzău este împărțită în trei loturi distincte:

– lotul 1 Dumbrava – Mizil (km 0+000 – km 21+000)

– lotul 2 Mizil – Pietroasele (km 21+000 – km 49+350)

– lotul 3 Pietroasele – municipiul Buzău (km 49+350 – km 63+250).

Valoarea estimată este între 4,290 miliarde de lei şi 5,062 miliarde de lei, fără TVA.

Câteva cifre în acest sens din cadrul sectorului Ploiești-Buzău:

– lungime – 63 km;

– 6 noduri rutiere;

– 160 de ha de perdele forestiere;

– 42 de poduri + pasaje;

– 4 spații de servicii moderne, dotate și cu stații de încărcare electrice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate