Connect with us
Publicitate

Administrație

Modernizarea zonei fostului talcioc din Alba Iulia. Hațegan: proiectul este BLOCAT. Reacția primăriei

Publicat

Proiectul privind amenajarea unui ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere, în cartierul Gheorghe Șincai din Alba Iulia, în zona fostului talcioc, ar fi blocat, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan (este și candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia).

Acesta spune că este vorba despre o greșeală a Primăriei Alba Iulia, care a acceptat să plătească un avans în baza unor documente neconforme. 

Reprezentanții primăriei neagă că proiectul ar fi fost blocat și au transmis un document semnat de managerul de proiect, în care încearcă să explice situația.

Hațegan spune că, pentru banii de avans ai lucrării, primăria ar fi trebuit să ceară obligatoriu din partea constructorului, firma Tobimar Construct SRL, o scrisoare de garanție bancară.

”Sigur, constructorul a mers pe o asigurare, primăria a acceptat, s-a plătit avansul, după care și-au dat seama că lucrurile nu sunt în regulă, iar acum plățile sunt blocate.

În mod normal, ca să deblochezi situația, constructorul trebuie să vină cu o scrisoare de garanție bancară, dar trebuie să returneze înapoi toți banii pe care i-a primit sub formă de avans.

Sigur că el nu mai are banii respectivi pentru că au fost folosiți pentru a-și cumpăra materiale…” a spus Hațegan.

El a mai spus că nu știe valoarea avansului, dar că acesta ar fi cam 30% din suma contractului, situată inițial la aproximativ 24 de milioane de lei și care a crescut ulterior (spune tot Hațegan).

Precizările Primăriei Alba Iulia

La solicitarea Alba24.ro, Primăria Alba Iulia a oferit un răspuns scris, semnat de directorul de programe al instituției, care este și managerul proiectului, Crina Dumitrescu.

Potrivit datelor transmise, modernizarea fostului Talcioc este la stadiu de 51,59% și că ”sunt presiuni financiare” asupra investiției pentru că solicitările de prefinanțare și ramburs transmise AMPOR din februarie nu au fost ”achitate”.

Despre situația privind avansul de 20%, la care operatorii au dreptul legal potrivit contractelor semnate, reprezentanții primăriei precizează că inițial acesta a fost acordat firmei, apoi returnat de către aceasta pentru că nu avea toate instrumentele de garantare solicitate și, apoi, după prezentarea documentelor, a ”fost acordat un avans” ce va fi recuperat din plăți pe baza situațiilor de lucrări.

Răspunsul complet al instituției:

”UAT Municipiul Alba Iulia implementează proiectul ”Ansamblu Urban cu Spații Socio-Culturale, Educative și de Locuit, Cartier Gheorghe Șincai, Alba Iulia”, SMIS 139939 în cadrul POR 2014 – 2020,  Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de Investiții 9.1 – Dezvoltare locală subresponsabilitatea comunității (DLRC)

Perioada de implementare: 03.09.2021 – 31.12.2023.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • OS1. Crearea spații publice urbane în ZUM Alba Iulia: sistematizare și echipare infrastructurală, în 34 de luni de la semnarea contractului de finanțare
  • OS2. Crearea de facilități pentru recreere (zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii) în ZUM Alba Iulia, în 34 de luni de la semnarea contractului de finanțare.
  • OS3. Modernizare spațiu public urban – Piața TALCIOC în ZUM Alba Iulia, în 34 de luni de la semnarea contractului de finanțare
  • OS4. Crearea spații verzi: scuaruri, grădină în ZUM Alba Iulia, în 34 de luni de la semnarea contractului de finanțare
  • OS5. Construire Centru Multifuncțional cu funcțiuni socio-comunitare în ZUM Alba Iulia, în 34 de luni de la semnarea contractului de finanțare.
  • OS6. Construire locuințe sociale în ZUM Alba Iulia, în 34 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Progresul proiectului înregistrat în luna iunie 2023:

  • Crearea spații publice urbane în ZUM Alba Iulia: sistematizare și echipare infrastructurală – 36,9%
  • Crearea de facilități pentru recreere (zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii) în ZUM Alba Iulia – 81,09%
  • Modernizare spațiu public urban – Piața Talcioc în ZUM Alba Iulia – 51,59%
  • Creare de spații verzi: scuaruri, grădină în ZUM Alba Iulia – 0% (în conformitate cu graficul de execuție al lucrărilor, acestea vor realizate la finalul perioadei, deoarece sunt corelate ethnic cu terminarea obiectivelor principale)
  • Construire Centru multifuncționalcu funcțiuni socio-comunitare în ZUM Alba Iulia – 31,91%
  • Construire ansamblu de locuințe sociale, cartier Gheorghe Șincai – 62,71%.

Valoarea totală a proiectului este de 37.598.019,15 lei din care valoarea eligibilă nerambursbilă este de 19.837.496,08 lei, cofinanțarea eligibilă UAT Alba Iulia este de 404.846,86 lei, iar valoarea neeligibilă contribuție locală UAT Alba Iulia este de 17.355.676,21 lei.

Obiectivele propuse sunt implementate prin intermediul următoarelor contracte de proiectare și execuție:

  • Contract 51249/ 03.05.2022 Asocierea LINCOLN PLUS S.R.L.și SECRETART SRL – obiectivul 1
  • Contract 101352/05.09.2022 Asocierea TOBIMAR CONSTRUCT  S.R.L. și DEPARTAMENTUL DE PROIECTARE S.R.L. – obiectivele 1-5

Contractele cu cei doi operatori economici au prevăzute facilitatea acordării unui avans de 20% (în cazul în care aceștia solicită) din valoarea contractului conform prevederilor legale.

În acest condiții, SC Tobimar Construct SRL a solicitat un avans de 20% din valoarea contractului, care a fost returnat integral deoarece acesta nu a furnizat toate instrumentele de garantare solicitate.

Ulterior, în urma prezentării scrisorilor de garanție bancară, UAT Alba Iulia a acordat un avans, care urmează să fie recuperat prin rețineri succesive din plățile ce se efectuează pe baza situațiilor de lucrări, conform unui grafic agreat de ambele părți.

Precizăm faptul că, pentru asigurarea fluxului financiar necesar îndeplinirii obectivelor asumate prin contractul de finanțare, UAT Municipiul Alba Iulia utilizează facilitatea de prefinanțare oferită prin programul de finanțare și mecanismul cererilor ramburs.

Pentru acoperirea gap-ului de finanțare (contribuția neeligibilă și eligibilă proprie, precum și susținerea fluxului financiar ), UAT Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție a unui credit, fără de care aceste obiective nu ar putea fi finalizate.

Precizăm faptul că, deși sunt transmise solicitări de prefinanțare din luna februarie 2023, precum și cereri de ramburs către Autoritatea de Management POR, acestea nu au fost achitate, ceea ce creează presiuni financiare suplimentare asupra acestor investiții.

UAT Alba Iulia depune eforturi pentru asigurarea resurselor financiare necesare atingerii rezultatelor așteptate prin acest proiect, atât de necesar orașului și beneficiarilor din zona urbană marginalizată” se arată în documentul transmis de Crina Dumitrescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. popa marcel

    sâmbătă, 01.07.2023 at 22:31

    Nenea Hategan se vrea primar. Acusica incepe campania.Politichia asta este o meserie tare cautata in ro.

  2. facsimil

    duminică, 02.07.2023 at 11:54

    domnule hațegan, fă ceva util. de băgat de vină poate oricine. așa că fă ceva, că altfel ești exact ca toți ceilalți.

  3. pilu

    duminică, 02.07.2023 at 13:03

    Spui că proiectul ar fi blocat. Eşti sigur, dacă da, eşti bine informat, dacă nu, te-ai făcut de rahat şi asta te afectează la credibilitate. Am văzut mai sus o poză cu doi, care nu fac nici cât unul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate