Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Modificare în noua Lege a Pensiilor din cauza unei erori de formulare. Anunțul șefului Casei de Pensii despre a doua recalculare

Publicat

Modificare în noua Lege a Pensiilor: O eroare de formulare în legea pensiilor va determina modificarea unui articol din noua lege a pensiilor. Șeful Casei de Pensii susține că la articolul 139 din lege a apărut ”o eroare de formulare” îar din această cauză legea va fi modificată pentru a nu risca să scadă pensiile.

”(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în lege.

Noua Lege a Pensiilor prevede și o a doua recalculare a pensiilor, care va fi mult mai importantă decât recalcularea care se încheie în septembrie 2024.

De când se aduc la casele de pensii  ”Adeverințele de Brut”

Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot aduce la casele de pensii acele ”Adeverințe de Brut”. Pe baza adeverințelor, în termen de 6 luni va începe a doua recalculare a pensiilor. Dacă în urma acestei recalculări, pe baza Adeverinței de Brut, venitul rezultat este mai mic, atunci acesta va rămâne în plată.

„Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcul în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a spus Daniel Baciu, la un post TV citat de stiripesurse.ro.

Ce prevede noua Lege a Pensiilor

Mai jos am atașat articolele de lege pe baza cărora se va face a doua recalculare a pensiilor

Articolul 139

(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(2) Venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, prevăzut la alin. (1), se dovedește prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

Vezi și Pensii 2024: Ce categorie nu va avea parte de majorarea pensiilor, după recalculare. 2 milioane de români sunt în această situație

(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

Vezi și Pensii 2024: Ce bonusuri primești dacă lucrezi mai mult de 25 de ani, prin noua lege a pensiilor. Trei situații

(4) Salariile prevăzute la alin. (3) care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

a) salariile brute, până la data de 30 iunie 1977;

b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 31 decembrie 1990;

c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.(5) Pentru situațiile prevăzute la alin. (3), sporul de vechime care se utilizează la determinarea punctajelor lunare este următorul:

a) perioada 1 martie 1970-31 august 1983:

  • – 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
  • – 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
  • – 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;
  • – 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;

b) perioada 1 septembrie 1983-31 martie 1992:

  • – 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani;
  • – 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
  • – 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
  • – 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;
  • – 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;

c) perioada 1 aprilie 1992-1 aprilie 2001, cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

Citește și Pensii 2024: Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, publicate de Guvern. Prevederi utile și DOCUMENT

(6) Salariile minime pe economie, brute sau nete, după caz, sau salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt prevăzute în anexa nr. 8.

(7) Pentru perioadele anterioare anului 1949 se utilizează salariul minim corespunzător anului 1949.

Pensiile se recalculează în termen de 6 luni

Începând cu septembrie 2024 va începe recalcularea pensiilor pe baza adeverințelor de brut.

Noua lege a pensiilor Articolul 155(1)

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute la art. 4 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Noua lege a pensiilor Articolul 110

(1) Pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajelor lunare, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(2) Venitul total lunar realizat prevăzut la alin. (1) se dovedește prin adeverință eliberată conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

(3) În cazul în care pentru anumite perioade de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat prevăzut la alin. (1), la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

Noua lege a pensiilor Art. 111

(1) Pensile stabilite pe baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 24.02.2024 at 21:03

    Ce să mai poţi comenta despre pensiile astea că tot timpul se descoperă că s-au făcut greşeli. Deci şi aici tot proştii sunt la conducere. Că asta-i marfa PSD-istă, proşti şi necalificaţi. De abia aştept să-i votez, să nu dispară prostia din Romania, că-i de bai.

  2. GHEORGHEVICI DIANA

    duminică, 25.02.2024 at 12:33

    Înțelegem care poate fi eroarea, dar aruncați mai puțin cu informații, apoi după ce pensionarul ajunge în probleme de sănătate atunci încercați să corectați când poate în multe cazuri este prea târziu
    Cu această ocazie, dacă voiți în adevăr să faceți ceva inteligent, verificați totuși Cooperativa Igiena, care și în zi de azi lucrează cu cote procentuale, ex dacă am avut un salar de 1920, dar în acel an am avut cote procentuale de 28% atunci, la acel procent s au calculat dările sociale???
    Dacă ați găsi aici o soluție chiar ați repara o foarte mare nedreptate socială!!!

  3. Dan

    duminică, 25.02.2024 at 13:19

    Fiți mai expliciți!
    Ce acte și până când trebuie duse la Casa Judeteana de Pensii.
    Dacă acum te duci nu îți primește nimeni, nimic!

  4. TRANDAFIR RADUCANU

    duminică, 25.02.2024 at 23:45

    Bună Seara Am ieșit la pensie la limită de vârstă din anul 2019 datorită grupei de muncă am lucrat în condiții grele de muncă în grupa a doua sută la sută as dori sa știu că și eu am lucrat în acord global la diferite santiere de construcții din Ploiești și nu știu dacă mai exista arhivele acestor santiere la care am lucrat. cum mi se va calcula acordul global pentru perioadele lucrate la aceste șantiere de construcții și mai ales salariul brut plus orele suplimentare??? mentionez că prin anul 1974, 1975 1976,1977.am lucrat ore suplimentare și în acord global ptru că așa era atunci pe vremurile alea se lucra 6 zile din 7 și uneori lucram și duminica de unde mai pot lua adeverințe cu acele sporuri??? cum mi se va calcula de catre casa de pensii acele drepturi bănești???

  5. Emilia

    duminică, 17.03.2024 at 18:45

    de ce este nevoie de adeverinte de brut? Am obtinut cu greu adeverinte conform legii vechi cu veniturile suplimentare(acorf, ore suplimentare, prime..) pentru care s-au specifivat ca s-au platiti contrivutii dar nu le-au luat in considerare… acum iar schimba tipul adeveintelor, doar , doar mai renunta amaratii care au contribuit la greu///

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax