Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii 2024: Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, publicate de Guvern. Prevederi utile și DOCUMENT

Publicat

Pensii 2024: Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care urmează să se aprobe normele de aplicare a legii pensiilor. 

Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.

Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.

O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit.

Această prevedere a fost gândită pentru a corecta inechitățile și pentru a ancora mai bine legea pe principiul contributivității.

Legea tratează pe larg pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată, stagiul de cotizare și multe alte aspecte utile, de interes.

DOCUMENTUL poate fi cunsultat AICI

Calculul pensiilor

Un capitol special este dedicat calculului pensiilor. Articolul 49 aduce următoarele precizări:

(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.

(3) La stabilirea valorii punctului de referință conform dispozițiilor art. 84 alin. (3) din lege se utilizează rotunjirea matematică.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împarțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, indiferent de numărul de luni de stagiu de cotizare realizat în anul respectiv.

Norme de aplicare noua lege a pensiilor. Prevederi

Până la data de 1 septembrie 2024, sistemul public de pensii din România este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Acest act normativ are ca principii de bază, cel puțin în teorie, egalitatea de tratament între asigurații sistemului public de pensii, contributivitatea și solidaritatea.

Prin Legea nr. 360/2023 sunt reglementate măsuri legislative ce vizează reforma sistemului public de pensii, având în vedere asigurarea sustenabilității fiscale și predictibilității acestuia.

Legea nr. 360/2023 stabilește o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, în conformitate cu principiul contributivității.

Stabilirea/recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute la art. 88 are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii, deoarece elimină indicele de corecție și stagiul complet de cotizare, care erau elemente diferite utilizate în calculul pensiilor anterior intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023.

  • Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, care la data intrării în vigoare a legii este de 81 de lei.

Recalcularea pensiilor este necesară pentru corectarea inechităților din sistem, care au determinat ca mulți pensionari cu stagii de cotizare/venituri similare să beneficieze de un cuantum al pensiei diferit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. IORDAN MARIAN

    vineri, 23.02.2024 at 23:16

    Cu privire la calculul pensiilor.sunt o serie de inechitati privind perioadele asimilate.Se acorda 0,25 de puncte pentru fiecare an de facultate facuta la zi(prevedere introdusa dupa anul 1990 in legea pensiilorî.Tot 0,25 puncte se acorda si pentru perioada efectuarii stagiului militar obligatoriu. Oare cele doua situatii sufera comparatie? Foarte muti soldati in termen au muncit din greu in armata. Cu ei s-a facut Transfagaraseanu si multe alte obiective de care si-au batut joc dupa anul.1990. Multi tineri si-au pierdut viata in slujba statului. Acum ,la calculul pensiei,dupa ce li s-a cosiderat perioada asimilata si li s-a acordat 0,25 puncte ,aceasta perioada nu se ia in calcul pentru puncte de stabilitate.Oare easte echitabil? Ati abrogat Legea 3/1977,ca vezi era o lege comunista,in care fiecare viitor pensionar isi putea alege pentru calculul pensiei veniturile pe 5 ani din ultimii 10 ani, si in peste 30 de ani, pe baza noilor legi, ati creat numai inechitati si inechitati or sa fie in continuare.

  2. Ioana

    luni, 04.03.2024 at 18:44

    Cred ca cel mai revoltator este faptul ca am fost amestecati cei cu pensii contributive cu asistatii social de toate categoriile !Acest principiu al solidaritatii este inteles complet gresit ! se fura munca omului de o viata ca sa fie data de oomana altora !Acesti oameni cu problema adevarate unii dintre ei ar trebui dati in GRIJA antreprenorilor si magistratilor sau in grija intregii societati !Nici intr-un caz pensionarii de astazi (cei contributivi ) si salariatii tot de astazi , nu au obligatia sa -i tina in spate Antreprenorul a primit sprijin de la stat , impozite nu platesc pentru tot ce castiga (este tratat ca si cum agajatorul este statul ) . Jefuitorii principali sunt cei care au pus mana pe resursele tarii . de ce nu avem si noi adevaratii pensionari si angajati dreptul la resursele tarii ? Antreprenorul mereu se plange dar cel mai afectat este CONSUMATORUL FINAL . Antreprenorul imediat cresc inflatia marind preturile produselor .Nu se poate sa mai impozitati pensiile (DUBLA IMPOZITARE)Nici pana acum nu renuntati la impozitul pensiei de pana in 3000 roni si va ganditi sa adaugati impozitare pentru pensii peste 4000 . ! Numai nedreptati facetiNu i-am facut unii dintre noi (cei contributivi) pe vulnerabili !

  3. IOANA

    luni, 04.03.2024 at 19:02

    Ioana PS Nu cersim nimic noi pensionarii contributivi ! Ne cerem drepturile !Foarte multi suntem in aceasta situatie : limita de varsta , stagiu complet de cotizare , studii facute la timpul lor , in centre universitare de prestigiu (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara ) licee de elita , activitate in tara inainte si dupa Revolutie , taxele pe munca platite in totalitate , activitate neantrerupta de la terminarea facultatii si pana ce legea a permis pensionarea , 35-45 ani activitate ! Pai ce mai vreti MAGARILOR (VORBA LUI Ciolacu ) ? Tot taiati drepturile acestor oameni , ca sa ne aduceti la acelasi nivel cu mulgatorii si mulgatoarelor de vaci cu veniturile ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax