Connect with us
Advertisement

Actualitate

Modificarea Codului Penal prin care oricine poate ajunge după gratii dacă dezvăluie informaţii din dosare de corupţie, adoptată tacit de Senat

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale ar putea fi pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Este prevederea dintr-un amendament la modificarea Codului Penal, adoptat tacit de Senat. Dezvăluirea de informaţii care nu sunt publice din dosarele penale ar putea fi incriminată, dacă acest proiect va trece şi de Camera Deputaţilor.

Potrivit iniţiatorului acestui amendament, divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere, motivând că prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise.

Se propune modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, ”Compromiterea intereselor justiţiei”, la care este înaintată varianta pedepsei cu închisoarea de la şase luni până la trei ani, pentru cetăţenii care dezvăluie ”informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare”. Chiar şi în forma actuală, articolul a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, pentru că o interpretare excesivă a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale.

În forma actuală, Noul Cod Penal prevede “(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

Varianta propusă: ”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la doi la cinci ani”.

Cu alte cuvinte, poate fi sancţionat pentru dezvăluirea de informaţii nepublice doar martorul, expertul sau interpretul, alte categorii de persoane fiind excluse.

În cazul junaliştilor care scriu despre dosarele de corupţie, dacă, se exemplu, publică stenograme, procurorii vor fi obligaţi să ancheteze ziariştii pentru că au publicat informaţii din ancheta penală. De menţionat este faptul că în amendament se vorbeşte despre informaţii, în general, nu se specifică documente, astfel că pot fi considerate drept informaţii nepublice.

Iniţiatorul acestei modificări este senatorul PSD Şerban Nicolae, care a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie. Acesta susţine că nu a vizat în primul rând presa la momentul formulării propunerii, ci mai mult la procurorii care se presupune că transmit informaţii către mass-media. Însă nu a definit ce înseamnă exact procedura de dezvăluire.

În ceea ce priveşte articolul referitor la presiunile asupra Justiţiei, propunerea este: ”Declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, a unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută in scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu o instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă. Intenţia, caracterul nereal al declaraţiei, ca şi intimidarea ca scop, aşa cum sunt prevăzute in alineatul precedent, nu se prezumă”.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement