Administrație
Modificarea regulilor la PARCĂRILE de reședință în Alba Iulia. Dezbatere publică în 7 octombrie. Cât va fi taxa și ce se schimbă
Primăria Alba Iulia organizează dezbatere publică joi, 7 octombrie, de la ora 14.00, pentru modificarea regulamentului de parcări de reședință în municipiu.
Proiectul de regulament a fost în consultare publică până în 28 septembrie.
Una dintre modificările anunțate se referă la taxa anuală pentru un loc de parcare. Aceasta ar urma să fie de 135 de lei/an/loc pentru persoane fizice, respectiv 270 lei/an/loc pentru persoane juridice.
”Staţionarea autovehiculelor este permisă contra cost, percepându-se o taxă anuală de 135 lei/an/loc de parcare cu TVA inclus pentru persoane fizice și 270 lei/an/loc de parcare cu TVA inclus pentru persoane juridice, taxă ce se modifică prin hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Alba Iulia” se arată în proiectul de hotărâre.
Reguli la dezbaterea publică
Dezbaterea publică va avea loc în 7 octombrie, de la ora 14.00 în sala de ședințe a Direcției Programe, str. Bucovinei 6.
” Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.
Larea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 5 minute pentru fiecare participant.
Dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituției sau autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise”, anunță primăria.
Alte prevederi din regulamentul propus:
Beneficiarii locurilor de parcare au dreptul exclusiv de a folosi locul de parcare de luni până vineri între orele 16.00 –08.00, iar sâmbăta și duminica pe tot parcursul zilei.Locurile de parcare se vor marca cu culoare albă.
Între orele 08.00 –16.00, de luni până vineri, locurile de parcare pot fi utilizate liber, de către orice persoană.
Persoanele cu dizabilități sau reprezentanții legali ai acestora precum și persoanele juridice au dreptul de a utiliza locul de parcare permanent (24h/zi 7 zile/săptămână). Aceste locuri de parcare se vor marca cu culoarea albastră.
Locurile de parcare care blochează accesul în spațiile comerciale, unităţile hoteliere, săli spectacole, unităţi bancare, instituţii de interes public, societăţi comerciale, baze sportive etc. se pot atribui cu prioritate persoanelor fizice sau juridice care dețin/folosesc aceste spații, cu precădere pentru aprovizionare, denumită parcare aprovizionare (PA) percepându-se taxa anuală stabilită mai sus.
Parcările de reşedinţă se închiriază numai pentru autohevicule cu sarcină maximă autorizată mai mică de 3000 kg, înmatriculate în România.
Locurile de parcare atribuite vor fi utilizate doar de către beneficiarii acestora, subînchirierea sau utilizarea locurilor de parcare de către alte persoane cu acordul beneficiarilor fiind interzisă; nerespectarea acestei prevederi conducând la retragerea unilaterală a abonamentului şi se sancţionează cu pierderea locului de parcare, locul de parcare devenit vacant urmând să fie realocat
Locurile de parcare vacante din parcările publice de reședință vor fi atribuite pe bază de abonament:
-persoanelor fizice care au domiciliul/reședința în vecinătatea parcărilor și au un autovehicul în proprietate sau folosință, fiind menționat în certificatul de înmatriculare în calitate de utilizator sau deține autovehiculul în baza unor alte acte defolosință încheiate în formă autentică, cu excepția contractelor de leasing, care se vor prezenta în copie legalizată
-persoanelor juridice care au sediul/punct de lucru în vecinătatea parcărilor
În cazul în care nu există locuri de parcare disponibile, cererile celor care solicită locuri de parcare vor rămâne în aşteptare, urmând ca în momentul în care se eliberează un loc de parcare sau se creează locuri noi să le fie atribuite acestora în ordine cronologică.
În cazul în care numărul solicitanţilor este mai mic decât numărul locurilor de parcare, repartizarea locurilor rămase libere se va face către locatarii imobilelor din apropiere care nu au primit locuri în parcarea aferentă acestora, iar în situaţia în care mai rămân totuşi locuri de parcare libere, acestea se vor putea atribui locatarilor din imobilele arondate care deţin şi al doilea autoturism, în limita locurilor disponibile, în ordinea cronologică a cererilor.
În cazul atribuirii unui loc de parcare în condițiile prevăzute la alin. (6) , la expirare, dacă există listă de așteptare, nu seva mai prelungi dreptul de folosință al acestuia, locul de parcare urmând să fie atribuit conform listelor de așteptare.
În zonele unde se atribuie pentru prima dată locuri de parcare de reședință persoanelecare doresc un loc de parcare vor depune la Compartimentul presă, comunicare şi relaţii publice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, o cerere în care vor menţiona numărul locului de parcare dorit şi locul unde este situat acesta.
Perioada de depunere a cererilor este de 7 zile lucrătoare, iar data de la care doritorii pot depune solicitări în vederea atribuirii unui loc de parcare se va anunţa de către Primăria municipiului Alba Iulia prin presă și alte mijloace de informare.
Nu vor beneficia de locuri de parcare persoanele care deţin cu orice titlu garaje amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia sau pe proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, persoanele care deţin curti, copertine, sau au alteposibilităţi de parcare.
Toţi solicitanţii unui loc de parcare vor da o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiese că sunt îndeplinite condiţiile menţionate mai sus.
Prin excepție, pot dobândi un loc de parcare persoanele fizice sau juridice care nu au posibilitatea de a parca autovehiculul pe proprietatea privată deținută, dacă reprezentanți ai Primăriei Municpiului Alba Iulia constată acest fapt.
Contravaloarea integrală a taxei anuale aferente locului de parcare se plătește în termen de cel mult 30 de zile de la data atribuirii acestuia, la sediul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, în caz contrar locul de parcare se va atribui
Abonamentul locului de parcare se va putea prelungi cu încă 12 luni cu condiţia achitării de către titular a taxei anuale aferente, în caz contrar locul de parcare va fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament.
Taxa aferentă prelungirii locului de parcare poate fi achitată de la începutul anului până în ultima zi de valabilitate al abonamentului.
În cazul în care utilizatorul locului de parcare nu se prezintă până în ultima zi de valabilitate trecută pe abonament pentru prelungirea valabilității abonamentului sau nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile necesare atribuirii unui loc de parcare ori nu îşi achită taxa anuală pentru ocuparea locului de parcare, locul de parcare devine vacant urmând a fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament, fără notificarea prealabilă și fără punerea în întârziere a titularului.
În cazul în care titularul abonamentului își schimbă autovehiculul deținut, abonamentul poate fi modificat cu noul număr de înmatriculare, titularul având obligația prezentării documentelor doveditoare.
Transmiterea dreptului de folosință a locului de parcare se poate face exclusiv către persoanele fizice sau juridice care au domiciliul/reședința/sediul/punct de lucru pe aceeași proprietate. (de ex.: de la părinți la copii, de la persoană fizică la persoană juridică sau invers, de la un soț la altul, etc.) Cererea de transmitere se depune la Compartimentul presă, comunicare şi relaţii publice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia în perioada de valabilitate al abonamentului.
În cazurile de ocupare fără drept a locurilor de parcare de reşedinţă, se va aplica amenda contravenţională conform dispoziţiilor art.11, lit.g, pct.15 din aprobat prin HCL 255/2021, și se va aplica și măsura tehnico-administrativă prevăzute în art.4 alin.3 litera b din Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea Municipiului Alba Iulia precum și constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții, aprobat prin HCL 255/2021.
Pe locurile de parcare de reşedinţă nu este permisă amplasarea/construirea de garaje, ţarcuri, sisteme de blocare acces şi alte asemenea. În cazul constatării unei astfel de abateri se vor lua măsurile legale potrivit prevederilor Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și se va pierde dreptul de folosință asupra locului de parcare atribuit.
Dezafectarea garajelor, ţarcurilor, sistemelor de blocare etc. și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare se realizează de către Serviciul Poliția Locală a municipiului Alba Iulia, din oficiu, la sesizarea Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia sau la sesizarea scrisă a oricăror alte persoane.
Utilizatorii locurilor de parcare au obligaţia de a elibera spaţiile de parcare în anumite zile şi intervale orare, pentru desfăşurarea unor evenimente speciale sau pentru a permite efectuarea reparaţiilor, marcajelor, intervenţiilor la reţelele de alimentare cu gaz, energie electrică, apă-canal etc, unde este cazul ori de câte ori este necesar.
În cazul în care proprietarii/utilizatorii autovehiculelor nu respectă această obligaţie, serviciile de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia vor lua, în prima fază, măsura avertizării în scris a acestora, urmată de aplicarea unei amenzi contravenţionale.
În cazul unor abateri repetate se pierde locul de parcare atribuit şi se anulează abonamentul înainte de termen, cu notificarea prealabilă emisă de Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia cu 10 zile înainte de luarea acestei măsuri.
Intenţia de renunţare la locul de parcare atribuit, înainte de expirarea de drept a acestuia, se aduce la cunostinţă în scris Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia de către beneficiar cu cel puţin o lună inainte, locul de parcare devine vacant urmând a fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament.
Iniţiativa amenajării de noi locuri de parcare de reşedinţă o pot avea Primăria municipiului Alba Iulia, asociaţiile de proprietari, diverse persoane fizice sau juridice interesate.
Constituie contravenţie următoarele fapte:
a). Montarea ilegală a unor însemne/plăcuţe pentru rezervarea locului de parcare sau a unor sisteme de blocare acces;
b). Necurăţarea parcărilor de către beneficiarii locurilor de parcare(de frunze, vegetație, gunoi,etc)
c). Distrugerea platformei de parcare precum şi a însemnelor/plăcuţelor pentru rezervarea locurilor de parcare;
d). Neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea angajaţilor Primăriei Municipiului Alba Iulia sau a unităţilor cu care colaboreaza primăria în vederea efectuării diverselor lucrări de marcare, modernizare, lucrări la reţelele edilitare, etc.
Faptele prevăzute mai sus se sancţionează cu amendă contravențională astfel:
faptele prevăzute la lit.a), lit.b) și lit.d) cu amendă între 200-500 pentru persoane fizice și 500-1000 pentru persoane juridice
− faptele prevăzute la lit.c) cu amendă între 1000-2500 pentru persoane fizice și 1000-2500 pentru persoane juridice
DOCUMENT: Proiectul de hotărâre și documentația referitoare la acest proiect pot fi consultate AICI.
Ce propuneri au fost primite:
Propunerile au fost făcute verbal, majoritatea (57 de propuneri), precum și propuneri depuse în formă scrisă (12 propuneri).
Principalele opinii, propuneri, sugestii și observații sunt următoarele:
− abonamente doar pentru autovehicule cu revizie tehnică în valabilitate
− utilizatorul să aibă domiciliul/reședința/sediul/punct de lucru pe proprietatea pe care se solicită locul de parcare
− parcări cu aprovizionare pentru spațiile comerciale
− abonamentele sa fie valabile și pentru autoutilitare mici, sub 3000 kg sarcină maximă autorizată
− abonamente emise pentru autovehicule înmatriculate în România
− actele de folosință pentru autohevicule încheiate în formă autentică
− abonamente pentru persoane juridice fără obligativitatea deținerii unui autovehicul
− atribuirea locurilor de parcare și persoanelor fizice și juridice care locuiesc sau își desfășoară activitatea într-o casă și nu au posibilitatea de a parca autovehiculul pe proprietatea respectivă”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News