Actualitate
Moduri de a vă îmbunătăți regimul alimentar, fără legătură cu dietele pentru slăbit. Regula celor 5 legume și fructe sănătoase
Nu este nevoie să începem neapărat o dietă pentru slăbit, pentru a mânca sănătos. Trebuie să o facem în fiecare zi și să ne amintim de regula care spune că zilnic trebuie să consumăm minimum 5 alimente și fructe diferite.
Alimentele fermentate, care au fost transformate de activitatea microorganismelor vii, inclusiv bacterii, drojdie și mucegaiuri, sunt considerate de către oamenii de știință bune pentru sănătatea noastră.
Acestea includ iaurt, chefir și câteva brânzeturi.
Unii dintre acești microbi, atunci când sunt ingerați ca parte a alimentelor fermentate, călătoresc prin tractul digestiv pentru a susține trilioanele de microbi care trăiesc deja în intestin, conform cercetărilor.
Studiile au legat o compoziție sănătoasă a microbilor intestinali de funcționarea sistemului imunitar, funcțiile metabolice ale corpului și multe alte aspecte ale sănătății.
Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin microorganisme vii, deci este important să verificați eticheta.
De exemplu, varza murată sau alte murături pot fi preparate cu oțet sau pasteurizate, proces care ucide bacteriile.
Experimentați și altfel de cumpărături
Mâncăm un număr relativ mic de alimente, doar 15 plante furnizând 90% din caloriile lumii, chiar dacă există mai mult de 7.000 de specii de plante comestibile.
Consumul unei game largi de alimente pe bază de plante este considerat a fi bun și pentru microbii intestinali.
Jumătate din aportul de legume din lume este alcătuit din mazăre, roșii (din punct de vedere tehnic un fruct), ceapă și morcovi, potrivit The British Nutrition Foundation.
Aceste patru legume sunt forte bune când vine vorba de nutrienți, dar diferite legume oferă cantități diferite și combinații de nutrienți, deci varietatea este importantă.
Orezul ca tăiței și paste este indicat. Dar orzul perlat și quinoa sunt, de asemenea, ușor de gătit.
Mulți oameni nu mănâncă cele două porții recomandate de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras.
Peștele oferă nu numai proteine și mai multe vitamine și minerale, dar peștele gras – inclusiv somonul, stavridul, sardinele și tonul proaspăt – conțin acizi grași omega-3 cu lanț lung, ceea ce cercetările sugerează că sunt importante pentru funcția creierului.
Este o idee bună să vă modificați și gustările. Nucile sunt o opțiune bogată în proteine, bogată în nutrienți, care vă va face să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.
Gătiți acasă, mai mult decât aveți nevoie pentru o masă
Este ușor să dublați ingredientele atunci când gătiți un curry, supă, tocană, ardei iute, lasagna sau plăcintă. Surplusul din această mâncare îl puteți congela.
Dar asigurați-vă că etichetați totul înainte de al pune în congelator, astfel încât să știți ce dezghețați.
Economisiți timp, iar mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă.
Regula celor cinci fructe și legume diferite, pe zi
Mai puțin de o treime din adulți consumă cinci fructe și legume pe zi, cum spune regula unei alimentații sănătoase.
O porție are aproximativ 80g – o mână de legume mai grele, cum ar fi broccoli și roșii, sau două mână de frunze, cum ar fi spanacul și varza.
Puteți combina diferite fructe și legume pentru a face o singură porție, deci merită să includeți cantități mici în mese ușoare și gustări.
Fasolea și leguminoasele, în orice cantitate, ele nu se pun la socoteală mai mult de o porție deoarece, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puțini nutrienți decât alte fructe și legume.
Fructele uscate contribuie la consumul de cinci fructe și legume pe zi, deoarece conține o mulțime de fibre, dar porția recomandată este de 30g datorită densității caloriilor și a zahărului.
O porție (150 ml) de suc de fructe sau de smoothie contează, de asemenea, dar oricât ai bea, nu contează niciodată mai mult decât o singură porție, deoarece are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de zahăr.
Cartofii nu contează, din cauza conținutului lor de amidon, deși conțin substanțe nutritive.
Cu toate acestea, cartofii dulci sunt recomandați.
Gătiți de la zero
Mai mult de jumătate din alimentele cumpărate dinsupermarket sunt ultra procesate, potrivit unui raport publicat de Cambridge University Press.
Este mult mai bine să nu utilizați alimente semi-preparate, deși acestea necesită mai puțin timp de gătire.
Sursă: BBC.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News