Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Moștenitorii ar putea să facă succesiunea gratuit, la Primărie, în anumite condiții. Inițiativă legislativă, la Camera Deputaților

Publicat

teren agricol

Moștenitorii ar putea să facă succesiunea gratuit, la Primărie. Un proiect de lege în acest sens, care prevede ca autentificarea actelor de partaj voluntar să poată fi făcută în anumite condiții de către secretarii consiliilor locale, se află în prezent la comisii, în Camera Deputaților. 

Propunere legislativă privind prima ieşire din indiviziune a bunurilor imobile se se află în prezent la comisii, la Camera Deputaților. Proiectul, inițiat de către deputatul Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost respins de Senat în data de 22 februarie.

Potrivit parlamentarului, Legea fondului funciar nr. 18/1991, Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere și alte legi de reconstituire a dreptului de proprietate nu cuprind prevederi care să genereze măsuri reparatorii odată cu emiterea titlurilor de proprietate, astfel încât toți moștenitorii unui autor să intre în terenurilor agricole și forestiere și a imobilelor ce li se cuvin.

„Legea notarilor publici și activităților notariale nr. 36/1995 prevede modalitățile prin care poate fi făcută succesiunea notarială între moștenitorii titularilor reîmproprietăriți (autori), dar foarte puțini moștenitori au apelat la serviciile notariale din cauza dificultăților materiale.

Drept urmare, proprietatea asupra bunurilor nefiind individualizată, moștenitorii nu pot fi înscriși în registrul agricol, nu pot beneficia de subvențiile acordate de Uniunea Europeană și statul român și nu pot beneficia de atributele dreptului real de proprietate, care asigură în plenitudinea sa dreptul de posesie, de folosință și dispoziție asupra unui bun”, se precizează în expunerea de motive.

Cum se va putea face succesiunea, gratuit, la Primărie

Proiectul de lege prevede astfel schimbarea practicii notariale la prima ieșire din indiviziune.

Mai exact, secretarii de consilii locale vor putea să autentifice actele de partaj voluntar, fără schițe cadastrale pentru bunurile imobile dezmembrate, atunci când părțile au stabilit vecinătățile și își rezervă dreptul de a face demersurile pentru intabularea proprietății, așa cum prevede Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.

În termen de 10 zile de la autentificarea primei ieșiri din indiviziune, secretarii consiliilor locale vor dispune înregistrarea datelor cu privire la bunurile imobile în registrul agricol și transmiterea acestora către Registrul agricol național.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de votul Parlamentului și apoi să fie promulgat de către președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax