Connect with us
Publicitate

Actualitate

Muncitorii „cu ziua”, agricultorii și persoanele cu venituri din chirii, se pot asigura în sistemul de șomaj. Noi reglementări de la Guvern

Publicat

Persoanele care desfășoară activități agricole, cei care mucesc „cu ziua” sau cei care obțin venituri din chirii, precum și soțul sau soția acestora, se pot asigura, dacă doresc, în sistemul de șomaj, dacă semnează un contract de asigurare, se arată într-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ aduce și modificări la formularele documentelor depuse la AJOFM, când se încadrează în muncă șomeri ce beneficiază de o subvenție, sau formatul adeverințelor ce atestă stagiul de cotizare pentru o persoana ce va beneficia de indemnizație de șomaj.

Actul normativ afectează nu doar declararea locurilor vacante la oficiul pentru combaterea șomajului, ci și activitățile supuse impozitului pe venit, precum veniturile din activități agricole, din cedarea folosinței bunurilor sau activitățile desfășurate de zilieri, care pot să se asigure în sistemul de șomaj.

De asemenea, actul modifică și formularele documentelor depuse la AJOFM, cand se încadrează în muncă șomeri ce beneficiază de o subvenție, sau formatul adeverințelor ce atestă stagiul de cotizare pentru o persoană ce va beneficia de indemnizație de șomaj.

Aspecte privitoare la noile măsuri, ce afectează angajatorii

Potrivit art. 10 din Legea nr. 76/2002, angajatorii au obligația să declare la AJOFM/AMOFM, în maxim 5 zile lucrătoare, locurile de muncă vacante, adică locurile de muncă devenite disponibile prin încetarea raporturilor de muncă, precum și locurile de muncă nou create.

Noutatea este că declararea poate fi făcută on-line, în scris, pe format hârtie sau în format electronic – e-mail, depunând formularele cu locurile vacante, formulare recent modificate.

Totodată, se pot asigura în sistemul de șomaj, în mod opțional, persoanele fizice care desfășoară activități independente sau profesii libere, respectiv întreprinderile individuale sau familiale, dar și persoanele care efectuează activități agricole, activități ocazionale în calitate de zilieri sau persoanele ce realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor. Mai mult, soțul sau soția acestora, pot de asemenea să se asigure în sistemul de șomaj, prin semnarea unui contract de asigurare, acesta fiind un drept, dar nu o obligație.

În același timp, la încetarea raporturilor de muncă, angajatorii au obligația de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă, o adeverință din care să rezulte veniturile supuse contribuțiilor pentru șomaj, pentru fiecare lună din ultimul an lucrat, în caz contrar acesta riscând o amendă de la 3.000 la 5.000 de lei.

Este obligatia angajatorului corectarea eventualelor neconcordanțe între conținutul adeverinței și declarațiile depuse de-a lungul timpului, fie la șomaj, fie la ANAF în baza declarației 112, iar eventualele corecții trebuie efectuate în termen de 5 zile de la primirea solicitării, se arată în art.3, alin.4 din document.

Angajatorii care încadrează proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ, primesc o subvenție de la 500, la 750 de lei, pe o perioadă de 12 luni pentru fiecare absolvent încadrat, în funcție de nivelul studiilor absolvite, conform art. 80 din Legea nr. 76/2002.

Vezi AICI documentul care reglementează asigurările de șomaj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate