Connect with us
Advertisement

Actualitate

Muzeul Unirii din Alba Iulia a câștigat un nou proiect de reenactment. Ce personalități vor fi aduse la viață, din toamna acestui an

Publicat

IMG_0986 Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a câștigat un nou proiect de reenactment. După ce anul trecut a fost lansată Garda Națională de la Alba Iulia, din această toamnă vor fi aduse la viață mai multe personalități, printre care Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod sau Samoilă Mârza.

Citește și FOTO-VIDEO: A fost lansată Garda Națională de la Alba Iulia. Reconstituire istorică a „legiunii” care asigura paza oraşului, la 1 Decembrie 1918

În data de 17 mai au fost afișate rezultatele sesiunii de finanțare A.F.C.N. II/2017, după prima etapă de concurs, pentru aria Educație prin Cultură.

Proiectul cultural câștigat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, „Ținutele istoriei VI. Personalitățile Unirii”, a obținut 89 de puncte, având o valoare de  43.737 de lei. Bugetul proiectului este de 56.415 lei, din care 43.737 contribuția AFCN. Banii vor fi folosiți, în cea mai mare parte, pe reconstituirile de echipamente.

„Poate ultimul din seria asta, că după ce îi <impersonăm> pe Maniu și Goldiș la centenar, parcă nu mai rămâne nimic de făcut. Proiectul are și alte componente, educațională și de cercetare, însă partea mai interesantă pentru publicul larg va fi cea de reenactment. Lista personalitățior pe care le vom aduce la viață: Iuliu Maniu, Gheroghe Pop de Băsești , Vasile Goldiș, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, Samoilă Mârza”, a scris istoricul Tudor Roșu pe pagina de Facebook.

„Și uite așa, după Ținutele Istoriei I,II, III și V (Personajele Istorice, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Garda Națională) am ajuns și la Personajele Istorice VI, Personalitățile Unirii. Un nou proiect câștigat la AFCN de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Deci din toamnă vă veți putea întâlni în Alba Iulia cu Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Iosif Jumanca sau cu alte personalități implicate în Unirea de la 1 decembrie 1918”, a scris istoricul Liviu Zgârciu pe rețeaua de socializare Facebook.

YouTube video

Anul 2017 se derulează promițător pentru Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Instituția a pregătit numeroase evenimente, expoziții pentru anul viitor sau lucrări care vor fi editate pentru a celebra personalitățile Unirii, dar și activități de reorganizare a Sălii Unirii, lucrări care ar putea debuta la mijlocul acestei veri, potrivit directorului adjunct al muzeului albaiulian, arheologul Constantin Inel.

„Este un proiect care încununează toată activitatea de reconstituire istorică pe care noi am desfășurat-o în ultimii 7-8 ani. Este singurul proiect din Alba Iulia câștigător la aria eduație prin cultură. Am mers pe această arie pentru că avea proiecte dedicate Centenarului. Suma este ceva mai mică decât la celelalte proiecte, finanțarea AFCN este de aproximativ 43.000 lei, la care contribuim și noi, Muzeul Național al Unirii, cu aproximativ 6.000 de lei și Primăria municipiului Alba Iulia cu 6.000 lei. Avem și o componentă de cercetare care va fi finalizată printr-un volum. Cât despre personalități, e voba de zece oameni, nouă bărbați și o femeie, de prim rang pentru evenimentul Unirii”, a spus istoricul Tudor Roșu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, lista personajelor poate fi îmbogățită. Angajați ai muzeului dar și voluntari vor da viață acestor personalități. Scopul final este ca la 1 Decembrie 2018, când se va sărbători Centenarul Unirii, să poată să fie făcută o reconstituire cât mai largă a ceea ce a însemnat Adunarea Națională de la Alba Iulia. O să fie și Garda Națională, personalități marcante ale Unirii, dar și țărani, muncitori și oameni de rând, a spus Tudor Roșu.

„Noi vrem să prezentăm Adunarea Națională. Adică tot ce a însemnat ziua de 1 Decembrie, lucrările din Sala Unirii, discursurile prezentate în Sala Unirii”, a mai spus Tudor Roșu.

Prima reprezentanție va fi până la data de 15 noiembrie, însă aceasta va fi reluată pe 1 Decembrie, când se va reconstitui Adunarea Națională.

Activități și produse în cadrul proiectului:

  • Volum dedicat personalităților Unirii, valorificând numeroase documente din colecția muzeului
  • Lecții de istorie pe tema Unirii, unitățile de învățământ partenere: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”
  • Personalități puse în valoare prin reenactment: Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, Samoilă Mârza
  • Eveniment de lansare (reconstituirea Adunării Naționale), reluarea evenimentului la Muzeul din Piatra Neamț, urmând ca după finalizarea proiectului AFCN, produsul să fie itinerat în mai multe localități din țară pe parcursul anului 2018

Proiect dedicat centenarului:

  • Reconstituirea parțială a Adunării Naționale de la 1 decembrie 1918
  • Punerea în valoare a principiilor democratice pe care este constituită România modernă
  • Valorificarea elementului românesc al istoriei locale
  • Integrarea proiectului în programul amplu al muzeului de activități consacrate Centenarului Unirii

Echipa proiectului din partea Muzeului Național al Unirii este formată din Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Liviu Zgârciu, Marius Cristea, Rareș Diodiu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement