Actualitate
UPDATE: Narcis Neaga, directorul CNADNR, a fost DEMIS din funcţie, de ministrul Transporturilor, după scandalul Autostrăzii Orăştie – Sibiu, ajuns în atenţia DNA
Directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Narcis Neaga, a fost demis din funcţie de noul ministrul al Transporturilor, Dan Costescu.
Conducerea Companiei de Drumuri va fi preluată de Cătălin Homor, director interimar al Metrorex. Anunţul demiterii lui Neaga a fost făcut de ministrul Transporturilor.
„Am constatat anumite carenţe şi pe activitatea operaţională, nu doar pe investiţii, privind activitatea de iarnă. Nu suntem mulţumiţi de activitatea companiei, este nevoie de o resetare”, a spus ministrul. Acesta a precizat că în viitor CNADNR va avea management privat.
UPDATE: „Azi a avut loc ședința extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) CNADNR, care a dezbătut elementele anunțate și a propus următoarele: având în vedere că directorul general Narcis Neaga este doar provizoriu numit, sau în termeni tehnici cu preluare de atribuții ale directorului general, având în vedere că AGA a dispus deja un set de măsuri în baza materialelor cunoscute în companie și având în vedere că se dorește orice evitare a unui eventual prezumtiv conflict de interese între activitatea directorului general și măsurile care urmează a fi luate și clarificările care urmează a fi realizate, s-a hotărât ca domnului director general Neaga să-i înceteze preluarea de atribuții pentru funcția de director general, aceste atribuții urmând să fie transferate prin statutul directorului general interimar domnului Cătălin Homor, director general al Metrorex. Acestea sunt concluziile AGA. Ele sunt însușite și la nivel de minister. Am semnat deja ordinul în acest sens”, a anunțat Dan Costescu.
Potrivit acestuia, la finele lunii octombrie, Corpul de control al ministrului a predat raportul solicitat pentru problemele de pe tronsonul de autostradă Orăștie — Sibiu și altele, raportul fiind înaintat și DNA, care urmează să analizeze și să vadă ce este de natura activității lor și dacă este necesar să fie luate măsuri.
„Eu, personal, când am preluat această poziție am solicitat extinderea raportului pe anumite aspecte, în special pe probleme de deszăpezire și pregătire pentru comandamentul de iarnă. Am primit raportul extins. Împreună cu raportul anterior al corpului de control, pachetul de materiale a fost transmis și prim-ministrului, așa cum a solicitat acesta acum 10 zile, și Adunării Generale din CNADNR, dar va fi încărcat și pe site-ul ministerului”, a precizat Costescu.
Ministrul Transporturilor a mai anunțat că începând de marți va fi demarată procedura de selecție a noului management, atât director general cât și Consiliu de Administrație, în conformitate cu prevederile OUG 109 privind guvernanța corporativă.
De asemenea, va urma o perioadă de transparentizare a activității companiei și fiecare persoană interesată va putea să vadă cât mai multe informații cu privire la proiectele CNADNR, la banii ce vor fi cheltuiți, la firmele care vor câștiga aceste contracte și la toate aspecte de interes pentru societatea civilă.
„Următorul pas: va urma o reformă a CNADNR, în principal pe aspecte ce privesc capacitatea de implementare și de a investi eficient și acest lucru va trebui să fie regăsit imediat în eficiența companiei și în modul cum se vor desfășura investițiile în perioada următoare, iar, ca ultimă măsura, noua echipa de conducere care va fi coordonată de Homor va avea ca primă atribuție identificarea soluțiilor pentru blocajele deja existente în timp și pentru a restarta compania, pentru că suntem în fața unui an dificil, un an în care începe un nou instrumental structural și va trebui ca CNADNR să fie eficientă pe aceste direcții”, a mai spus Costescu.
Destituirea vine după ce DNA a deschis două dosare penale pentru trei suspiciuni de infracțiuni în cazul Autostrăzii demolate Orăștie-Sibiu.
Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la CNADNR privind inclusiv proiectul Autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.
Procurorii DNA au transmis două solicitări conducerii Companiei Naționale de Autostrăzi având ca temă Autostrada Orăștie-Sibiu. Mai exact, în prima solicitare, procurorii DNA au cerut toată documentația, în original sau în copie certificată în conformitate cu originalul, legată de derularea celor patru contracte privind construcția tronsoanelor Autostrăzii Orăștie-Sibiu și documentele financiare privind decontarea lurărilor plus consultanța asigurată pentru lotul 3 al secțiunii Orăștie-Sibiu.
În a doua solicitare, aflată pe birourile oficialilor CNADNR, procurorii au cerut documentele privind procedurile de selecției a firmei care a realizat studiul de fezabilitate a lotului 3 al Autostrăzii Orăștie-Sibiu, refacerea SF-ului, licitațiile pentru construcție și supervizare a lucrărilor celor aproximativ 22 km de autostradă.
Vezi şi Acuzaţii de înşelăciune în plângerea CNADNR împotriva constructorului Autostrăzii Orăştie-Sibiu, pentru tronsonul Cunţa-Sălişte
„După predarea tuturor documentelor, procurorii ar putea deschide și alte dosare privind Autostrada Orăștie-Sibiu. Există o suspiciune că nu doar cei 200 m de autostradă demolată între Orăștie și Sibiu trebuie reconstruiți. Se recoltează probe din lotului 3 al Autostrăzii Orăștie-Sibiu pe o porțiune de aproximativ 3 km pentru a stabili dacă se pune problema demolării”, au declarat unele surse, pentru Capital.
„Şi dacă este necesar să se ia măsuri, eu personal am solicitat extinderea pe aceste aspecte, mai ales pe pregătirea comandamentului de iarnă. În acest moment am primit raportul extins, i-a fost trimis şi prim-ministrului, a fost trimis si CNADNR, şi va fi încărcat şi pe site-ul ministerului. În baza acestor date a avut loc şedinţa CNADNR şi a propus următoarele: Având în vedere că Narcis Neaga este numit provizoriu, cu preluare de atribuţii şi având în vedere că se evită un conflict de interese, s-a hotărât ca domnul director general Neaga să cedeze atribuţiile. Aceste atribuţii îi sunt cedate lui Cătălin Homor. Nemulţumirile sunt cele pe care le ştiţi cu toţii, nu erau maşinile pregătite în totalitate”, a spus ministrul Transporturilor.
surse: agerpres.ro, realitatea.net, capital.ro
sursa foto: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News